Notes - Uncategorized

Skaņaiskalns

Skaņaiskalns atrodas Mazsalacā, pie skaistās Salacas upes. 

No Mazsalacas centra uz Skaņokalnu ved daudz norāžu, un palaist garām to nav viegli. Sekojot tām, nonākam pie nelielas autostāvvietas un kases kioska. Izrādās ieeja ir par maksu. Cena ir 1.5Eur par cilvēku, taču kā noskaidrojām, tā ir vairāk nekā adekvāta tam, kas teritorijā sagaida. Kasē ir iespējams nopirkt arī automašīnas caurlaidi, taču iesaku to nedarīt, jo no kases kioska uzreiz sākas ļoti skaista un unikāla dabas taka, kas brīžiem vijas pa pašu stāvkrastu malu, paverot fantastiskākos skatus uz vienu no skaistākajām ainavām Latvijā. 

Vienīgi ja plānojat lielāku pikniku takas otrā galā, jo pie sākuma piknika vieta ir maza. 

Dabas taka vienā virzienā ir aptuveni trīs kilometrus gara, taču ļoti dažādīga un ar vairākām pieturas vietām.  Šajās vietās bērnus sagaida atpūtas laukumiņi ar skaistām kokgrebuma figūrām, interesantām dekorācijām, skatu platformām, alām, negribas pat visu atklāt, dažas no instalācijām ir vienkārši fantastiskas arī pieaugušajiem. Kopā ar dabas taku šis ir lielisks visas dienas piedzīvojums ģimenei, viena no labākajām šāda tipa vietām Latvijā. 

Nemaz nezināju, ka lielākā daļa no figūrām ir jaunas, un no vecajām te ir palikušas tikai dažas. Tā kā ja neesat šeit bijuši nesenāk par pāris gadiem, noteikti atbrauciet. 

Lielākiem staigātājiem interesanti, ka takas galā sākas otra dabas taka – Dauģēnu taka, kas ir vēl papildus 11 kilometru gara, kopumā ar Skaņākalna taku veidojot Latvijas garāko labiekārtoto pastaigu taku (un tas vienā virzienā). Otro taku gan mēs negājām, taču apskatījāmies kur tā sākas, un iziesim kādu citu reizi. 

Ik pa brīdim ir izvietoti soliņi, pa ceļam avotiņš. Iesaku paņemt līdzi ēdamo, jo šeit nekādu ēstuvju tuvumā nav, toties takas galā — pašā Skaņajā kalnā — ir piknika vietas, gan zem jumtiņa (liels galds ar daudz sēdvietām), gan ugunskura vieta (arī ļoti daudz cilvēkiem). 

One comment on “Skaņaiskalns

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.