Latvia

Tautas skaitīšana izgāžas pavisam

It kā ar lapas problēmām nebūtu gana, šī rīta otrais jaunums ir būtībā lieta, kas nav nekāds noslēpums vai jaunums.
Lai piedalītos interneta tauta skaitīšanā, ir nepieciešams tikai pases numurs un personas kods. Šīs divas lietas ļoti viegli var atrast interneta meklētājos, jo daudzi to neslēpj. Tāpat šī informācija ir pieejama milzīgam daudzumam uzņēmumu, arī līzinga kompānijām. Jebkurš kuram ir šī informācija, var to izmantot lai izmainītu tevis ievadītos datus.

Piemēram simts tūkstošiem cilvēku izmainīt tautību, un CSB rezultātos tad mainītos tautību īpatsvars Rīgā. Es protams saprotu, ka ne visiem ir konkrētās dažas bankas, un vēl jo mazāk cilvēkiem ir e-paraksts, tāpēc citu autorizācijas metodi kas ir pieejama visiem izveidot nevar. Taču problēma paliek.

Vairāk informācijas:

Papildināts: Tieslietu Ministrijas mājas lapā teikts, ka pasākumu slēdz līdz netiks ieviesta papildus parole. Šobrīd var saskaitīties tikai ar interneta bankām vai e-parakstu. Nordea netiek atbalstīts nevienā no sistēmām

14 Comments on “Tautas skaitīšana izgāžas pavisam

  1. Problēma jau nav autorizācijas metodē, problēma ir faktā, ka tu ievadod pases nr+p.k. iegūsti papildus datus (no iedz. reģistra). Eksistē vairāki veidi kā no šīs problēmas pasargāties -1. pēc savu datu ievades nolockot savu/savas dzīvesvietas anketu, kas liedz to turpmāk apskatīt/mainīt balstoties uz primitīvu autorizāciju.
    2. Pēc pirmreizējās identifikācijas uz e-pastu izsūtīt kaut kādu ģenerētu ID (ss.lv, reklama.lv piegājiens).
    3. Nerādīt nekādus papildus datus, ārpus tiem kas jau ir pieejami pases kopijās.
    Ļoti ticu, ka pasmadzeņojot var izdomāt vēl 10x veidus.

    1. Kamēr nav drošas identitātes pārbaudes ieejot sistemā (eparaksts, vai kaut vai bank link), tikmēr jebkādas citas izdarības ir bezjēdzīgas – tu jau esi pieņēmis datus no nezināma cilvēka.

    1. Sižets no zinātniskās fantastikas filmas – pagriezt tautību īpatsvaru latvijā uz krievvalodīgo pusi, lai atdzīvinātu otrās valodas jautājumu. Es jau rakstā to pieminēju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.