Notes - Uncategorized

Putnošana

Ņemot vērā, ka esmu uz laiku pieķēries dabas novērojumu portāla Dabasdati.lv uzturēšanai, kā arī jo ārā ir sācies pavasaris, brīvdienās braucām meklēt putnus. 

Putnošana ir ļoti aizraujošs hobijs, priekš manis īpaši vēl tad, ja putnus iespējams arī fotografēt. Nevarētu teikt ka esmu kļuvis par putnotāju, pagaidām tikai par bildētāju. Ar putnu fotografēšanu nav vienkārši. Nofotografēt putnus to atpazīšanai ir viens, bet ja ir pierasts pie labām bildēm, tādas miglainas ķeksīšbildes pašam tik ļoti nepatīk. Neesmu ornitologs, vairāk sevi skaitu pie fotogrāfiem un bilžu pedantiem. Labas putnu bildes šķiet ir dārgākais no fotogrāfijas paveidiem. Vienīgais veids kā dabūt puslīdz labu putna fotogrāfiju ar vidējas cenas ekipējumu, ir putnam tikt klāt ļoti tuvu (to neizbiedējot), izcilā gaismā, un ar piemērotu fonu (sliktākās bildes sanāk bildējot kaut ko pa lielu gabalu uz ūdens, vai uz melnas zemes). Tad nu varianti ir kļūt par īstu putnotāju, un vairāk skaitīt, nevis uztraukties par tehnisko kvalitāti, vai arī pārdot nieri un dzīvokli, un nopirkt ekipējumu. Un arī tad bildes automātiski nekļūs labas, jo ekipējumu jāprot pielietot. 

P.S.: Negribas ļoti aizvainot iepriekšējos dabasdatu uzturētājus, vai izlikties slavinam sevi, taču pat nebūdams programmētājs esmu dažās dienās paspējis salabot savas 20 problēmas, kuru labojumus dabasdati.lv no iepriekšējiem uzturētājiem nebija sagaidījuši gadiem ilgi. Ja sen tur nav būts, iesaku iegriezties, ir daži patīkami pārsteigumi — piemēram normālas bildes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.