Dzīvokļa gazifikācija

Visi zin – elektrība paliek dārgāka. Dzīvoklī jau esam samazinājuši elektrības patēriņu līdz minimumam, visas gaismas mājās tērē mazāk par 20W, viss ko var izslēgt vai neslēgt iekšā – tiek izslēgts. Mēs mājās daudz gatavojam, tāpēc krāsnis ir lielākais patēriņa cēlonis. Diemžēl mūsu mājā gāzes vadu nav, un elektrība ir vienīgais variants, vai vismaz, tā mēs domājām līdz šim. Krāsni gazificēt netaisamies, bet plīti …
Agrāk man bija paniskas bailes no gāzes. Šķita tā ir iemesls taukainajām skapīšu augšām un tamlīdzīgām problēmām. Nekā – piecus gadus dzīvojam ar elektrību, un visas gāzei piedēvētās problēmas tāpat tiek novērotas, un ir vienkārši ēdiena gatavošanas rezultāts.

Tāpēc nonācām pie domas ieviest gāzes balonu, primāri – jo elektriskais riņķis nekad nedos tādu jaudu, kā gigantisks WOK gāzes riņķis. Īpaši ja panna ir apaļa (dziļumā skatoties, domājot wok). Iepriekš kaut ko ieliekot uzkarsētā pannā, tas momentā atdzesēja uzkarsušo pannu, un ēdiens tur vairāk sautējās nekā cepās. Tas taču nekur neder. Man vajag UGUNI!

Tepat pāri ielai iegādājos speciālu wok virsmu par 50Ls, atlika iegādāties gāzi. Interesanti, ka balonu gāze (propāns/butāns) un tā gāze kas nāk pa trubām (dabasgāze), ir atšķirīga – balonu gāzei ir daudz augstāka degšanas temperatūra.

Visu par balonu gāzi var izlasīt www.lpg.lv. Process ir šāds:

  • Aizbraucam teiksim uz K-Rauta, un nopērkam 27L balonu par 45Ls
  • Aizbraucam uz LPG veikalu (tādi kioski ir LPG uzpildes stacijās, piemēram Viadā pie Imantas “trubas”
  • Nopērkam “reduktoru” un “gāzes šļūteni” par pāris latiem abi kopā
  • Uzskrūvējam reduktoru uz balona, tam klāt šļauku, šļauku pie plīts
  • Ar metāla savilcēm piestiprinam to visu cieši
  • Ar ziepjūdeni samitrinam savienojumu vietas, pārbaudam vai nenāk gāze garām
  • Ja nāk, metāla savilces pārskrūvējam ciešāk

Tas arī viss. Grafiskas ilustrācijas balona pievienošanai ir augstāk minētajā saitā. Gāzes plītis ir lētas un dažādu veidu, mums šobrīd ir tikai wok plīts. Runājot par patēriņu – balonu ielikām kaut kad rudens sākumā, un pēc svara spriežot, balons nemaz nedomā tukšoties (vēl neesam mainījuši). Klasiskos padomju stila 50L balonus kopš 2013. gada ir aizliegts pirkt/pārdot/lietot tāpēc uzmanieties ar sludinājumiem. Tagad jālieto minētie sarkanie (zaļie ir zemām temperatūrām lietošanai ārā) 27L baloni. Balonus maina, tāpēc droši var pirkt arī lietotu, ja izdodas atrast normālu, kuru pēc tam ņems pretī (jābūt sertificētam un nebojātam). Balonu maiņa ir ļoti lēta, dārgākais ir pats balons.

Par manu īpašo wok pannu uzrakstīšu citā rakstā.

Papildināts: Vakar (20. martā, 2013) pirmo reizi nomainīju gāzes balonu. To izdarīju Lukoil DUS, tas maksāja 9.3Ls. Neslikta cena sešiem mēnešiem!

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

32 thoughts on “Dzīvokļa gazifikācija

  1. Pēc gada pastāstīsi, kā jūs mazgājat no sienām nost gāzes kvēpus.
    Mans subjektīvais viedoklis, bet dzīvoklī, kur virtuve ir apvienota ar istabu, gāze nav labs risinājums. Visticamāk tu tagad atbildētu, ka, piemēram, vecākiem ir gāze un viss ir ok, bet pirms tam padomā, vai tu kādreiz tā pa īstam esi mazgājis sienas virtuvē ar gāzi.

    1. Man vecāku dzīvoklī ir virtuves remonts un jauna iekārta, ar gāzi. Man ar elektrību. Rezultāts identisks, esmu ar viņiem par to arī runājis, nekas nav jāmazgā vairāk. Tā ir bauma, vai ielu leģenda par tiem kvēpiem.
      Ja kas, pusgads ir pagājis, un neredzu kā kaut kas mainīsies vēl pa 6 mēneši.

  2. atļaušos nepiekrist tam ka dzīvoklis kļūst tikpat netīrs no gāzes kā no elektrības. bija gan viens, gan otrs – atšķīrība ir radikāla. protams, tauki kas sprakšķ ir cita lieta, bet nosēdumu dauuudz mazāk. un taupīt var ļoti labi izvēloties induktīvo virsmu. protams, Tevis pieminētā nepieciešamība pēc tieši VOK un augstās temperatūras varētu kalpot kā izšķirošais arguments. citādi, tas ko ietaupīsi uz elektrību, aizies tīrīšanas darbos 🙂 anyhow, žetons par dabas saudzēšanu.

