Notes - Uncategorized

Paternitātes pabalsts un atvaļinājums

Pats biju tādā situācijā, un nereti novēroju arī kolēģus ar neizpratni sejā – kas jādara, ja vēlamies pieteikties paternitātes atvaļinājumam, pazīstamam kā “tētuku atvaļinājums” pēc bērna piedzimšanas.
Izskaidrošu ļoti īsā veidā.

Darba devējam iepriekš jau paziņojam, ka aptuveni tajā nedēļā varētu parādīties vajadzība doties paternitātes atvaļinājumā. Precīzi jau nevis nezin.

Kad pienāk tā diena, un steidzami jādodas uz dzemdību iestādi, piezvanam darba devējam, lai paziņotu – šodien nebūšu, dodos paternitātes atvaļinājumā.

Paternitātes atvaļinājums ir 10 kalendārās dienas (t.i. tas iekļauj brīvdienas). Šo laiku tev darba devējs neatmaksā, toties par to maksā valsts, visas desmit dienas. Dažās situācijās tas nozīmē, ka tev pat maksās vairāk, nekā ja būtu palicis strādāt (ja piemēram izdodas iekļaut divas nedēļas nogales).

Lai saņemtu valsts pabalstu, pēc atvaļinājuma no darba devēja jādabū izziņa, par to no kura līdz kuram datumam biji paternitātes atvaļinajumā. Tad, no VSAA mājaslapas jāizdrukā pieteikuma forma, jaaizpilda, un kopā ar bērna dzimšanas apliecības kopiju, dokumentiem, iesniekumu un izziņu – jādodas uz tavu VSAA biroju.

Interesants fakts – atvaļinājums VSAA skatījumā var sākties tikai pēc bērna piedzimšanas. Ņemot vērā, ka dzemdības ir daudzu stundu garš process, un tu iespējams darbā nebūsi jau dzemdību dienā, VSAA par to dienu tev nemaksās. Līdz ar to būs ar darba devēju jāsarunā, ka uz izziņas atvaļinājums sākas vienu dienu pēc dzimšanas apliecībā minētā datuma.

Tiesa – tu vari ņemt parasto atvaļinājumu šajā periodā, ja vari labi paredzēt dzemdību nedēļu (jo par parastajiem atvaļinājumiem jāpiesakas labi iepriekš), un paternitātes atvaļinājumu ņemt vienalga kad vēlāk. VSAA pret to nav pretenziju, galvenais lai tas nav pirms bērna dzimšanas.