Notes

Land of the pig

Ja Rīgā bez naktsklubiem un pamestām autobusu pieturām vēl ir vieta kur paskatīties uz to cik pie mums ir daudz pilnīgu idiotu – tas noteikti ir zooloģiskais dārzs. Nesaprotu kāpēc tur šo ir tik daudz … pirmkārt jau klasiskā problēma – pie ieejas jau ir lieli plakāti ar stāstiem un fotogrāfijām cik daudz dzīvnieku katru gadu mirst no tā ka viņiem dod maizi, konfektes un cepumus, vai apmētā ar monētām (what the FUCK?). Tad tā pati informācija ir arī pie katra būra, arī ar fotogrāfijām un brīdinājumiem. Un tāpat stāv tur tādi tipiskie BMW braucēji baltās botās, ar čiksīgajām draudzenēm un dod konfektes dzīvniekiem. Tā vien prasījās pa seju iejaukt – bet nu es jau cilvēks drīzāk diplomātisks, paskaidroju ka tas ko viņi dara ir aizliegts, un norādīju uz uzrakstiem. Protams lasīt viņi nemāk, jo sejās bija jaušams pamatīgs pārsteigums. Kāda cita sieviete vispār atbildēja kautko līdzīgu “ko jūs, beidziet – nedaudz jau var”.
Un bez šīs kategorijas idiotiem, ir vēl arī citu kategoriju idioti – tie kas tropu mājas nakts dzīvnieku tunelī (tur ir tumsa) fotogrāfijas bildē pret stiklu ar zibspulzēm vai lieto lukturīšus. Pirmkārt jau – priekš kam, un otrkārt tas taču nabaga dzīvnieciņus apžilbina.

Jā, un pārsteidzošā kārtā ir arī trešās kategorijas idioti – pavisam dumie, tādi kas nesaprot itin neko. Noklausītas sarunas liecināja ka normālu cilvēku tur ir pavisam maz, vienam nebija skaidra tabula “Raimonda Bergmaņa un Bruņurupuča svaru salīdzinājums” un viņš draudzenei neizpratnē stāstija ka tas nav iespējams ka R.B. pagājušogad ir svēris tikai 45kg, cits pāvus jauca ar fazāniem, neskatoties uz uzrakstiem, un vairāki izmantoja klasisko “zirgu zini?” uz pilnīgi visiem parka iemītniekiem (vot etot pahozh na sobaku, a vot etot neochin pohozh na sobaku, a vot etot tozhe pohozh na sobaku …)

Vispār bēdīgi ka mūsu tautieši ir tik stulbi un pat informācijas milzīgais daudzums nespēj viņus atturēt. Žēl ka mans ikgadējais zoodārza apmeklējums tiek sabojāts – vai tiešām būs jāiesloga tie dzīvnieciņi stikla kastēs, un jānovelkt elektriskais gans pa ārpusi?

