Idejas

Jaungada naktī jābūt mājās

Ja agrāk par deklarēšanos dzīves vietā tikai jokoja un pārstāstīja anekdotes par iespēju deklarēties prezidenta pilī, tad pavisam nesen ir stājušies spēkā jauni noteikumi, kuru spēku izbaudīju pats uz savas ādas.

Atceros vēl pirms pāris gadiem, lai arī pat tad tas nebija īpaši likumīgi, visi demonstratīvi deklarējās ārpus Rīgas, tādejādi atbalstot savas lauku radinieku pašvaldības, reizē protestējot pret Ušakova domi. Tagad ar jaunajiem noteikumiem, Ušakovs ir nolēmis visus šādi deklarētos dabūt atpakaļ uz Rīgu.

Bēda tikai tāda, ka es ziņām līdzi nesekoju un noteikumu pārmaiņas biju palaidis garām. Kad īsi pirms Ziemassvētkiem iegādājāmies jaunu dzīvokli, svētku un mantu pārvešanas gaisotnē par deklarēšanos vispār neiedomājāmies. Liels bija mūsu pārsteigums, kad uzzinājām, ka Nekustamā Īpašuma Nodokli aprēķina tieši jaungada naktī, neskatoties uz to, vai dienu vēlāk tu tur būsi deklarējies vai vairs nē. Līdz ar to, ka jaunajā dzīvoklī vēl nebijām deklarējušies, taču zemesgrāmatā tas jau bija ierakstīts, saņēmām NĪN rēķinu par 2017 gadu apjomā virs 700EUR.

NĪN aprēķina pēc likmes 0.2% no kadastrālās vērtības, ja esi deklarējies šajā adresē, taču pēc 1.5% likmes, ja dzīvoklī deklarēto nav. Interesanti, ka pati Rīgas Dome savā mājaslapā iesaka deklarēt vienā dzīves vietā vienu ģimenes locekli un otrā – otru. Ja ģimenē ir bērns, nodoklim piemēro 50% atlaidi, tāpēc to iesaka deklarēt tur, kur dārgāks nodoklis (vai varbūt šo ieteikumu ierakstījis kāds žēlīgāks darbinieks, kuru drīz atlaidīs?)

Es protams mēģināju visus iespējamos kanālus, lai izlūgtos NĪN pārrēķinu, ņemot vērā, ka dzīvokli iegādājāmies divas nedēļas pirms aprēķina. Uzrakstīju izmisīgu vēstuli, ieraudāju Tviterī. Man zvanīja kāds maksājumu nodaļas priekšnieks, vēlāk zvanīja arī no apkalpošanas centra, taču visi kā viens teica, ka darīt vairs neko nevar. Ja es būtu atklājis savu kļūdu jau laicīgi un piedeklarējies dažas dienas pēc jaunā gada – tad vēl iespējams būtu žēlīgāki, taču viltīgā kārtā, rēķinu sūta tikai februārī, kad viss jau ir nokavēts (varot paspēt deklarēties 30 dienu laikā pēc zemesgrāmatas ieraksta, t.i. manā gadījumā termiņš bija 22. Janvāris, rēķinu saņēmu 9. Februārī … Vai nav viltnieki?)

Labākais ko piedāvāja darīt, 700EUR izdalīt uz kvartāliem vai pat mēnešiem, taču kopsummu jau tas nemaina.

Zvanītāji man turklāt stāstīja, ka šis esot traģisks stāsts daudziem. Katru dienu saņemot līdzīgus zvanus un ietekmēto ir daudz. Es vēl varu pavilkt šādu maksājumu, taču kas notiek ar kādu, kurš protestējot pret Domi ir deklarējies Varakļānos un saņem rēķinu lielāku par savu algu? Tad ir pavisam dimbā.

Mācība: deklarējies tur, kur dzīvo un neatstāj īpašumu, kur neviens nav deklarēts.

 

5 Comments on “Jaungada naktī jābūt mājās

      1. Joks tāds, ka līdz šim tur pat nebija svarīgi, kas ir tās personas, kas deklarējušās dzīvoklī- tik pat labi iepriekšējie īrnieki. Vai Vaņa no Dubultiem.
        Visa tā deklarēšanās ir sauss aprēķins un mūsu ģimenē sanāk izdevīgāk vienu cilvēku deklarēt Jūrmalā, otru Rīgā, bērnu arī Rīgā.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.