    1. Šoreiz pilnībā pievienojos Normim!!! Mums arī ir bijis gan viens, gan otrs. Rezultāts netīrības ziņā ir identisks! Un tagad ir plīts ar 2 gāzes riņķiem un 2 elektrības. Lieki piebilst, ka elektrības riņķi nekad netiek lietoti, jo ir neērti (ilgāk uzsilst), vairāk tērē utt To jau sapratu Dānijā, ka, ja virtuvē ir gāze, tas ir ekskluzīvi, jo var pagatavot daudzveidīgāku un dabīgāku ēdienu! Tik, diemžēl, latvietim vidējam kaut kā tas nepielec, laikam gāzes plīts vienkārši asociējas ar padomju laiku dzīvokļiem, kas arī latvietim vidējam riebjas, jo kupumā asociējas ar tiem laikiem 😀

  3. Sienas nosķīst ar taukiem tāpēc, ka ir švaka gaisa nosūce. vajag uzlikt labu, jaudīgu nosūcēju un nebūs nosēdumu. Nu un vēl tāds sīkums kā nosūcēja filtrs arī ir pa laikam jāpatīra, tas vienkārši aizaug.
    Bet doma par vienriņķa plīti ir interesanta. Būs jāpadomā. Uz elektriskās varbūt nav nemaz slikti, bet kārtīgi sakarsēt pannu lai kaut ko ātri apceptu ir mission impossible. Parasti gaļas sula iznāk laukā un tā vienkārši sutinās.

    1. Man ir jaudīgs nosūcējs, pievienots pa taisno ventilācijai. Varbūt tāpēc man nav problēmu ar kvēpiem/nosēdumiem.
      Papildināju rakstu ar trešo bildi, kur redz to JAUDU. pat ja man būtu kvēpi/nosēdumi (nav), uguns ir tā vērta, nepierunāsiet, dārgie 🙂

  4. Pēc pusgada parasti vēl nav gāzes nosēdumi… bet pēc vairākiem gadiem gan 🙂 Bet tev jau mērķis bija iegūt labu WOK cepšanas procesu, ko arī esi ieguvis. Viss kārtībā. Kaut ko iegūsti un kaut ko zaudē 🙂

    1. Redzi, skapīšus vajag mazgāt reizi pāris mēnešos ar vai bez nosēdumiem, bet tāpat vien. Un uguns jauda ir mana prasība, esmu gatavs samierināties ar blakus efektiem, lai kādi tie nebūtu.

  5. Man arī ir gāzes plīts, neesmu manījis, ka rastos kādas īpaši spēcīgas, nenomazgājamas nogulsnes. Kā raksta autors saka, vajag vienkārši pacelt dibenu, pārvarēt slinkumu un reizi pāris mēnešos notīrīt putekļus, tad problēmas neradīsies.

  6. Wok bez gāzes, protams nu nekādi normāls nesanāk, tas skaidrs. Par jaudu gan nepiekritīšu – mana indukcijas virsma overdrive režīmā vairāk nekā 4 kW enerģijas ieliek tieši pannā. Ja to saliek kopā ar ļoti labas kvalitātes pannu (ar smagu tērauda disku indukcijas enerģijas uzsūkšanai) tad var dabūt lielisku uzsiltīšanas jaudu. Līdzvērtīgam salīdzinājumam – uzliekot uz overdrive režīma 28cm pannu ar ~1 cm auksta ūdens, tas uzvārījās pēc ~90 sekundēm. Kad gaļu apcepju parasti 7tais režīms (no 9 + overdrive) ir pareizais, jo 8tajam jau ir tendence pārdedzināt ja ir tikai 2-3 porcijas gaļas gabali.
    Man arī tomēr ir paranoja par gāzes noplūdēm – man patīk apzināties, ka manā mājā nav gāzes vada.

    Plus vēl ekoloģija – gāze tomēr ir gan CO2 avots, gan arī Krievijas ietekmes vairotājs + vēl tā ir daudz mazāk efektīva gatavošanai jo (atšķirībā no indukcijas) silda gaisu daudz vairāk.

    1. Indukcijas virsma 400Ls, gāzes – 40Ls 😉 Tāds vēl viens aspekts, papildus pašai elektrības cenai. Protams, es no indukcijas neatteiktos, bet kā jau teici – ne wok pannai. Man ir tradicionālā apaļā panna, dauzīta ar ķīniešu onkas rokām.

    1. Man liekas tu pārprati. Es teicu, ka man viss labi strādā un nav problēmu ar nosēdumiem, tātad nekas nav aizdambējies. Mums ir jauna māja. Ventilāciju nesen pieslēdzām kā nākas (iepriekš nebija optimāli savienots).

  7. slinkums lasīt, bet ceru, ka dīzes tev plītī ir pareizās. Dīzu pārbaudi tu savā ūber instrukcijā neesi pieminējis.
    Karoč – trubas gāzei un balongāzei plītī katrai ir savs dīzu komplekts. Vot! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *