Science

Atkal par homeopātiju

Tulkojums no 1023 projekta mājaslapas.
Kas ir homeopātija?

Pretēji populāram uzskatam “homeopātija” nav tas pats kas dabas medicīna.

Homeopātija pēc definīcijas un balstīta uz trim pamata uzstādijumiem, kas nav mainījušies kopš tos izgudrojas Samuels Hānemans 1796. gadā.

Līdzīgo likums

Šis likums nosaka, ka tas kas izraisa jūsu problēmas simptopmus, arī pats tos simptomus izdziedēs. Tātad, ja jūs nevarat aizmigt, kofeīns palīdzēs. Acis, kas iekaisušas no alerģijas pret sienu ir jāārstē ar sīpoliem utt. Šis tā sauktais likums ir balstīts tikai un vienīgi uz Hānemana paša fantāziju. Nav nepieciešama izglītība medicīnā, lai redzētu problēmu šajā pieejā, kur kofeīns – stimulants – palīdzēs jums aizmigt, bet tāpat arī šodien, homeopāti izraksta kofeīna tabletes kā zāles pret bezmiegu.

Bezgalīgi sīkā likums

Turpinot pēc sava līdzīgo likuma, Hānemans izdomāja, ka “līdzīgs ārstē līdzīgu” efektu varētu pastiprināt atkārtoti šķīdinot vielas ūdenī. Jo vairāk zāles tiek atšķaidītas, jo stiprākas tās paliks – tā izdomāja Hānemans. Tā radās viņa Bezgalīgi sīkā likums

Ņemot vienu pilienu kofeīna un atšķaidot to deviņdesmit deviņos ūdens pilienos veido to, ko homeopāti sauc par ‘centesimal’ (simtdaļa). Vienu šo simtdaļas šķīduma pilienu atškaidot citās 99 pilēs ūdens radīsies 2C šķīdums (simtdaļa no simtdaļas kafeīna simts ūdens pilēs). Tātad 3C šķīdumā kafeīna saturs ir 0.0001%, 4C šķīdumā 0.000001% un tā tālāk. Homeopātiskās zāles bieži pārdod 6C (0.0000000001%) un pat biežāk 30C (0.000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 1%) šķīdumos kuru vienu pilienu homeopāts uzpilinās uz mazas cukura bumbiņas pārdošanai.

Redzot šos skaitļus ir viegli redzēt cik tas viss ir absurdi. Pie 12C šķīduma tiek pārsniegts tā sauktais Avogadro skaitlis, brīdis kad no sākotnējās vielas pāri nav palikusi neviena molekula.

Sasniedzot 30C jums ir lielāka iespēja uzvarēt lielo balvu loterijā piecas nedēļas pēc kārtas nekā atrast vienu kofeīna molekulu jūsu homeopātiskajās zālēs. Tas ir parasts ūdens, uzpilināts uz parasta cukura.

Kratīšanas likums

Transportējot savas pašizgudrotās zāles zirga vilktos ratos, Hānemans veica jaunu ‘atklājumu’ (lieki piebilst, ka Hānemans neko reāli neatklāja, jo visas šīs lietas viņš izdomāja neveicot nekādus eksperimentus -tulk.piez.). Viņš izlēma, ka zāļu spēku turpmāk varētu palielināt to aktīva kratīšana. Ritualistiski gatavojot homeopātiskās zāles homeopāts šķidrumu kratīs lai to ‘spēcinātu’.

Modernie homeopāti tic, ka šis spēcināšanas process liek ūdenim pārņemt sākotnējās vielas ‘atmiņu’ vai ‘vibrācijas’, ilgi pēc tam, kad šī viela jau sen nemaz nav saskarsmē ar ūdeni. Protams, nav nekādu zinātnisku pamatojumu, ka ūdenim ir šādas spējas, vai ka šo ‘atmiņu’ varētu izmantot, lai izārstētu slimnieku.

Vai tas strādā?

Neskatoties uz to, ka homeopātija sakņojas māņticībā, rituālos un atdarināšanas maģijā (piem. Voodoo -tulk piez), Hānemana pašizgudrotie likumi vēljoprojām tiek pielietoti mūsdienu homeopātijā.

Lai jebkas no viņa pieņēmumiem strādātu, būtu jāaizmirst pilnīgi viss ko mēs esam iemācijušies pēdējo divu gadsimtu laikā par bioloģiju, farmāciju, matemātiku, ķīmiju un fiziku. Slimības neārstē dodot pacientam šos pašus simptomus izraisošas vielas, atkārtota šķaidīšana līdz absurdiem daudzumiem nekādi nespēcina zāles, ūdenim nav attmiņas un to nevar šādi izmantot pat ja tāda būtu! Homeopātija nekad nevarētu strādāt Hānemana aprakstītajā veidā, bet vai šīm zālēm reāli ir kāds efekts?

Visapjomīgākais homeopātisko zāļu pētijums kāds ir veikts, ir publicēts medicīniskajā žurnālā The Lancet (2005). Pētijums analizē pilnīgi visus klīniskos izmēģinājumus kas tobrīd bija veikti ar homeopātiskiem līdzekļiem, un secina, ka jebkādi efekti kādi no šiem līdzekļiem ir sagaidīti ir tikai placebo efekts. Homeopātija nestrādā. Šo secinājumu apstiprināja ‘Cochrane Collaboration’, neatkarīgs globāls medicīnas profesionāļu tīkls kura uzdevums ir pētīt zāļu iedarbīgumu.

Vai tiešām homeopātija nav tas pats kas zālīšu medicīna?

Nē, tas ir biežs pārpratums un nepareizi lietota terminoloģija. Lai arī sarunvalodā bieži šis termins tiek lietots nevietā, reklāmās, aptiekās un homeopātiskajos veikalos zem šāda vārda (homeopātisks līdzeklis) tiek tirgots tieši šeit aprakstītais burvju ūdens uz cukura.

Zālīšu medicīna ir kas pilnīgi cits un tai ir pierādīta efektivitāte. Pat aspirīns sākotnēji tika iegūts no vītola mizas.