Foto

Lightroom mobile

Pats esmu Adobe Lightroom lietotājs un rekomendēju šo sistēmu izmantot ikvienam fotogrāfam ar nepieciešamību glabāt lielu katalogu ar fotogrāfijām, sortējot, grupējot un kataloģizējot tās pārskatāmā un viegli pārvaldāmā sistēmā. Vispilnīgāko iespēju klāstu iespējams gūt lietojot tieši Adobe Creative Cloud abonenta versiju, pretstatā vienreizējā maksājumā nopērkamajai, jo tikai CC mākoņa versijā (sākot no 9EUR mēnesī, cenā iekļauta neierobežota vieta mākonī + Lightroom + Photoshop) vienmēr pieejamas jaunākās iespējas, kā arī, ir iespējams bildēm piekļūt arī no citām ierīcēm. Piemēram tagad Lightroom māk meklēt pēc konteksta, pat ja bildei nav nekādu birku vai nosaukuma — var meklēt “train” vai “beach” un atradīsies visas meklētās lietas, jo Adobe būs “izpratis” kas tieši ir attēlots fotogrāfijā.

Pats jau ilgāku laiku lietoju CC abonomentu, taču nebiju iedziļinājies tieši mākoņpakalpojuma sniegtajās iespējās. Īsumā tās ir šādas:

  • Mājas datorā uzturam bilžu katalogu, rediģējam bildes, grupējam interesantākās “Kolekcijās”
  • Izvēlētām (vai visām) kolekcijām norādam, ka vēlamies tās sinhronizēt mākonī
  • Izvēlētās kolekcijas tagad ir pieejamas https://lightroom.adobe.com, kur ar tām varam pēc izvēles dalīties, tās apstrādāt, atkal jau grupēt utt citas lietas, ko varam mājās
  • Visa šī pati funkcionalitāte pieejama arī telefonos un planšetēs, grupējam, sortējam, rediģējam — visas izmaiņas automātiski notiks arī mājas datorā
  • Mobilajās ierīcēs varam iekopēt RAW formāta bildes no fotoaparāta, tās automātiski nonāks mājas datora katalogā, importēsies turpat tajā folderī, kur citas bildes
  • Varam arī fotografēt ar telefonu, arī šīs bildes varam ielādēt mājas datorā caur mākoni

Svarīgi gan atcerēties, ka mākoņpakalpojums nav rezerves kopija. Tur redzamās bildes pazudīs, ja dzēsīsi tās no datora, kā arī, tās nav orģinālās RAW bildes, bet tikai Smart Preview (kas protams ir gana labas ātrai rediģēšanai vai lai rāditu citiem).

Mājās ielādētās bildes:

  • var skatīties, rediģēt, grupēt un dalīties visās savās ierīcēs
  • nonāks mobilajās ierīcēs Smart Preview formātā
  • nevar dzēst no mājas datora, jo tad tās pazudīs no visurienes

Ceļā esot ielādētās bildes:

  • var skatīties, rediģēt, grupēt un dalīties visās savās ierīcēs
  • nonāks mājas datorā to orģinālajā RAW formātā
  • var dzēst no telefona, jo no datorā tās nepazudīs

Tātad kā redzams, interesants aspekts ir, ka no telefona var ielādēt RAW formāta orģinālu, lai tas caur mākoni nonāktu mājas datora bibliotēkā, turklāt pēc tam no telefona šo bildi drīkst dzēst; taču otrādi tas tā nedarbojas — no mājas datora RAW bildi uz telefonu iesūtīt nevar, kā minēju augstāk, pretējā virzienā ies tikai Smart Preview.

Tātad, lai padarītu mājās esošas kolekcijas pieejamas visās mobilajās ierīcēs un arī Lightroom online katalogā, atliek kolekcijai izvēlēties “Sync with Lightroom Mobile”, vai arī piespiest nelielo ikoniņu pa kreisi no kolekcijas.

image-151

Skatoties no pretējā gala, no mobilās ierīces, viss ko ielādēsiet tajā, sākotnēji parādīsies mājas kataloga kolekcijā “From LR Mobile”, taču kolekcijas ir tikai virtuāli albumi, bildi no turienes var ņemt ārā vai pārvietot uz citām kolekcijām, fiziskais fails jau būs ielādēts mājas diskā un nekur nepazudīs. Ja vēlies lai mobilo ierīču faili importējas tajā pašā folderu struktūrā kur mājās importētās bildes, neaizmirsti Lightroom uzstādījumos norādīt to pašu vietu, kur stāv citas bildes. Tad viss importēsies vienā diskā, vienā folderu sistēmā (pēc noklusējuma, bildes no telefoniem importējas kaut kur dokumentu folderī).

Kopsavilkumā: tagad esot ceļojumā tu savas fotoaparāta bildes vari ielādēt mobilajā ierīcē, tur tās sakārtot, izvērtēt, veikt pamata apstrādi. Bilžu orģināli nonāks tavā mājas bibliotēkā. Ar jau rediģētajām bildēm turklāt varēsi dalīties jau pirms atgriešanās. Un arī otrādi — esot prom no mājām, vari turpināt apstrādāt mājās ielādētās bildes, piekļūt teju visai savai bibliotēkai, lai strādatu neesot mājās un izrādītu savas bildes citiem.

Un visbeidzot, pat savā interneta pārlūkā vari izveidot jaunu kolekciju un ar to dalīties šādi, kā es ar savām ķīnas bildēm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.