..

LED apgaismojums mājās

Sākumā mums vienkārši bija kvēlspuldzes, tad nāca halogēni, tad ekonomiskās un tagad LED. Daudziem no LED ir bail, un es atzīstu – ne visu gaismu var aizvietot ar LED (lai arī es esmu pacenties to gandrīz visur ieviest), jo reizēm krāsas tonis ir dīvains, bet ja paveicas un nebaidas eksperimentēt, LED ir visai interesants risinājums. Ja visu pērk nevis pie mums, bet gan pasūta Ķīnā, tas pat ir visai ekonomisks pasākums.
Bet ja LED lampiņas/spuldzītes lietderība kā galvenajai gaismai ir duskutabls jautājums (priekšnamā derēs, bet man vannasistabā ir kļuvis tumšāks), tad istabas atsevišķās daļās tās darbojas lieliski. Piemēram man virtuves darba virsmas vakaros izgaismo LED gaismu līnijas. Iepriekš tur bija visai daudz halogena spuldžu, katra patērēja 50W. Šobrīd visu virtuvi izgaismo 9W (viss kopā) gaismas līnija divās pusēs, un gaismas ir daudz daudz vairāk (jo halogēns tomēr zemu novietots, izgaismo tikai vienu zonu).

Kā to izgatavot? Jāiegādājas pati gaisma, konkrēti šāda vai silikonā iestrādāta ūdensdrošas šādas. Vienmēr jāskatās “warm” krāsas gaisma, citādi var trāpīt uz zilgani aukstu slimnīcas gaismu. Tā maksā ap 5Ls par pieciem metriem, taču tas parasti ir par daudz. Foršākais, ka šo līniju var griezt daļās, un viņa turpina darboties kā atsevišķas gaismas. Otrā lieta ko vajag, ir 12V transformators – t.i. ierīce par 1-2Ls, kas ņem 220V elektrību, un dod lampiņām ārā 12V. Galvenais, lai izeja ir pietiekama lampiņu daudzumam. Piemēram, šīm lampiņām vajag 0.4A katram metram. T.i. ja tev ir nogriezti trīs metri, meklē 12V 1.2A transformatoru. Derēs kaut vai vecs telefona lādētājs, ja tam ir līdzīgi parametri. Nogriez tik galu un piesien pie LED lampiņu vadiņiem (ja galīgi nekas cits nesanāk). Nu un protams ja negribi gaismu ieslēgt spraužot adapteri, derētu ieviest slēdzīti. Slēdzīšus pievienot ir gaužām vienkārši, vadiņam pa vidu pievieno un viss.

Kopējās izmaksas ap 7Ls visai virtuvei. Ja tas aizvieto 7 gab halogēnus pa 50W, tad domāju atpelnīsies ātri. Vismaz mūsu virtuvē gaisma visai bieži ir ieslēgta.

Izskatās tas viss šādi:

Viena darba virsma. Citas gaismas istabā nav ieslēgtas.

Otra darba virsma

Kādreiz šeit bija halogēni

Otras gaismiņas. No lejas izskatās pēc ziemassvētku dekora.

Un šādi izskatās skapītī noslēptais adapteris ar slēdzi (slēdzi darbina aukliņa, kas karājas lejā no skapīša)