Books

Trīs vīri laivā–uz Kindle

Kindle%204Ziemassvētku vecīšu komandai pateicoties, esmu kļuvis par laimīgo Kindle4 īpašnieku. Patiešām fantastiska ierīce, ko tik mazu un plānu ir grūti iztēloties neredzot dzīvē. Lieki teikt, ka uz šī te lasīt grāmatas ir daudz patīkamāk nekā uz jebkura LCD ekrāna, un ja grāmatas patīk lasīt daudz un ilgi, šis te mūsdienās pie nu jau visai nelielās cenas
(79$, uz Latviju caur shipito.com) – ir tāds kā must buy.

Pirmā lieta, ko iegādājos, bija Haruki Murakami jaunā 1Q84, un jāsaka, pirkšanas ērtības ziņā, šis ir vienā līmenī ar iTunes—nopirkt grāmatu ir vieglāk nekā iegūt pirātiskā veidā. Atveram amazon, search logā ierakstam grāmatas nosaukumu, spiežam pogu “one click to buy” un parādās uzraksts “you can now go to your kindle”. Tik tiešām, paņemot Kindle rokās, izrādās, ka grāmata tur jau ir. Fantastika!

Šo grāmatu gan es pagaidām pataupīju un, lai pilnvērtīgi novērtētu Kindle experience, iesāku ar īsāku un vienkāršāku grāmatu – Trīs vīriem laivā.

Ja arī biju pilnībā izlasījis šo darbu, tad noteikti vairāk kā pirms 15 gadiem (ak jēl, tik tiešām ir pienācis laiks, kad varu minēt šādus ciparus?).

Grāmata kopumā ir saraustīta un haotiska, bez īstas sižeta līnijas, bez normāla plāna un idejas. Varētu teikt, ka tas ir anekdošu krājums par trim snobiskiem, iedomīgiem angļu tipiem, kas dodas izbraucienā pa Temzu, un ko kopā satur neizprotamas jēgas vēsturiskas ainas un garlaicīgi dabas apraksti. Brīžiem anekdotēm pa vidu tiek iestarpināts kas tik absurds, kā piemēram sievietes līķa atrašana, un ar to saistītais nelielais izvilkums no mirušās sievietes traģiskās dzīves, kurā nebija nekā smieklīga, un kas absolūti neiederējās atrasties starp divām kārtējām anekdotēm.

Protams nenoliedzami, bija brīži kad es smējos burtiski vēderu turēdams, vairākas ainas kļuvušas par klasiku, un ir it īpaši tuvas arī mūsdienu laivu braukšanas cienītājiem (lai gan veids kā grāmatas varoņi brauc ar laivām, ir kas tāds, ko mūsu zemītē nu nekādi nevarētu realizēt). Taču joprojām, ar trāpīgajiem novērojumiem, smieklīgajām situācijām, un vietām labu izsmiešanos ir par maz, lai šo nosauktu par pilnvērtīgu romānu, vai labu grāmatu. Sešinieks.

Piezīme: Latviski grāmatas legālā veidā no paša amazon nopirkt nav iespējams. Ir dažādi interneta resursi kur tās iespējams iegūt puslegālos veidos, piemēram http://gramataselektroniski.wordpress.com kurā ir pie tūkstoša grāmatu latviešu valodā. Jālieto bezmaksas programma Calibre, lai tās visas sakārtotu, pārveidotu uz Kindle saprotamu formātu, un nosūtītu uz ierīci. Es ļoti ceru, ka mūsu izdevēji nāks pie prāta, un piestrādās pie Kindle fenomena. Es esmu gatavs pirkt grāmatas latviski priekš Kindle, tikai dodiet man veidu kā!

67 Comments on “Trīs vīri laivā–uz Kindle

    1. Tā ir e-papīra ierīce. Baterija tērējas tikai ja šķirsta lappuses (loģiski) vai lieto Wifi. Nolikta uz plaukta (ieslēgta) tā varot stāvēt nedēļām. Katrā ziņā izlasīju grāmatu ne reizes to nelādējot, un neredzu pazīmes, ka baterijas lādiņš būtu krities.

  1. Tieši pirms xmas meklēju veidus kā šito zvēru sev dabūt. nonācu līdz shipito bet kontu tā arī neuztaisīju – gribēju aprunāties ar kādu, kam tāds jau ir! Ja kāds vēl plāno sūtīt šito es labprāt uzmestos uz astes un sadalītu shipingu..

  2. Jā, tagad jau ar mums grūti, radi uzdāvināja dāvanu karti Jāņa Rozē, mūsu paaudzei jau vajag dāvanu kartes uz šiem tevis minētajiem resursiem, kas būs vēlāk? 🙂

          1. Iespējams viņa domāja to, ka uz Kindle oficiāli no amazon LP netiek pārdoti. Taču LP pārdod PDF variantus, kā arī pirātu līcī atrodami arī ePUB. Izmēģināšu tūliņ abus.

