Vakardien paspēju uz RIMI akciju un iegādājos kārtējo kafijas ierīci kolekcijai — espresso kapsulu ierīci. Kas tas tāds ir, par to šajā rakstā. Šobrīd manā kolekcijā vēl ir Turka, Vjetnamas filtrs, vairākas Moka krūzes, franču krūze un tagad arī kapsulu aparāts.

Ilgstoši gaidu atlaides Gaggia Classic manuālajai espresso mašīnai, taču ar visu atlaidi tā maksās ievērojami daudz vairāk nekā minētais kapsulu aparāts, kuru uz akciju nopirku par tikai 39Eur. 

Nescafe
Nescafe “Dolce Gusto Piccolo” ir daudz mazāks nekā izskatās attēlos. Es pat teiktu, ka tas ir pārsteidzoši sīks.

Protams jāsāk ar to, kas vispār ir kapsulu aparāts un kāpēc tas ir tik lēts. Redziet šajā aparātā nav iespējams lietot parastu malto kafiju. Jūs tiekat iesaistīts kafijas kapsulu sistēmā, līdzīgi kā pērkot printeri, izrādās, ka printeru tinte maksā tik pat cik printeris. Atkarībā no jūsu dzeršanas paradumiem, tas varbūt nav nemaz tik neizdevīgi. Piemēram, 16 kapsulas maksā aptuveni 5.5Eur. Ja pats aparāts maksā 39Eur, bet īsts Espresso aparāts virs 200Eur, var redzēt, ka atkarībā no dzeršanas daudzuma, kapsulu aparāts dažiem pat visai ilgi var izrādīties lētāks. Ja dzer tikai nedēļas nogalēs no rītiem. 

Uzreiz pateikšu, ka kapsulas savā būtībā nav nekas aizdomīgs. Tajās iekšā ir kvalitatīva espresso kafija (nevis šķīstošā, bet īsta malta kafija), kura tik tiešām garšo lieliski. Tase šīs kafijas izmaksā 32 centus, kas protams ir dārgāk nekā maltā kafija, taču no otras puses – daudz lētāk nekā kafejnīcā un daudz vienkāršāk. Reizēm ir gadījies vēlu iet gulēt un tad no rīta knapi izvelties no gultas, aizrāpot līdz virtuvei un daļējā bezfilmā skatīties tālumā. Tur vēl gatavot kafiju (malt, svērt, utt) tad ir šausmīgs slinkums. Bet šeit – pogas spiediens. 

Kapsulu aparāts darbojas šādi — piespiežam ieslēgšanas pogu, pagaidam 5-10 sekundes līdz ierīce uzsilst, īpašā atvilktnītē ievietojam kafijas kapsulu, ar sviru ieduram ūdens devēju kapsulā un piespiežam starta pogu. Voila, kafija momentā sāk tecēt, un tai ir burvīga crema. Konkrētajam lētajam modelim kafijas plūsma pašam ir jāaptur pēc aptuveni 9 sekundēm (ja taisa 50ml espresso). Tāpat šim modelim nav piena putošanas funkcijas, tāpēc Latte pagatavošanai es izmantoju putotājslotiņu, kuru par 3Eur var nopirkt Rito. Rezultātā Latte ir dievīga. Kad kafija gatava, izlietoto kapsulu izņem no aparāta un … izmet miskastē. Šis ir kapsulomāta lielākais trūkums, jo kapsula ir izgatavota no visai biezas plastmasas, tai vidū (ja to izjauc) ir metāla filtrs un virsū alumīnija folijas vāciņš. Pat ja to sadalītu detaļās, pārstrādei tā nederēs, jo ir pārāk maza un izkrīt cauri atkritumu šķirošanas sietiem. Dažās valstīs, kur Nescafe ir izveidojis savus Dolce Gusto un Nespresso veikalus (par tiem zemāk), tiek nodrošināta arī kapsulu apmaiņa, taču ne pie mums. 

