..

Indijas asā zivju zupa

small-DSC_3003

Līdzīgu zivju zupu ēdām Stockpot, bet šajā ir nedaudz cits sastāvs (klāt ir rīsi). Garšīga ļoti un asa arī. Ja neesat apgādājušies ar indiešu garšvielu krājumiem, dažas no šīm nāksies nopirkt kādā specializētajā garšvielu veikalā (vai Gemosā), bet tā kā indiešu ēdienos bieži šīs lietas atkārtojas, tā ir laba investīcija.

  • 5 ēdamkarotes eļļas
  • 3 ēdamkarotes sinepju sēklu (es tās aizvietoju ar 2 ēdamkarotēm graudaino sinepju)
  • 2 tējkarotes kumīna (kumīns nav ķimene, tas ir kas cits. var nopirkt arī maltu)
  • 1 tējkarote garam masala (tipiska indiešu garšviela, universāli visur var lietot)
  • 1½ tējkarotes sarkanā čili pulvera
  • 2 tējkarotes kurkumas pulvera
  • 1 sarkanais čili, bez sēklām un smalki sakapāts
  • 1 īkšķa lieluma ingvera gabals, nomizots un sarīvēts (rīvējot veidojas tādas cīpslas, tās likt nevajag)
  • 5 daiviņas ķiploka, mizots un sakapāts
  • 2 sīpoli, mizoti un sasmalcināti (es kopā ar ķiploku visus samaļu blenderī)
  • 2 saujas basmati rīsu
  • 565 ml ūdens
  • 600 g zivs, es lietoju ne-saldēto pangasijas fileju. šo pēc gaumes, ir visādas interesantas filejas, kuras uz ledus pārdod veikalos. Sagriež 3×3 cm kubikos
  • 400 ml vieglā kokosriekstu piena (veikalos āzijas plauktos, bundžā arī ir 400ml. Ir tāds biezais, to ne)
  • Jūras sāls
  • Svaigi malti melnie pipari
  • Laims
  • Zaļumi

Saraksts izskatās garš, bet viss kļūst vienkārši ja to sadala pēc loģikas. Vienā trauciņā visas sausās indiešu garšvielas, otrā ingvers ar čili un sinepēm, trešajā ķiploks ar sīpolu.

Pagatavošana ir viegla un aizņem labi ja pusstundu (ieskaitot vārīšanos):

Eļļu ielej katlā vai dziļajā augsto malu pannā. Uzkarsē lai sāk virmot, bet ne lai dūmo. Ieber sausās garšvielas (kumīns, garam masala, čili pulveris, kurkuma). Tas viss lai pacepās kādas 1-2 minūtes. Pieliek klāt slapjās garšvielas – ingveru, (ja nelieto sinepju sēklas, tad graudainās sinepes), sīpolu ar ķiploku. Pacepina kamēr sīpoli ir mīksti un caurspīdīgi. Ieber divas saujas basmati rīsu un ielej ūdeni. Uz mazākas liesmas vāra 15 minūtes. Tad pielej kokosriekstu pienu, ieliek zivs kubikus, ja viss izskatās par biezu, arī nedaudz papildus ūdeni, un sāls šķipsnu. Vāra vēl 10 minūtes, apmaisa. Ja nepieciešams, pieber vēl sāli vai piparus, iespiež laima sulu, pasniedz pārkaisītu ar zaļumiem.