Home

Par dažādiem robotiem

Ilgu laiku nevarēju saprast, kāpēc nepieciešams pirkt dārgu un šķietami nevajadzīgu lietu – putekļusūcēju robotu. Tagad, kad pašam ir jau otrais, nolēmu padalīties ar pieredzi.

Pirmkārt, kāpēc. Jā, roboti brauc uz baterijām un sūc ne īpaši spēcīgi, taču lielākie ieguvumi ir divi: viņi to dara katru dienu, līdz ar to grīda nemaz nekļūst netīra (viņi to konstanti uztur perfekti tīru); kā arī, lai robots neapēstu lego, vadus un citus sīkumus, tu vienkārši esi spiests uzturēt māju kārtībā, kas papildus rada tīrības efektu. Šajos jautājumos, es domāju jebkurš no robotu tipa putekļusūcējiem derēs, ignorējot visus pārējos sīkumus un niekus, kas viņus padara vienu no otra atšķirīgus.

Sākotnēji iegādājos iRobot Roomba 886 modeli, kurš tajā laikā bija tuvu dārgākajam galam. Tam ir gumijas rullīši, kuri palīdzot pret kaķu spalvām. Biju apmierināts, taču tagad, kad iegādājos Xiaomi Roborock (otrās paaudzes) iekārtu, redzu tik daudz lietu, kur Xiaomi ir labāks (neskaitot to, ka arī divreiz lētāks), ka nevaru nepadalīties.

Kas vispār ir Xiaomi? Daudzi to nav dzirdējuši, jo Latvijā tikai nesen sācis kļut populārs, šis ir Ķīnas mega uzņēmums, kurš pēc vizuālā stila daudz iespaidojies no Apple un šobrīd ir kļuvis par pasaulē ceturto lielāko telefonu ražotāju. Uzņēmums ražo ļoti daudz un dažādas preces, par kurām visām esmu ļoti apmierināts. Vēl man ir projektors, elektriskā zobu birste, pulkstenis un vēl šādas tādas lietas (par tām citu reizi).

Mati!

Nezinu kas ir ar tām garmatainajām meitenēm, taču Roomba konstanti bija pilns ar matiem. Rullīšu gali katru dienu bija jātīra, kā arī, ja aizmirstas rullīšiem noņemt matus, pēc pāris dienām gumijas rullītis ir vienkārši “sagraizīts”, jo satītie mati sabojā gumiju un beigās tā vienkārši saplīst.

Xiaomi nav gumijas rullīšu, tam ir tikai viens tradicionāls rullītis, taču kāds! Uz viņa vienkārši nekad nav matu. Nekur. Es sākumā nesapratu, kā tas ir iespējams, taču tagad esmu nonācis pie secinājuma, ka rullītim virsū ir tādas kā metāla drātis, kas acīm redzot kaut kā matus sagraiza, lai tos vienkārši var iesūkt iekšā. Xiaomi ierīce man jau ir vairākas nedēļas, bet tīrījis tai esmu tikai pašu putekļu tverni. Es to rullīti pašu pa šīm pāris nedēļām tā arī neesmu tīrijis un, kā attēlā redzams, viņš arī šodien ir vienkārši pilnībā tīrs.

Navigācija

iRobot vienmēr ir bijis lepns ar savu “nejaušības” sistēmu, kur robots braukā uz aklo, tādejādi it kā nodrošinot visas teritorijas uzkopšanu pat pa vairākām reizēm. Viņš braukā vienkārši uz dullo, zigu zagu. Praksē diemžēl tas ir tā, ka viņš lielu “randoma” daļu pavada dzīvokļa vienā pusē, tad viņam beidzas baterija un viņš brauc mājās, tā arī netiekot līdz, piemēram, virtuvei. Nākamā problēma ir ar šķēršļiem. Manam dārgajam modelim ir vairāk sensoru nekā lētajā galā, taču tāpat, viņš ielien starp šaurāka krēsla kājām un tad var skatīties, kā viņš tur desmit minūtes dauzās, nespēdams atrast izeju.