Izrādās, kafijas kapsulu sistēmu ir visai daudz. No tām, kuras esmu manījis Rīgā, vērts pieminēt Lavazza Blue, kuru aparāti ir dārgāki un kapsulas arī (nedaudz virs 40 centiem), šajā rakstā aprakstītais Nescafe Dolce Gusto, kas šķiet ir lētākais variants, kā arī Sky atrodamais un ekskluzīvā gala Nescafe Nespresso. Nespresso atšķiras ar ekskluzīvām kafijas šķirnēm un īpašāiem boutique tipa veikaliem kur šīs kapsulas iegādāties, tādu veikalu gan Rīgā nav, laikam mums ir par maz luksusa tipa pircēju (arī Rolex veikals nav manīts). Dažiem no kapsulu tipiem ir iespējams iegādāties neoficiālus klonus, taču vismaz Rimi atrodamie nemaksāja lētāk par orģināliem, tāpēc nesapratu jēgu. Tāpat interesanti, ka paša Nescafe abas kapsulu sistēmas nav savstarpēji saderīgas. 

Kopumā rezumējot varu pateikt, ka ja dzer nelielos daudzumos un ilgojas pēc triviālas pagatavošanas vienkāršības, Dolce Gusto dod lielisku espresso. Tā lielākais mīnuss ir izmaksas ilgtermiņā un lielais radīto atkritumu daudzums. Priekš tik mazas cenas šis ir labs eksperiments, taču tā kā mēs ar Noru esam lieli kafijas dzērāji, domājam tomēr nākotnē nopirkt to pašu Gaggia espresso aparātu. 

Dolce Gusto kafijas kapsulu veidu ir daudz (šeit tikai daži), bet ne tik daudz kā dārgajam Nespresso 
Dolce Gusto kafijas kapsulu veidu ir daudz (šeit tikai daži), bet ne tik daudz kā dārgajam Nespresso 

25 thoughts on “Kafijas kapsulas

  1. Noskatīju Barselonas Airbnb dzīvoklī un lietoju jau vairāk kā gadu. Vislabāk garšo Cortado. Kopš šī aparāta reti kad darbinu savas mokas krūzes.

  2. Ja paprasītu, atdotu savu veco Piccolo par brīvu. Atteicos no viņa par labu automātiskajam kafija automātam, kas pats samaļ kafiju, uztaisa espresso un pašattīrās. Espresso kvalitāte, manuprāt, pamanāmi uzlabojās, tacu blind testu netaisīju. Tas varētu būt no tā, ka kapsulās kafija jau ir samalta ļoti sen atpakaļ, lai arī glabājas inertā vidē. Kafijas pupiņas tomēr var nopirkt daudz dažādos veidos. Ja pērk par ~10 EUR/kg un tad taisa 7g single-shot, tad tā cena sanāk apaļi 7 centi. Pat pieņemtt 12 centīgus double-shot aprēķinot sanāk ~1500 tasītes līdz break-even, jeb kādi 15-17kg kafijas. Kopš esmu savējo nopircis aptuveni gadu atpakaļ, jau esmu 6kg kafijas izdzēris. Nekādas nolietojuma pazīmes devaiss neizrāda.
    Cena gan pilnautomātam ir stipri lielāka – sākot ar 350 EUR http://220.lv/lv/sadzivestehnika/mazasadzivestehnikavirtuvei/espressokafijasaparati/espressokafijasapartssaecominutofocushd876109?id=575659

    1. Interesanti, ka tev tā likās, jo manuprāt automātiskie aparāti nav diez ko labi. Ja es pirktu, tad tikai manuālo un malēju atsevišķi. Noras vecākiem ir Saeco automāts un dažiem draugiem ir citi automāti, kapsulu latte šobrīd man garšo daudz labāk. Par tīru espresso neņemos spriest, dzeru piena dzērienus.