40 Comments on “Land of the pig

  1. Jaa – pilniibaa piekriitu. Kaa gadiijaas, kaa nee, bet man arii tieshi gadiijaas buut zoodaarzaa un redzeet to visu stulbumu. Un tad veel tie siikie, kas tur mudzh kaudzeem – taa vien likaas ka esmu nokljuvis kaut kaadaa beernunamaa. Kur gan praats vecaakiem stumt ar saviem megaratiem savus siikos uz zoodaarzu. Beerns liidz 4 vai 5 gadu vecumam vispaar nesaprot kas ar vinju notiek, bet redz – liidz 4 gadiem ieeja par briivu, jaanjem savu siiko liidzi, par spiiti tam, ka viss, ko tas dara ir raud, peec briitinja kliedz, kad pakliedz atkal raud. Ieejot reptilju maajaa likaas ka tuuliit palikshu kurls. Taadiem siikajiem nepatiik atrasties zoodaarzaa! Aaa – un nemaz jau nerunaajot par to ka siikie dauza ar visu kas pa rokai pa stikla sienaam (gan reptilju un kukainju buuriem, gan lielajiem zveeru buuriem), kaa rezultaataa – viss ir taa nospekjots ar kautkaadu nezinaamu substanci ka likaas mazliet pretiigi un necaurredzami… Negatiivi likaas tas – ka zhirafju maajas buuvnieciiba, saliidzinot ar pagaajushaa gada septembri, taa arii nebija pavirziijusies uz priekshu – teritorija piemeeslota, un maajas celtnieciiba izskataas palikusi uz spaaru sveetkiem nu jau gadu.
    Zveeri jauki, bet sabiedriiba – ne paaraak. Pilniigi piekriitu N.R. tajaa faktaa, ka cilveeki nemaak lasiit – taa vien shkjiet ka dziivojam valstii kur ir vismaz 40% analfabeetu, jo kad tavaa acupriekshaa iemet pie aligatora moneetu un to vinjam aizraada, tad vinjsh ar taadu sejasizteiksmi – bet es tachu tikko nokritu no marsa. Pret shaadiem vajag ciiniities taa kaa redzeeju kautkur internetaa ziimi: Luudzu nemest priekshmetus pie krokodiiliem, administraacija var juus paluugt aiziet tiem pakalj 😉

  2. tie ir cilveeki, kuriem pofig kas notiek peec tam un vinjam vispaar neizraisa nekaadaas emocijas, tas ka kaads dziivniecinjsh aizgaajis bojaa, jo galvenais tachu, ka vinjsh vinju ir reedzeejis, iedevis kaut kaadu hernju, lai redzeetu kaa dziivnieks pieceljas kaajaas vai veel nez ko izdara. tam cilveekam nemaz neinteresee, kas tas pa dziivnikeu, kaa vinju sauc un no kurienes naacis. visvairaak man zheel laachu un pats trakaakais, ka visvairaak cilveeku ap vinju buuri staav. blaaviens, ejiet tak uz cirku, tur juus ne to vien redzeesiet. visi kaut ko met paari, skalji zviedz… sviests, konkreets sviests. bet es saprotu zoo daarzu, kursh vienkaarshi shobriid nevar atlajuties noliigt vagarus, kas visiem tiem idiotiem uzhsutu, kad kaads kaarteejo reizi vilktu laukaa cepumu ko mest paari zhogam.

  3. Tik tiešām jāpārdomā – kam tad īsti ir nožogojumi? Cilvēkiem vai zvēriem?
    Neesmu bijis citu valstu zoo… diez citur arī ir līdzīgas problēmas?

  4. 🙂 laikam ir tik briemiigi, ja jau visi shaadi komentee :). Mees laikam zoodarzaa bijaam pirms gada vai 2 (Riigas, tas ir), esam pabijushi Vaacijaa un citur aarpus Latvijas Zoodaarzos.Nju, ko lai saka taa kaa muus vakar nepanjema nespeshu noveerteet vai bija tik briemiigi. Bet cilveeks vispaar pet dzivniekiem izturas briesmiigi. nesen man friziere stastija shausmu stastus par tiem, kas paņem sunīti vai kaķīti uz vasaru un peec tam atstaaj savaa daachaa, kad dodas prom. tad veel viens stasts par kruto sudzinieku, kuru neveda pie acu aarsta, jo domaaja pats izaarsteesies un tad kad atveda suncim nacaas skirties no vienas acs un saimnieki teica, lai iemidzina un aizgaja prom.
    Kameer viena frizieres kliente panjema sho ar visiem ciltsrakstiem un dotjiem, un suncis dzivo vel shobaltdien, ir aktiivs un miilsh pat ar vienu actinju :(.
    Veel kada paradiiba man besii: kaa mees ar Chipi izejam kaut kur araa taa desmit siikie apkaart un sho murca, bijaa pat tada epizode, ka viens panjema akmeni ( nu tas gan bij pavisam siks bernelis – akmenis gan bija duures lielumaa) un meta sunim she ker paspeleejies un gandriiz uz galvas. Taa kaa Chipis nemitiigi javaktee.

