Notes - Uncategorized

Motonāve

Godīgi sakot, man nekad nav patikuši motocikli. Jā, adrenalīns un brīvības sajūta arī mani ir vilinājusi, bet radu un paziņu lokā ir pārak daudz smagi cietušo un mirušo motociklistu, lai arī nepazīstu nevienu mirušu cita transporta tipa vadītāju. Iespējams mans paziņu loks ir tāds īpašs sagadījies? Ņemot vērā kopējos avāriju skaitus protams moto vadītāju avāriju ir daudz mazāk, taču avārijās cietušo procents ir daudz lielāks.

Eiropas transporta komitejas apkopojums liecina, ka, iekļūstot avārijā, motociklistam ir 18 reizes lielāka iespēja tikt savainotam vai pat iet bojā, nekā autovadītājam. Latvijā šis skaitlis ir vēl lielāks – 24 reizes.

Runa nav tikai par to, ka lielās sliktās automašīnas apdraud nabaga mazos nepasargātos motociklistus. Runa ir arī par vienkāršām situācijām, kas gadās jebkuram satiksmes dalībniekam:

negaidīts manevrs, strauja bremzēšana vai piespiedu nobraukšana uz ceļa apmales, kas automašīnai var maksāt vien nolauztu riteni, motobraucējam – dzīvību

Un tad visbeidzot pašā attieksmē – es nekad neesmu redzējis motociklistu, kas brauktu vienādā ātrumā ar automašīnām. Tie vienmēr lido tā, itkā likumi viņiem nebūtu rakstīti.