      1. Ja salīdzināt pilnautomātu ar manuālu espresso taisītāju un atsevišķu malēju, tad noteikti ar manuālu processu var ietrenēties dabūt sev tīkamaku rezultātu.
        Taču salīdzinot ar kapsulām sanāk daudz mazāk mainīgo – atšķirās tikai tas kad un kā maļas/kompresējas pupiņas un kāds ir filtrs.
        Es pieturos pie tās kafijas baznīcas, kas sprediķo to, ka 15 minūtēs pēc samalšanas lielākā daļa nianšu no kafijas jau ir izgarojusi. 🙂

        1. Neaizmirsti, ka to pašu saka arī par pupiņu grauzdēšanu. Aizbrauc uz Gemosu, tur ir Andritto grauzdētās pupiņas. Labākā garša esot 3 dienas pēc grauzdēšanas laikam 🙂

  3. No savas puses varu ieteikt Illy Iperespresso kapsulu automātus un kafiju. TIEŠĀM ļooooti garšīga kafija. Taču, gan paši kafijas automāti ir dārgāki (sākot no €150) un arī kafijas tases cena sanāk € 0.52. Aparāti un kapsulas nopērkamas Illy kafejnīcās.
    Taču, jāatzīst, ka ikdienā vienalga ieberu krūzē malto kafiju un uzleju ūdeni. Tas ir garšīgi un arī lēti. Un tā ir jau izveidojies, ka Illy kafijas automāts ir "svētdienas" kafijai un tām reizēm, kad māja ir pilna ciemiņu.
    Un esmu pilnībā pret kafijas automātiem (a la Saeco) – vai nu neizdodas uztrāpīt uz pareizajām kafijas pupiņām, bet tai kafijai parasti ir kaut kāda dīvaina, skābena piegarša. Tādi automāti atrodami daudzos birojos, arī švakāka līmeņa kafejnīcās.
    Paziņam mājās ir Stollar espresso aparāts, kur kafijas gatavošana notiek līdzīgi kā labos krogos – tur arī sanāk ļoti garšīgs espresso. Tik tāds sīkums, ka pats aparāts maksā "nieka" € 1100.

    1. Pretstats pilnu funkciju automātam jau nav uzreiz 1100Eur aparāts. Ir jau vidus stadijas. Nu Xnetā gan tādu nav, bet ir arī relatīvi lēti manuālie aparāti, kas dod labu rezultātu: http://www.neostore.lv/item/EC-01044524/

      Tur protams ir čakars, ka pupiņas jāmaļ ar ko citu.
      Vislielākā pretenzija pret kapsulām man ir dēļ to atkritumiem

    2. Problēma ar kafijas skābenumu ir saistīta ar pupiņu izvēli.

      Te viss ir vienkārši – kafijas pupiņas ir tikai 2 veidu – Arabica un Robusta. Pirmās ir rūgtas, otrās skābas. Pirmās jau kādu laiku ir diezgan padārgas, jo ražas vairs neesot tās, kamēr otrās – lētas. Idejiski, klasisks espresso ir Arabica un Robusta maisījums noteiktā proporcijā. Melna kafija – labāk tikai Arabica. Kamēr Latte vai vienkārši baltas kafijas cienītājiem labākas būs Robusta pupiņas, jo ar pienu to skābenumu tik ļoti nejūt un tas pat labāk izceļ to kafijas garšu, jo pats ir no skābās sērijas. Tā kā pārsvarā tagad pupiņas maisos tirgo ar tekstu "100% dabīga kafija" atsevišķi neatšifrējot, cik daudz tur ir vienas vai otras šķirnes, tad rezultātā birojā izvēloties lētākās pupiņas (kas parasti vienalga ir dārgākas nekā vienkārši malta kafija) kafija arī garšos ne pēc kā.

      1. Jā, ir tā, ka Arabica ir prasīga šķirne un aug konkrētos apstākļos. Robusta aug vienalga kur, un skaitās prasta un lēta. Robusta audzē Vjetnamā.