  3. Jāsāk foršu dāvanu vecīšu komandai izdevās izdomāt un dabūt, vismaz es noteikti būtu sajūsmā.1) Kindle ļoti pozitīvi ietekme uz “klasikas” lasīšanu.
    1) man tieši jābrauc pēc vienas grāmatas uz JR.2) Nezinu vai kādam ir izdevīgi piestrādāt pie Kindle fenomena Latvijā, jo mūsu tirgus ir nožēlojami mazs. Un ja pat 15 cilvēki nopirks konkrētu grāmatu (ļoti apšaubu), parēji “piratizēs” pie pirmās iespējas (vismaz mūsu vienaudži).

    P.S. es neesmu nekāds teicams piemērs, pašlaik no Amazon.com nopirku tikai trīs grāmatas, pārēja laika “pērku” grāmatas  no demonoid.com un lib.ru 

      1. es zinu par projektu Gutenberg.org, un kāda veida tas darbojas. Klasiku nav jāpiratizē, bet jaunas grāmatas gan.

        1. Piekrītu par pozitīvo ietekmi uz klasiku – arī to tagad lasu vairāk, jo no Gutenberg var ideāli dabūt. Ja kas – minētie “3 vīri laivā” IMHO Normja gadījumā arī bija jālasa angliski un no Gutenberg.Ar legālo grāmatu iegādi – patlaban manā kontā ir tikai 1 nopirkta grāmata, un reāli pieņemu, ka ar maniem grāmatu lasīšanas daudzumiem saprātīgs variants būtu pirkt ne vairāk kā katru 5.-10.grāmatu, citādi var arī bankrotēt.
          Kas ir sliktums ar grāmatu pirkšanu (faktiski – tāds pats kā tas ir papīra grāmatām) – ka man reāli pēc izlasīšanas grāmata vairs nav vajadzīga (ja tā ir daiļliteratūra), jo diez vai es to lasīšu vēlreiz.

          1. Tā ir padomju stila domāšana, maksā jau tu ne par priekšmetu, bet par saturu 🙂
            Jā, es gribēju lasīt angliski, bet trīs vīri laivā ir tāds izņēmums, un gribēju ieprovēt tikai savdabīgo (bet tautā mīlēto) Belševicas tulkojumu.
            Es līdz šim 90% no grāmatām (pēdējos 5 gadus?) lasīju angliski, un gandrīz visas pirku no bookdepository, jāietur neliela pauze, var jau arī latviski palasīt.

          2. 1) papīra grāmatas gadījumā tomēr tu maksā arī par priekšmetu2) esmu novērojis, ka tu savas papīra grāmatas labprāt pēcāk notirgo tālāk – jo tev tās arī reāli nav vajadzīgas; ar Kindle books tāds triks cauri neies, proti, lietotās grāmatas principā izzudīs kā variants.
            man personīgi ļoti pieņemams variants būtu, ja varētu pierakstīties kādā Kindle bibliotēkā, kur par fiksētu mēnešmaksu varētu saņemt kaut kādu lasāmvielas daudzumu.

          3. vismaz amerikā, kindle ir palaidis bibliotēkas projektu, skat saitā. otrs – daudzām grāmatām kindle piedāvā “aizdot” tās citiem. protams ir izdevēji, kas to savām grāmatām neļauj. gan jau ka tirgus pats izregulēs visus šos trūkumus, un nākotnē viss tikai ies uz augšu. šobrīd jau vēl tas viss ir zaļš.

  4. Tagad skatos amazon mājas lapā. Sanāk, ka tu iegādājies parasto kindle, nevis kindle touch, bet jautājums ne par to.Vai tev tik lēti sanāca, jo tu iegādājies kindle ar sponsored links? Bez linkiem atšķirība ir 30 dolāri.

        1. labāk painteresējies, kas ir redzams “nesponsorētam” kindle. arī random attēli, ne jau, kā daudzi iedomājas, tavu grāmatu vāciņi.
          jā, sponsorētajam kindlam parādas reklāmas. pārsvarā reklamē pašu “amazon” grāmatu veikalu. gaumīgas un smukas reklāmas, ne jau tur viagra vai kas pretīgs.

          1. Kindle lietoju gandrīz gadu. Attēli off režīmā varēja būt vairāk un interesantāki. Tāpēc interesējos, kas ir pieejams sponsorētajam Kindlam – vai kas jauns, interesants etc. No offence 🙂

          2. Nu jā, tur reklamē nesen iznākušas grāmatas, Amazon Library, vienreiz bija kaut kāda jauna filma. Ja ļoti interesē, varu safotografēt kā tas izskatās.

          3. Ja nav noslēpums, cik tev izmaksāja piegāde no shopito, man lētāko variantu piedāvāja 3$, bet bez apdrošināšanas un tracking numberiem. Sanāk, ka tu savu Kindle esi nopircis lētāk nekā amazon pārdod (lētāk kā 99$).

          4. Skaidrs, no teksta iepriekš pārpratu, ka tajos 79$ ietilpst arī piegāde uz lv.Ja nav noslēpums ar kuru no piegādātājiem sūtīji uz lv, shopito maksā 2$, bet drošība nekāda.

          5. nu ar tādu attieksmi labāk neko ārzemēs nepirkt. pasts ir pasts. es no ebay esmu ar parasto pastu pasūtijis ~100 reizes un nekad nekas nav pazudis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.