Xiaomi turpretim ir aprīkots ar tādu kā “aci”. Viņš ne tikai “redz” visu, kas notiek viņam apkārt (tas laikam ir ātri rotējošs radars, vai kas tamlīdzīgs), viņš turklāt visu redzēto arī zīmē. Dzīvokļa karti ar izbraukto maršrutu var redzēt telefona aplikācijā. Turpat var iezīmēt zonas, kurp derētu pavadīt vairāk laika, nosūtīt viņu konkrētās “misijās”, vadīt kā radiovadāmo mašīnīti un vēl visu ko. Un krēslos viņš vienkārši neiesprūst. Iebrauc tā paša krēsla kājās, apstājas, apgriežas par 360 grādiem un vienkārši izbrauc atpakaļ pa to šķirbu, kur ir piemērti plats. Viņš arī braukā daudz elegantākiem pagriezieniem un ar tādu kā grāciju apbrauc neregulāras formas objektus, nevis kā iRobot – uz “tausti” un dauzīšanos.

Xiaomi arī daudz labāk tiek galā ar sliekšņiem, bez problēmām iebraucot un izbraucot no mūsu vannas istabas, kurai ir aptuveni 2cm augsts slieksnis. iRobot reizēm uzkārās uz šaurākiem šķēršļiem, kā piemēram veļas žāvētāja kājām. Xiaomi uzkārās tikai vienu reizi – pieķērām, ka abi divi bija reizē iebraukuši tualetē, tur sakāvušies un nomiruši no izsīkušas baterijas. Kad iRobot aizsūtījām uz labākiem medību laukiem (nodevām lietošanā maniem vecākiem), Xiaomi ne reizi vairs iesprūdis nav.

Tvertne un jauda

It kā jau nieks, taču iRobot putekļu tvertne izvelkas kā atvilktne, uz sāniem, paraleli nobirdinot daļu no putekļiem atpakaļ uz grīdas. Xiaomi tvertne ir pieejama no augšas, tā, ka to var izņemt neko nenoberot zemē. Un vēl kas ir ļoti interesanti, iRobot sūkšanas jauda ir daudz zemāka, bet Xiaomi sūc tik spēcīgi, ka putekļus burtiski sakompresē tādā stingā putekļu matracī, kas nozīmē, ka viņa daudz blīvākais putekļu klucis ir jāizņem ļoti reti. iRobot ir jāber ārā katru dienu, Xiaomi varbūt reizi 3-4 dienās, lai arī kastīte ir līdzīga izmēra un putekļu daudzums beigās ir atbilstoši vienāds. Vienkārši Xiaomi tos gluži vai sakompresē daudz blīvāk. Starp citu sūkšanas jaudai ir četras pakāpes, kuras var norādīt aplikācijā. Ja esi mājās, var uzlikt kluso režīmu un viņu gandrīz nedzird braukājam.

Citas lietas

Pati fiziskā iekārtas kvalitāte ir manāmi atšķirīga. Jau izņemot no iepakojuma ir acīm redzams, ka Xiaomi ir pakāpi augstākas klases produkts. Iepakojums ir skaists, produkts pats ir elegants un materiāls pārliecina daudz vairāk. Es zinu, ka vēl dārgākiem iRobot arī ir aplikācijas un pieslēgums internetam, taču Xiaomi šīs lietas ir daudz lētākā produktā. Aplikācija ziņo par tīrīšanas progresu, arī ja neesi mājās. Sūta, ja iekārta ir uzsākusi tīrīšanu, pabeigusi vai iesprūdusi. Atgādina, ka jāizber tvertne vai jānotīra kāds no sensoriem. Un protams, zīmē tīrīšanas progresu tava dzīvokļa plānā, reālajā laikā. Vienīgi žēl, ka plānu viņš katru reizi zīmē no jauna, ko gan var saprast, jo orientējas pēc aktuālās informācijas (galdi un krēsli taču tiek pārvietoti), tāpēc lielas jēgas saglabāt plānu nav. Tiesa, plānu viņš atmiņā tur līdz pat nākamajai tīrīšanas reizei, kas nozīmē, ka plānā ievilkt “zonu” uzdevumus ir iespējams, plāns aplikācijā nepazūd, līdz nav atkal sācis braukāt nākamajā dienā.

Cenas

Xiaomi pirku interneta veikalā Gearbest, taču ļaudis ziņo, ka lētāk šobrīd ir veikalos TomTop.com un Aliexpress.com

Cenai vajadzētu būt kaut kur aptuveni 380EUR, galvenais jāskatās, ka pērkat otrās paaudzes S50 Roborock modeli un tā piegāde ir no Eiropas Savienības, nevis no Ķīnas (citādi būs jāmaksā muita un PVN).