  4. Stollar aparāts (ne dārgākais) nemaksā gluži 1100 EUR, bet gan aptuveni uz pusi mazāk.
    http://www.stollar.eu/coffeemachines . Būtiskākā atšķirība, dārgajam ir atsevišķi kafijas un piena boileri, kas ļauj daudz ātrāk pagatavot nākamo kafiju, negaidot kamēr iestāsies nepieciešamā temperatūra, kā tas ir abiem pārējiem. Vidējam (kāds ir man) ir arī iebūvētas kafijas dzirnaviņas.
    Var eksperimentēt gan ar kafijas pupiņām gan maluma smalkumu un kafijas daudzumu. Tās pašas Illy pupiņas ir nopērkamas pat rimi. Prāta aptumsumā nopirktās Jacobs gan nekam neder, lai arī virsū rakstīts, ka domātas espresso. Mēģināju gan šā, gan tā, bet ne tur garša, ne smarža, ne crema. Ar pārējām, Illy vai Costa coffe, Starbucks viss sanāk ideāli. Andritto gan jāsaka, ka negaršoja.
    Tam, ka malējs ir iebūvēts, vismaz pagaidām, nekādus mīnusus nespēju saskatīt, ja nu vienīgi tas, ka aparātam ir vairāk iespēju kaut kam saplīst un tad būs jāmaina viss, nevis viena, konkrētajam uzdevumam paredzētā ierīce.
    Pirms tam bija doma pirkt Illy FrancisFrancis x7 aparātu, iekrita acīs dēļ interesantā dizaina, bet nobaidījos no piesaistes iperespresso kapsulām. Ar Stollar šobrīd vairāk kā apmierināts, varbūt izņemot vienu lietu. Manuālī norādīts, ka jāizmanto vienas konkrētas tīrīšanas tabletes, kuras jāpasūta no Austrālijas. Tas jau nebūtu nekas, ja vien tie austrāļi šipotu arī uz LV. Nācās meklēt ebay. Var jau būt jāpaprasa pašai Stollar pārstāvniecībai, iespējams ir cits, ērtāks variants.

    1. Stollar vispār ir jocīgs brends, orģināli tas saucas Breville, kas ir visai pazīstams brends, bet kādam asprātim likās, ka tieši Latvijā to vajag reklamēt ar pilnīgi jaunu un nepazīstamu nosaukumu (stollar).

      Iebūvētajam malējam vienīgā problēma būtu tad, ja tas nebūtu labs (kā Breville gadījumā nav) vai ja tas saplīst.

      Kafijas aparātu recenzijas vispār labi meklēt te: http://www.coffeegeek.com/reviews/consumer

      1. Tā ir ar to Stollar, pirms pirkšanas meklēju kādu recenziju, bet gandrīz neko nevarēja atrast, tikai pēc modeļa nosaukuma (labi, ka tie vismaz neatšķiras) sapratu, ka tas ir tas pats breville.
        Malējs ir tiešām labs, pat nekas daudz neatliek, ko tīrīt, viss smuki samaļas un sabirst portafiltrā.

  5. Kapsulas vislētāk ir dabonamas cenuklubā, un liekas ka arī šobrīd visplašākā izvēle.
    Visejošakās Intenso ņiprākā un Lungo, tāda vieglāka. Tās 2 kapsulu pakas, kur vienā kapsulā pienvedīgais pulveris otrā kafija gan tika izlietots tikai pa vienam komplektam pēc gusto nopirkšanas

    1. Cenuklubā ir nav lētāk kā Rimi (Cenukluba biedriem 5.59eur, Rimi tāda ir standarta cena). Lungo pēc idejas ir parastajai kafijais (200ml), Espresso ir 50ml.

    1. Es biju aizbraucis uz Spici, bet tur vairs nebija ne smakas no šī piedāvājuma, pajautāju Rimi Twitter un man teica ka akcijas prece palikusi tikai Olimpijā un Azur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *