Books

Dena Brauna Zudušais Simbols

Dens Brauns ir kā uzkāries plašu atskaņotājs. Visu viņu grāmatu sižeti ir precīzi vienādi, vienīgais kas mainās, ir aptuvenā darbības vieta un cilvēku vārdi. Esmu lasījis visas viņa grāmatas, jo nenoliedzami, tajās ir arī interesanti vēsturiskie fakti, taču kopumā tas viss ir viens liels bullshit. Apolu vairāk tā nedarīt, un netērēt laiku uz kārtējo identisko tēlu komplektu.
Jaunā grāmata vispār ir ūdeņainas paģiras no visām iepriekšējām. Okei, es piekrītu – interesanti bija uzzināt par Vašingtonas arhitektūru, un dažādajiem interesantajiem simboliem tajā, taču daudz patīkamāk man būtu to visu izlasīt koncentrētā žurnāla rakstā.

Nu protams, es nevaru pārmest Denam, ka viņš grib nopelnīt naudu. Tas ir viņa darbs, gluži kā citiem darbs ir rakstīt tekstus Delmas margarīna tēla dziesmiņām.

Piecsimts lappušu garumā man atkal vajadzēja skriet pa diagonāli pāri piecreiz (nepārspīlēju, visās viņa grāmatās notikumi ir vienādi) lasītam sižetam, tikai lai salasītu interesantās informācijas drupačiņas par visādiem vēsturiskiem simboliem un celtnēm.

Protams, kā parasti, spriedze visu laiku velk uz priekšu un grāmatu ir grūti neizlasīt. Jebkurš to var. Dena Brauna triks ir rakstīt smieklīgi īsas nodaļas, ar uzpūstu intrigu katras nodaļas beigās, lai tu vienkārši nespētu grāmatu priekšlaicīgi aizvērt.

Un visas intrigas izrādās pārspīlētas un grāmatas beigās nekas netiek atklāts. Nu kā gan savādāk, nevar taču uzskatīt, ka autoram rokās ir nonākusi kāda iepriekš nezināma informācija. Nekāds pasaules gals nepienāk, nekādas mistērijas netiek atklātas, tā tas viss arī beidzas.

Ar teoriju par to, ka Bībele patiesībā ir masonu priekšteču rakstīts darbs ar paslēpto domu, ka cilvēks ir pats sev dievs, un ka viņš ar savām domām var taisīt brīnumus, ko viņš nedara un nav nekādu pazīmju ka viņs to darīs, jo tas viss ir tik tālu apšifrēts, ka nav cerību to izšifrēt ārā. Kas man tā arī netika skaidrs, priekš kam zināšanas dot no paaudzes paaudzē, ja neviens tās tā arī nekad neuzzinās? Teorija galīgā sviestā.

Jāizlasa beidzot Fuko Svārsts un jāpaņirgājas par Dena Brauna kultu.