Science

Homeopātija

Lielākā problēma ar homeopātiju ir tāda, ka liela daļa cilvēku to uzskata par sinonīmu jēdzienam “alternatīvā medicīna”. Patiesībā homeopātija ir viens no alternatīvās medicīnas paveidiem, un tai nav sakara ar zālīšu medicīnu, herboloģiju, ajurvēdu vai ķīniešu medicīnu. Atšķirībā no lielas daļas citu alternatīvo medicīnu, kuru efektus var skaidri redzēt, homeopātijas efektivitāte ir ne vairāk pierādāma, kā piemēram astroloģija.
Homeopātijas pamata princips ir vispirms noteikt problēmas simptomus, tad sameklēt līdzīgu problēmu izraisošu vielu dabā (reizēm tas ir tik primitīvi kā piemēram, tu esi saindējies – Ahā! Saindē arī arsēns), un tad šo vielu atšķaidit līdz zinātniski absurdiem apmēriem, cerībā, ka vielas neliels daudzums spēj strādāt kā pretinde. Līdzīgi kā strādā vakcīnas.

Vismaz tas tā bija Samuela Hānemana galvā, kad 18 gadsimtā viņam ienāca prātā izgudrot homeopātiju.

Praksē tas nozīmē gluži to, ko es jau aprakstīju pie sava Oscillococcinum raksta – pīļu aknas (dievs vien zina kāpēc) un ūdens tiek atšķaidītas attiecībā viens pret 100^200, kas rezultātā nozīmē, ka šo zāļu paciņā nav pat vienas molekulas pīļu aknu. Neviens zinātnisks pētijums nespēj apstiprināt homeopātu teoriju, ka ūdens molekulas iemācās no neeksistējošās pīļu aknas molekulas izārstēt gripu, kuru tā nemāk darīt arī nevienā citā daudzumā.

Fiziķis Roberts Parks raksta:

Tā kā būtībā minimālais jebkādas vielas daudzums šķīdumā ir viena molekula, tas nozīmē, ka 30C šķīdumā būtu jābūt vismaz vienai molekulai no sākotnējās vielas, atšķaidītai ar kā minimums 1,000,000,000, 000,000,000,000, 000,000,000,000, 000,000,000,000, 000,000,000, 000,000 molekulām ūdens. Tas nozīmē ka lai 30C šķīdumā būtu atrodama viena molekula, tai būtu jābūt ūdens traukā 30,000,000,000 reižu lielākā par planētu zemi.

Lai cerētu, ka jūs apēdīsiet to vienu molekulu vielas, kurai itkā ir jābūt kādā no paciņas 30 kapsulām, jums patiesībā vajadzētu apēst divus miljonus kapsulu.

Un tāpat, šādu un pat stiprāk atšķaidītu vielu kastītes jūs atradīsiet tepat Rīgas aptiekās. Un tādas pat reklamē pa TV!
Apgalvot, ka homeopātiskās zāles jūs izārstēs no gripas, ir tik pat klaji meli, kā rakstīt ka “šis jogurts jūs izārstēs no AIDS un vientulības”.

Pasaulē nav neviena zinātniska pētijuma, kas homeopātiskām zālēm dotu lielāku pozitīva iznākuma rādītāju kā tukšām tabletēm (placebo)

Glāb pasauli no stulbuma, un pastāsti šo arī citiem.