Recipe

Vai mēs ēdam veselīgi?

Par ēdiena problēmām jau rakstīju iepriekš, arī mans Monsanto raksts ir daļēji par šo tēmu.
Tagad ar Noru esam pamatīgi saskatījušies dažādas šausmu filmas par ēdienu rietumu pasaulē un varu arī padalīties ar jums, izglītojieties!

Iesākumā noskatījos TED prezentāciju ar Jamie Oliver, kurš ar savu wish arī saņēma TED balvu un $100’000 projekta attīstībai. Tad noskatījāmies arī Jamie Oliver’s Food Revolution, un nesen saņēmos un noskatījos arī salīdzinoši slaveno filmu Food Inc (pat divas reizes).

Food Revolution ir raidījumu sērija par slaveno angļu pavāru Jamie Oliver, kurš brauc uz Amerikas neveselīgāko pilsētu, lai pārveidotu ēdināšanas sistēmu skolās un veicinātu veselīgāku ēšanu pilsētā, kur visi ēd tikai burgerus un eļļā vārītus mēslus. Lieki teikt, ka sākumā viņu gandrīz ir gatavi nolinčot un aizsūtīt atpakaļ uz angliju tā vietā lai pārstātu ēst cementam līdzīgo maisījumu ko viņi sauc par kartupeļu biezputru un tamlīdzīgi. Visai jautri paskatīties ko viņi tur ēd, un kas patiesībā ir iekšā dažādos nevainīga paskata ēdienos.

Food Inc savukārt ir filma par vispārējo situāciju Amerikā, un lai arī daudzas no problēmām ir unikālas viņiem, tomēr lielākā daļa problēmas ir patērētāju pieprasītajās cenās un ēdienos. Filma nav tik šokējoša kā varēju iedomāties, skatīties iesaku ik vienam. Tīri visaptverošs un miermīlīgs pārskats.

Protams, to visu var vieglu sirdi skatīties un šausmināties “ak vai cik pie viņiem tur slikti”. Bet vai tiešām pie mums ir labāk? Pie mums lieto tos pašus Monsanto Roundup mēslojumus, pie mums ir tik pat slikti vai sliktāki apstākļi vistu fermās, tik pat briesmīgi apstākļi cūku fermās un tik pat šausmīgi ēdienu sastāvi. Kad tu pēdējo reizi pētiji sastāvu jogurtam vai saldējumam? Saldējumā pat pienu vairs iekšā neatradīsi, kur nu vēl ko krējumam līdzīgu. Jogurts ir želatīna masa ar krāsu un pastiprinātājiem. Vistas mazgā amonjakā, ģenētiski modificētā kukurūza ir iekšā visur, un pat ja ne tieši tajā ko tu ēd – tā ir lopu barības maisījumā.

Īsi sakot viss ir slikti, kamēr tu vien nesāksi balsot par savu veselību pērkot un pieprasot kvalitatīvu pārtiku, lasot etiķetes, interesējoties par produktu izcelsmi, pērkot lokāli audzētus produktus tiem dabiskā sezonas gadalaikā (ak mēs nabaga latvieši ar savu 6 mēnešu ziemu), un izvēloties produktus, kas nāk no sertificētām biologiskajām saimniecībām, un kuriem papildus lielīgam EKO ir arī to apstiprinoši sertifikāti.