Moka krūze

Interesanti, bet par moku latviešu valodā neko saprātīgu neizdevās atrast. Bet moka patiesībā ir fantastisks izgudrojums, kuram būtu jābūt katrā mājā.

Kas tas ir? Moka ir Espresso aparāts par trim latiem (maksimā uz atlaidēm 2.99Ls, Itāļu Bialetti ražojuma Moka piemēram Stockmann vai Rito maksā ~15-25Ls).

bialetti_moka_express

Moka ir īpaša kafijas vārāmā krūze, ko izgudroja Alfonso Bialetti 1933. gadā, Itālijā. Ar šīs krūzes palīdzību ir iespējams mājās uzvārīt fantastiski garšīgu espresso kafiju bez nepieciešamības iegādāties simtiem latu dārgus Saeco aparātus. Protams – dārgajiem aparātiem ir arī labas īpašības kuru nav Mokai, piemēram spiediens tādā aparātā ir 10-15 bar, pret Moka 1-2 bar, dēļ kā kafijas cienītāji Moka kafiju par īstu Espresso neatzīst.

Kā tā strādā

Kā strādā šāda moka krūze? Krūze sastāv no trim daļām – ūdens trauka apakšā (A), kafijas filtra pa vidu (B), gatavās kafijas trauka augšā (C). Apakšējais ūdens trauks ir cieši pieskrūvēts pārējai konstrukcijai, un kad moka krūzi uzliek uz uguns, ūdens sāk vārīties, un traukā veidojas spiediens. Ūdens tvaikus ar spiedienu izspiež cauri kafija, virzienā uz augšu, kur kafija pa trubiņu tiek izspiesta ārā jau gatavā veidā.

moka_diagram

Atšķirībā no tradicionālā kafijas aparāta, kas strādā uz pilināšanas principa, mokā lielais spiediens nodrošina efektīvāku kafijas un kofeīna izspiešanu no kafijas graudiņiem, kas garšu padara izteiktāku un stiprāku.

Kā pareizi pagatavot kafiju ar mokas krūzi?

Moka krūzes ir pieejamas dažādos izmēros, taču patasti kafijas filtrs ir tik liels, lai to brīvi (kafiju nesaspiežot) piepildot līdz malas līmenim, kafijas daudzums būtu atbilstošs ūdens daudzumam traukā. Ūdeni traukā jālej līdz blīves līmenim (visiem šiem traukiem ir drošības blīves). Jāpārliecinās, ka kafija nav palikusi uz filtra maliņām, lai trauku varētu droši un cieši aizskrūvēt. Ūdeni jālej aukstu un tīru. Kafiju liek vārīties uz vidējas uguns, lai vārīšanās laiks tiktu pagarināts. Tiklīdz izdzirdam burbuļojošu skaņu (var nedaudz pavērt vāciņu lai paskatītos ka kafija nāk ārā), tā jānoņem no uguns. Pareizākais ir notrāpīt uz to brīdi, kad kafija sāk sūkties ārā bet vēl neburbuļo. Kafijai tādā lēnā veidā arī ir jāizsūcas cauri. Ja notiek traka burbuļošanās un šķaidīšanās, temperatūra ir par lielu.

Vēl jāņem vērā, ka mokas krūzi nevajag mazgāt ar tīrīšanas līzekļiem. Pat ja tā apsūbē vai iegūst brūnīgu krāsu, to vajag tikai mazgāt ar tīru ūdeni, un kārtīgi izslaucīt ar salveti. Dabiskā kārtiņa kas pārklāj krūzes iekšu tikai palīdzēs pret alumīnija garšu.

Protams svarīga ir arī pati kafija, man šajā krūzē visvairāk garšo Lavazza Espreso kafija melnā paciņā. Ņemot vērā, ka man nav labu kafijas dzirnaviņu, neko par pupiņām nezinu.

Piens

Ja negaršo melna kafija, no šī mokapresso (mans termins) var veidot gardu Latte vai Cappuccino. Kā zināms Latte ir 2/3 piena pret 1/3 espresso, un Cappuccino ir 1/3 piena putu, 1/3 piena un 1/3 espresso.

Priekš tā nepieciešams vēl viens fantastisks izgudrojums par trim latiem – piena putotājs. Uzkarsējam piena krūzi mikroviļņu krāsnī (vienīgā funkcija kam to jāizmanto), un tad saputo. Pienu pārlej kafijai, vai otrādi (atkarīgs no reliģijas).

20233_xl

P.S.: Te ir fantastisks komikss/infografs par Kafiju

34 thoughts on “Moka krūze

  1. Savā mājā šo aparātu iedarbinu pirms katra itāliska ēdiena gatavošanas. Un sajūtos kā tāds vecs, spalvains itālis, kas gatavo savu pastu. Un piena putām der parasts katliņš un putojamā slotiņa. Jāņem tikai vērā, ka kapučino ir brokastu dzēriens un citā laikā to dzer tikai turisto.

  2. Biju noskatījis šādu iekārtu pirms neilga laiciņa. Nesaņēmos iegādāties, jo tā pa īstam nezināju nedz par darbības noansēm, nedz pagatavošanu. Šis raksts ir pārāk vienkāršs, lai neiedziļinātos. Vislabākajā nozīmē. Iegādāšu. Diez vai gan Maximas variantu, man tīk robustas lietas.

    1. Man piemājas viena “X” maximā šitāda krūze stāvēja pa 2.99Ls akcijas plauktā, paņēmu lai salīdzinātu ar to savu itāļu variantu. Principā identiska, nekādus trūkumus neesmu pamanījis.

  3. Šāds aparāts eksistē arī manā saimniecībā, izmantoju ik pa reizei, ar kādu espresso kafiju. Ja pieliek to “tasīti” pilnu, tad sirds nākamās divas stundas noteikti sitīsies ārkārtīgi aktvīvi.

  4. Es lietoju šādu no Prizmas pa 7 Ls. Kafija sanāk ļoti garšīga. Spiediens protams nav tāds lai izspiestu ēteriskās eļļas, ko dabūn ar lielajiem aparātiem un sauc par Crema.

    1. Crema putiņas var dabūt tieši kā es aprakstīju – neļaujot saburbuļoties, lēni sūcinot. Vēl runā, ka ūdenī nedaudz cukura var iemaisīt pirms vārīšanas.

  5. mm, būs jāizmēģina.Par piena putām runājot- putotājs puto tikai vājpienu. 0,5 % saputojas vislabāk..
    ar pilnpienu var nesanākt.

    1. Piens silts? Es pienu uzsildu, un pienā ielieku cukuru (tad tas nav jāliek pie kafijas). Skaties vai baterijas pilnas putotājam 🙂 Skaties arī vai piens svaigs.

    1. Protams. Man pašam ir elektriskā virsma. To var likt uz jebkā, kas silda, viņa ir ļoti izturīga, to var likt pat uz ugunskura (tik jāuzmanās lai plastmasas rokturis nesadeg). Uz elektriskās plīts darbojas lieliski. Šitās krūzes tagad pārdod gan Rimi, gan Prisma, gan Stokmann. Cena ir kaut kur padsmit Eiro.

      1. Super! Paldies par zibenīgo atbildi! Mans vīrs ieteicās, ka viņš gribētu tādu kārtīgu kafiju… mājās… un es atcerējos pirms dažiem gadiem lasīto bloga ierakstu. Toriez nebija aktuāli, bet šodien noderēja nu ļoti 🙂 Paldies 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *