Maizes noslēpumi

Varētu domāt, kas tur grūts uzcept baltmaizi – milti, raugs un ūdens. Taču kad es mēģināju to darīt, sanāca tikai sausa un blīva maize bez garšas. Turklāt nākamajā dienā tā sakalta un nebija ēdama. Maize ātri palika drupena, sausa, bezgaršīga. Tā bija blīva un bez elastīguma. 

Tagad, neizmainot nevienu sastāvdaļu, man ir izdevies uzcept maizi, kas ir garšīgāka par jebko, ko var nopirkt Latvijas veikalos. Vienīgā kviešu miltu maize, kas man šobrīd garšo vairāk, ir Parīzes ceptuvēs ēstā. Es nepretendēju konkurēt ar profesionāļiem, taču domāju jums būs interesanti uzzināt, kas jāmaina procesā, lai pavisam viegli varētu mājās iegūt tik skaistu un garšīgu maizi.

Izrādās, galvenais ir neko nesarežģit. Piemēram, lai cik dīvaini neliktos, maizes mīklu nevajag mīcīt. Daba pati maizi samīcīs, ja sekosim vienkāršai procedūrai. Otrs noslēpums ir tvaiks. Izrādās profesionālās ceptuvēs krāsnis ir aprīkotas ar tvaika injekciju. Arī mūsdienu vidēji dārgās cepeškrāsnis iespējams nopirkt ar šādu funkciju. Taču tā kā man tādas nav, to aizvietoju ar krāsns apakšā novietotu čuguna pannu, kurā ieleju ūdeni, kad ielieku maizi cepties. 

Ķeramies pie lietas, cepam maizi! 

  1. Divas glāzes miltu, glāze ūdens, tējkarote sāls un puse tējkarotes rauga (lielam klaipam 4/2/2/1)
  2. Visu samaisam, maisam tik ilgi, kamēr masa izskatās viendabīga
  3. Bļodu pārklājam ar plēvi un atstājam uz nakti (8 stundas)
  4. No rīta, mīkla ir pamatīgi uzrūgusi burbuļainā šķidrā masā, izkasam to ārā uz pamatīgi samiltotas pannas
  5. Ar lāpstiņu, pāris reizes pārlokam mīklu uz pusēm, veidojot kukulīti. Neko nemīcam, tikai pārlokam 2-3 reizes
  6. Apsedzam ar dvieli un atstājam vēl uz stundu. Pa šo laiku, uzkarsējam krāsni līdz 230 grādiem, kopā ar apakšā novietotu čuguna pannu (tukšu)
  7. Liekam pannu ar maizi iekšā (kā uzrūga, tā palika, neaiztiekam kukulīti)
  8. Ielejam glāzi ūdens čuguna pannā un uzliekam taimeri uz 25 minūtēm
  9. Ik pa 10 minūtēm pielejam ūdeni, nedaudz, lai tvaiko. Ātri, nevēdinot krāsni. 

Man gan krāsnī ir akmens plāksne, uz kuras cepu picu un maizi, taču tas baigi svarīgi nav. Ja nav čuguna pannas, var ielikt citu pannu, un tajā salikt iekšā akmeņus. Arī tie labi tvaicēs ūdeni. 

Brokastis ar pašceptu maizi

A photo posted by Normunds, Nora un Olivers (@dodies.lv) on

3 thoughts on “Maizes noslēpumi

  1. Mmmmm, izskatās baigi labi, būs jāizmēģina. Tā tikai nesapratu uz kā var likt maizi, ja nav akmens virsmas, uz parastās tās paplātes, kas iekšā cepeškrāsnī?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *