Maps

Openstreetmap Garmin

Openstreetmap.org ir lielisks projekts, kurā jebkurš var palīdzēt zīmēt pasaules karti. Tas ir vienkārši – ņem un zīmē pa virsu Bing satelītam (ir tāda sadarbība), vai pats braukā ar GPS, un tad kartē iezīmētās “pēdas” izmanto lai pārzīmētu par ceļiem. Iesaku izmēģināt vietām, kuras pārzini labi.
Garmin GPS ierīcēm ir pieejamas dažādas kartes. Pašu Garmin veidotās City Navigator, Latvijā veidotas Topo kartes, Jāņa Sētas radīto Balticmaps, un protams arī bezmaksas Openstreetmap (turpmāk OSM). OSM kartes var veidot dažādos veidos, tā kā paši dati ir bez maksas, ar tiem arī jebkurš brīvi drīkst operēt. Šobrīd es zinu trīs vietas kur bez maksas ielādēt Garmin aparātam ģenerētu OSM karti:

Pēdējais ir pieejams divos stilos, kā arī piedāvā ielādēt karti arī Basecamp programmai datorā. Zemāk salīdzināsim kā izskatās visu man zināmo OSM paveidu kartes Garmin aparātos, kā arī beigās klāt Balticmaps maksas kartes paraugs (no citas gan vietas, bet krāsas ir visai atšķirīgas).

Gaumes protams atšķiras, bet es ļaušos Cloudmade no eksāmena izgāzt pavisam, jo tas mazāk svarīgos ceļus taisa nepareizi, kā arī vispār nerāda kaut kādus mazākos ceļus. Nākamajā vietā man ierindojas Raumbezug, jo man nepatīk spilgtie un resnie ūdens kanāli un raibie meži. Uzvarētāja pozīciju dala jaunais un vecais NL stils, šķiet vecais ir nedaudz pārāks. Pēdējā rindā esmu pielicis arī tālāku skatu Raumbezug un NL kartei, kur arī redzams, ka NL kartei ir dabiskākas krāsas un patīkamāks skats kopumā. NL kartes arī ņem vērā upju platumus, un pareizi zīmē Daugavu. Balticmaps savukārt pēc šo karšu apskatīšanas liekas ļoti tumšs un neskaidrs, lai gan protams kā karte viņa ir detalizētāka un labāka (un maksā jau arī).

Papildināts: Rakstā ieliku arī Frikart.no un Freizeitkarte attēlus. Tagad jau tops nedaudz mainās, pēc manām domām kartes tagad sakārtojas šādi:

  1. Openstreetmap.NL (jaunais un vecais stils, jo līdzīgi)
  2. Freizeitkarte (gan nedaudz par gaišu)
  3. Frikart.no (gan topo, gan road, atkarīgs no vajadzības)
  4. Raumbezug (neiesaku lietot)
  5. Cloudmade (pilnīgi metama)

6 Comments on “Openstreetmap Garmin

    1. Ieinteresēts es apmeklēju Prieka Māju 🙂 iekš to savu iPhone official Geo app, un bilde tur ir stipri līdzīga tai NL New, un nosaukums kartei ir OpenCycleMap. Praksē ar šo OpenCycleMap esmu apmierināts, laba detalizācija, vietumis pat precīzas māju kontūras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.