Notes - Uncategorized

Fotogrāfijas progress

Izlasīju tikko, ka Canon ir izveidojis 120Mpix sensoru APS-H izmērā.
Šķiet ka megapikseļiem nav robežu.

Bet patiesībā es priecājos. Ja tehnoloģijas attīstīsies tiktāl, ka nebūs iespējams nofotografēt bildi bez fokusa, ar nepareizu krāsu nobīdi un nepieļaujamu graudu, un visas bildes sanāks tehniski perfektas, varbūt tad pacelsies prasību latiņa uz bilžu saturisko kvalitāti, un vairāk uzmanības tiks pievērsts kompozīcijai.

Agrāk, kad tev bija normāls fotoaparāts (ar filmiņu), tu biji ciema fotogrāfs. Ja kādam vajadzēja ko nobildēt, visi zināja kam jautāt. Iesaku noskatīties fantastisku interviju (drīzāk – viņa stāstu) ar Rick Smolan, par to kā viņš kļuva par National Geographic fotogrāfu praktiski bez jebkādas pieredzes. Tur ir vairākas daļas, pirmās ir bezmaksas.

Šodien – katram idiotam ir spoguļkamera. Droši vien laikam ritot kameras kļūdīsies arvien retāk, un lietotāja uzdevums būs tikai izvēlēties ko bildēt. Varbūt tas ir labi?

16 Comments on “Fotogrāfijas progress

  1. Tāda kamera jau ir .. uzņem daudz foto vienlaicīgi un var nofokusēties (izvēlēties vajadzīgo) foto. Prototips gan tas bija.

    1. Jā, es arī pirms kādiem pieciem gadiem lasīju par to. Bija arī tādas speciālas lēcas priekš līdzīga mērķa. Nekas gan nav uztaisits, jo progresu jābīda lēnām, lai katrā solī var nopelnīt uz idiotiem “early adopters” 🙂

  2. 1) salabo sensora linku…2) kas tur slikts, ka katram idiotam ir spoguļkamera? Varētu padomāt, ka tas ir kautkāds tituls, kas būtu īpaši jānopelna… Ja cilvēks grib un var atļauties iegādāties Canon 40D aparātu + divus L klases objektīvus un tad to visu lietot bildējot full automatic režīīmā (tas ir konkrēts piemērs no dzīves), tad kāpēc lai viņš tā nedarītu?

    1. Sen neredzēts, Mārtiņ 🙂 Links salabots.
      Es jau neteicu ka tas tā konkrēti ir slikti, tas vienkārši ir fakts. Agrāk tas kuram bija aparāts bija fotogrāfs, tagad fotogrāfs ir tas, kurš ar to pelna pamata ienākumus (neizvērsīsim šo par terminoloģijas strīdu, man vienalga kā to definē).

  3. Man nepatīk vārdu kombinācija “idiots” un “spoguļkamera”.. cilvēks, kurš neprot rīkoties ar spoguļkameru un bildē automatic režīmā automātiski nekļūst par idiotu.

    1. Vispār es tomēr teikšu, ka cilvēks kas sāk savu fotogrāfa izglītību ar milzīgas naudas iztērēšanu tehnikai, tomēr ir idiots.

  4. Bet kā savādāk var iemācīties rīkoties ar spoguļkameru, nenopērkot to… dzirdēts, ka fotokursos kameras neizsniedz, jānāk ar savu. Ok, tu vari ilgi ņemties ar ziepju trauku, lasīt atbilstošas grāmatas, bet tik un tā, kad pirmo reizi paņemsi rokās spoguļkameru, būsi “idiots”. Kamēr pats visas funkcijas un režīmus neizmēģināsi, gudrāks nekļūsi.

    1. Cik es esmu redzējis, lielākā daļa no spuguļkameru pircējiem nemaz arī neko vairāk negrib mācīties, un turpina fotografēt izmantojot kameras potenciālu uz saviem 15%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.