Books

Ričards Dokinss par evolūciju

Lasu interesantu grāmatu, kuru sarakstījis tāds kā ateistu pāvests (smejos protams) – Richard Dawkins, biologs un evolūcijas speciālists. Kā jau nojaušat, tā ir par evolūciju. Ļoti interesants materiāls, ļoti izglītojošs, jau pirmajās lappusēs iemācijos vairākas interesantas lietas.
Viņš starp citu ir medijos pazīstams arī kā Darvina rotveilers, un ir izteicies šādi: “In order not to believe in evolution you must either be ignorant, stupid or insane”.

Izklausās pēc agresīva slavas meklētāja, bet tik traki nemaz nav. Tomēr viens no atzītākajiem speciālistiem savā laukā.

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Dawkins

Grāmatā ir vairākas interesantas lietas, piemēram tas, ka evolūcija ir skaidri pierādīts fakts, un to atbalsta pat lielākā daļa reliģisko līderu, tikai protams ar niansi, ka evolūciju ir palīdzējis virzīt šāds vai tāds garīgais superspēks. Vienīgie kas evolūcijas faktu apšauba ir mazizglītotā tautas daļa, uz kuru tad arī ir vērsta grāmata (tā jau šie to arī pirks, protams).

Par šo evolūcijas pierādīšanu tad arī ir šī grāmata.

Evolūcijas saprašanā viens no lielākajiem šķēršļiem cilvēkam vulgaris ir esenciālā domāšana, kas ir teju vai iedzimusi. Bērni esot esenciālisti. Tas nozīmē to, ka piemēram iztēlojoties parastu meža zaķi tev galvā ir viens konkrēts ideālā zaķa attēls – tāds kādu var redzēt bioloģijas grāmatās. Un tev nekādi nav saprotams fakts, ka uz šīs planētas nav divu vienādu zaķu, kur nu vēl ideālo grāmatas eksemplāru.

Evolūcija jau nenotiek dienas laikā, tā notiek ģeogrāfiskā laika ietvaros, kas cilvēka saprātam nav tik viegli aptverams. Gluži kā tu nepamani stundas bultiņas kustību analogajā pulkstenī, vai nepamani kā noveco cilvēks.

Tiek minēti visdažādākie piemēri no selekcijas pasaules līdz pat mūsdienu sugu atķirībām un līdzībām, un kā jau teicu – grāmata ir viegli lasāma, saistoša un ļoti izglītojoša.

Noteikti iesaku.

Te pa lēto var nopirkt. Kad es pirku, bija 2.5x dārgāk.