  5. Pasakums bija planot plkst 15:00, bet mees neaigajaam, jo bija baigais zharonis un skipis taads slaaabs izskatiijaas, taapat kaa Kž, jo viņš īpaši karstumu nepaness. Vienīgais, kam karsts patīk ir es 🙂

  6. Diemzjeel jaaatziist, ka “forshie” cilveecinji ar baltmaizeem turpinaas tur tuseeties… Es esmu par to, lai taadus zoo daarzus vispaar likvidee. Taa doma, ka vinji tur ir atvesti lai pilseetnieks vareetu paluureet uz vinjiem, ir absurda. Protams, Aafrikaa vinjus izshauj utt, bet ja es buutu degunradzis un man liktu izveeleeties tikt naushautam vai aizvestam uz jebkuru pasaules zoodaarzu, es izveeleetos naavi.

  7. nu maani, zoo misija jau buutiibaa ir pavisam cita – saglabaat retaas, izmirstoshaas sugas, tachu taa kaa vinjiem ir arii kaut kas jaaeed un kaut kur jadziivo, tad naudinja tam tiek ieguuta laizhot zoo apmekleetaajus. un tas jau nav nemaz tik slikti, ka cilveeki var iet un iepaziit dziivniekus, bet protams, ne taa kaa to dara lielaakaa dalja, bet tas jau nemaz nav vinju meerkhis, kaut ko iepaziit…

  8. agx, ne Tev spriest par beenu aprobezhotiibu un nekaa neraprashanu liidz 4-5 gadu vecumam. Tad kad Tev pasham buus kaut viens beerns tad tu aatri vien sapratiisi, ka jau 1.5 gadu vecumaa beerns saak saprast vairaak kaa briizhiem gribeetos. Par breecoshajiem beerniem utml ir cits staasts, ja vecaaki nemaak audzinaat savus beernus tad taa ir tikai un vieniigi vecaaku probleema. Pats ar 1g2m vecu meitu izstaigaaju zoodaarzu un vinja ar gana lielu interesi veeroja dziivniecinjus neizraadiidama veelmi raudaat. Par to kaapeec beerni raud, breec utt var palasiit daudz un dazhaadaas graamataas.
    -Jurz kuram izraisa cilveeki kas “knigu nechitalji, no mnjemie imeit”

    P.S. Vai Tev liekaa ka zoodaarzs ir domaats 16 gadiem? Kaa tad tu grasies saviem beerniem iemaaciit pieklaajiibu, iecitiibu un cienju pret visu apkaarteejo vidi, ne tikai pret cilveekiem, kas ar mietu var pieraadiit savu taisniibu.

  9. Vajadzētu kā atrakciju parkos Zoodārzā pielikt pie ieejas šilti – “you must be at least this smart to enter”. Attiecībā uz bērnu ņemšanu līdzi – ar “pareizu” audzināšanu arī 18 gadīgs jaunietis ir tāds, ka labāk turēt krātiņā.

  10. juris agri nav pareizi sapratis – problēma drīzāk ir tajos pašos D&G vecākos kuri nemāk bērnus audzināt, kur nu vel pieskatīt. daži no tiem sīkajiem naturāli gandrīz lauvai mutē ielīda un vecākiem po
    Labākais variants būtu nomainīt plakātus “šogad no taviem cepumiņiem nomira 3 mērkaķīši” pret “šogad no cepumiņu došanas uz elektriskā gana nositās 3 urlas un 1 bērns” 😀

    ok ok, nedaudz par melnu

  11. Zveeri izmirst cilveeku darbiibas rezultaataa. Vieni izniicina, otri spiidzina kraatinjos. Man pietiktu uz lauvu paskatiities arii zjurnaalaa, bet taas ir tikai manas domas.

  12. Pilniigas muljkjiibas par tiem beerniem, Lote jau 2X ir bijusi zveerdaarzaa, Riiga vinja noguleeja visu apmekleejuma laiku, savukaart Viinee vinjai zoo ljoti patika!!!! un Lotei veel nav pat gads.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.