20 Comments on “Par dažādiem robotiem

  1. Paldies ļoti noderīgi. Pašam Xiaomi nav, tik iRobot. Piekrītu, ka tā uzvedība bieži šķiet neefektīva. Pagaidām kā nākamais plānā Xiaomi. Šis raksts pārliecību stiprināja.

  2. Labdien! Izlasot Jūsu atsauksmi, pavisam nopietni sāku apsvērt domu par šī palīga iegādi. Gribētos uzzināt atsauksmes par slaucīšanas režīmu – vai ir lietots un kāda tam ir kvalitāte?

  3. Paldies Tev! Tas fakts par matiem lika man izlemt par labu šim, jo man mājās mati ir visur, un daudz, un ir gana čakars dabūt viņus nost jau no parastā putekļusūcēja rullīša. Sākumā pasūtīju caur RD Electronics, lai notestētu, un tad izmantoju 14 dienu atteikuma garantiju.
    Vakar dabūju no Aliexpress, cena bija 335Eur. Piegāde it kā no Vācijas, bet realitāte no Singapūras caur Vāciju ar muitu Latvijā. Paveicās, jo muitnieki noticēja tam, ka 5kg kastē ir ‘repair cleaner’ pa 16.65USD… Varēja būt arī citādi, atsauksmes tomēr jālasa kārtīgāk. Es izvēlējos manuprāt, smukākas krāsas S51 modeli, kas it kā nav Eiropā, tāpēc arī nebija tik liela piegādātāju izvēle, kā arī sākumā robotiņš runāja ķīniski. Bet caur app varēja ieladēt viņam angļu valodu, un tagad viņš runā angliski.
    Caur app var ieladēt jaunāko firmware, un izskatās, ka tagad viņam ir arī map saving funkcija.
    Esmu pilnīgā sajūsmā, kā viņš neiesprūst arī starp manu krēslu un gludinamā dēļa kājām, kaut arī tur vietas knapi pietiek robota izmēram.

  4. follow-up: Mati neaptinas ap rullīti un nesagriež to, taču tie aptinas ap rullīša galiem. Nu, nekas briesmīgs, laiku pa laikam viņi no turienes jānovāc nost, katrā ziņā vieglāk nekā, ja būtu aptinušies visā garumā.

    1. Jā, man arī – bet tas ir ļoti reti un nav tik grūti to izdarīt reizi pa reizei. Katrā ziņā daudz labāk nekā bija Roombai.

  5. Jautājums par lāzeri 🙂 smieklīgi, bet tas lāzers ir tāds pats kā pointeriem – sarkanais? iedomājos, ka bērni varētu interesēties un acīm nedraudzīgi. Vai tas ir kā savādāk?

    1. Jā, tīri labi. Vai to var saukt par mazgāšanu es nezinu. Tas ir kā ar mitru lupatu maigi nobraukt pa grīdu. Nu savāc šo to, ja dara to regulāri, grīda ir konstanti tīra. Vēl ko iesaku – pērc vietā ar normālu garantiju (Tet), piemēram ar m79 bija draugam slikta pieredze, negribēja neko remontēt

  6. @Kristine – es nemaz robotu ar “īstu” mazgāšanu nepirktu. Tā sistēmas apkope mani baidītu un zinu, ka to nedarītu pietiekami bieži. Mūs ļoti apmierina tas parastais uzkabināmais variants, kur ielej ūdeni, kas samitrina tādu kā stingru microfleece audumu, kas tad šļūkā līdz ar robotu pa grīdu. Ja laiž vismaz katru otro dienu, tad māja ir ļoti tīra, pat ar 2 maziem bērniem un suni.

    Par lāzeri – kā rakstīja iepriekšējie, pilnīgs non-issue. Ja nezinātu, ka robotam ir lāzers, nekad pat neiedomātos. Nekas nav redzams.

    1. Mani ieinteresēja cits jautājums. Pašam ir Roborock S5 (laikam tā sauca), maksāja ap 320+EUR. Bet tagad domāju, ka laikam mierīgi varēja ņemt parastāku modeli par 180 EUR, jo lielāko daļu no funkcijām neizmantoju, tik manuāli palaižu, kad vajag.

      Kāda pieredze ar šo – vai dārgākie modeļi ir būtiski labāki?

      1. ne jau šķērītēm, stieple. un protams, mati tinas, bet ja salīdzināsi ar roomba, kur šāda stieple nav – tīrītu katru dienu.

  7. Tikai neliels precizējums, Roborock nav gluži Xiaomi, tie ir divi atšķirīgi brendi, kaut arī sadarbojas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.