Movie

Pūks

Astoņdesmit piecus gadus atpakaļ, rakstnieks AA.Milns, kopā ar mākslinieku E.H.Šepardu radīja Vinniju Pūku, tēlu, kas dzīvo joprojām. Šādi izskatās pats pirmais Šeparda radītais zīmējums ar nu jau slaveno lāci:

Un šāds tas izskatījās pirmajās grāmatās, divdesmitajos gados:

Diemžēl ne visi Pūku pazīst vai atceras. Šo rakstu saraktīt mani iedvesmoja lieliska diskusija kādā filmu ielādes portāla komentāros, tepat pie mums Latvijā. Saruna bija aptuveni no stila – “Pēc vāciņa izskatās ka varētu būt interesanti” “Kāpēc tam ēzelim kāds mēģina asti iespraust dibenā?” “Vai tad neesi dzirdējis par spēli /pin the tail/ tas ir no tās”.

Lieki teikt, ka es biju mēms. Pēc vāciņa nespēt identificēt vienu no klasiskākajiem tēliem multfilmu vēsturē, tā ir mūsdienu jaunatne.

Tāpēc pēdējās dienas kopā ar mazo Oliveru skatāmies dažādas Pūka versijas, visu ko, ko var atrast Youtube. Interesanti, ka ja runa ir par dažādajām Pūka vizuālā tēla versijām, pastāv agresīvs konflikts par to, ka padomju “klasiskais” (tāds jau tas laikam ir tikai mums šeit) Vinnijs ir daudz labāks un sazin tur kāds vēl. Nolēmu arī to salīdzināt.

Youtube komentāros it īpaši bieži var sastapt visai agresīvi noskaņotus postpadomju tēlus, kas atzīst tikai Padomju tumšo Vinniju, un Amerikāņu variants esot izvarots, un pat gejisks. Diez vai kāds maz ir iztēlojies, ka Disneja deviņdesmito gadu pilnmetrāžas multenes nav lētas kopijas no padomju Vinnija multenēm, bet gan ļoti tuvas un patiesas orģinālo stāstu ekranizācijas. Vai zinājāt, ka pirmo Disneja multeni par Vinniju Pūku rādija jau 1966 gadā (jā, pat tā ir pirms padomju varianta). Nevar taču noliegt, ka pirmā Disneja multene ir ļoti tuva Šeparda orģinālajiem zīmējumiem.

Vēl man ļoti patīkams pārsteigums bija tas, ka gan padomju pirmā multene, gan disneja pirmā multene, strikti turas pie grāmatas par “Medus koku” sižeta, un līdz ar to savstarpēji ir teju vai identiskas, ar vienu izņēmumu, ka padomju multenē nav Kristofera Robina (A.A Milna dēla). Sakrīt pat niecīgas detaļas, arī amerikāņu multenē ir lietas kā leģendārais “tučka tučka tūūčka” un citi padomju latvijā tik populārie kultūrcitāti. Nemaz tik sliktāks šis nav, it īpaši ņemot, ka bija pirmais.

Tikko šoruden Disnejs ir uztaisījis pavisam jaunu, skaisti noformētu un sižetam tuvu Vinnija Pūka multeni, kas savā stilā joprojām ļoti tuva sākotnējiem Šeparda zīmējumiem. Salīdzinājumam, 1966 gada pirmā Pūka multene:

Un jaunā multene no 2011:

Lai tur vai kā, bet ar nelielu nokavēšanos – daudz laimes dzimšanas dienā Vinnijam Pūkam, un visiem viņa attēlotājiem, gan omulīgajam ar porlonu pildīdajam Disneja lācim, gan ņiprajam dzejniekam, kurš pildīts ar skaidām – Padomju lācim.

12 Comments on “Pūks

  1. Man mājās ir kaut kas no agrākajām Pūka multenēm šķiet ka šī – http://www.imdb.com/title/tt0407121/ bija pat latviski, ja ir interese varu kaut kur priekš Tevis ‘izkrāmēt’

  2. Kas attiecas uz divām apakšējām bildēm, pirmajā gadījumā Pūka personāžs daudz labāk iederas fonā, kamēr otrajā ēnojuma trūkuma dēļ viņš izskatās ielīmēts – neforši

  3. jaunā multene ir diezgan liels fufelis. Vecajām vismaz ir kautkāda jēga apakšā…P.S.
     http://fanis.lv/blog/wp-content/uploads/2011/11/niga.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.