..

Trīs vīri laivā–uz Kindle

Kindle%204Ziemassvētku vecīšu komandai pateicoties, esmu kļuvis par laimīgo Kindle4 īpašnieku. Patiešām fantastiska ierīce, ko tik mazu un plānu ir grūti iztēloties neredzot dzīvē. Lieki teikt, ka uz šī te lasīt grāmatas ir daudz patīkamāk nekā uz jebkura LCD ekrāna, un ja grāmatas patīk lasīt daudz un ilgi, šis te mūsdienās pie nu jau visai nelielās cenas
(79$, uz Latviju caur shipito.com) – ir tāds kā must buy.

Pirmā lieta, ko iegādājos, bija Haruki Murakami jaunā 1Q84, un jāsaka, pirkšanas ērtības ziņā, šis ir vienā līmenī ar iTunes—nopirkt grāmatu ir vieglāk nekā iegūt pirātiskā veidā. Atveram amazon, search logā ierakstam grāmatas nosaukumu, spiežam pogu “one click to buy” un parādās uzraksts “you can now go to your kindle”. Tik tiešām, paņemot Kindle rokās, izrādās, ka grāmata tur jau ir. Fantastika!

Šo grāmatu gan es pagaidām pataupīju un, lai pilnvērtīgi novērtētu Kindle experience, iesāku ar īsāku un vienkāršāku grāmatu – Trīs vīriem laivā.

Ja arī biju pilnībā izlasījis šo darbu, tad noteikti vairāk kā pirms 15 gadiem (ak jēl, tik tiešām ir pienācis laiks, kad varu minēt šādus ciparus?).

Grāmata kopumā ir saraustīta un haotiska, bez īstas sižeta līnijas, bez normāla plāna un idejas. Varētu teikt, ka tas ir anekdošu krājums par trim snobiskiem, iedomīgiem angļu tipiem, kas dodas izbraucienā pa Temzu, un ko kopā satur neizprotamas jēgas vēsturiskas ainas un garlaicīgi dabas apraksti. Brīžiem anekdotēm pa vidu tiek iestarpināts kas tik absurds, kā piemēram sievietes līķa atrašana, un ar to saistītais nelielais izvilkums no mirušās sievietes traģiskās dzīves, kurā nebija nekā smieklīga, un kas absolūti neiederējās atrasties starp divām kārtējām anekdotēm.

Protams nenoliedzami, bija brīži kad es smējos burtiski vēderu turēdams, vairākas ainas kļuvušas par klasiku, un ir it īpaši tuvas arī mūsdienu laivu braukšanas cienītājiem (lai gan veids kā grāmatas varoņi brauc ar laivām, ir kas tāds, ko mūsu zemītē nu nekādi nevarētu realizēt). Taču joprojām, ar trāpīgajiem novērojumiem, smieklīgajām situācijām, un vietām labu izsmiešanos ir par maz, lai šo nosauktu par pilnvērtīgu romānu, vai labu grāmatu. Sešinieks.

Piezīme: Latviski grāmatas legālā veidā no paša amazon nopirkt nav iespējams. Ir dažādi interneta resursi kur tās iespējams iegūt puslegālos veidos, piemēram http://gramataselektroniski.wordpress.com kurā ir pie tūkstoša grāmatu latviešu valodā. Jālieto bezmaksas programma Calibre, lai tās visas sakārtotu, pārveidotu uz Kindle saprotamu formātu, un nosūtītu uz ierīci. Es ļoti ceru, ka mūsu izdevēji nāks pie prāta, un piestrādās pie Kindle fenomena. Es esmu gatavs pirkt grāmatas latviski priekš Kindle, tikai dodiet man veidu kā!