Notes - Uncategorized

Oscillococcinum

Klāt kārtējā gripas sezona, un klāt kārtējā cilvēku maldināšana. Noteikti kāds no lasītājiem būs pamanījis šī interesantā “preparāta” Oscillococcinum reklāmas televīzijā, kur mums cenšas ieskaidrot, ka šis preparāts ir īstais cīņā pret gripu. Zinot kas ir šī preparāta vienīgā aktīvā sastāvdaļa (mazāk par vienu molekulu pīļu aknas, nekā cita!), man ir jautājums – kā šo produktu vispār var reklamēt ar tik pārdrošiem saukļiem, vai mūsu valstī neviens neko vairs nekontrolē? Kā tur bija ar nepierādāmām produktu spējām? Jogurtus, kas “uzlabo imunitāti” taču vairs neļauj tā reklamēt.
Vēlreiz – šajā produktā ir tikai viena sastāvdaļa! Mazāk kā viena molekula (200C to nozīmē) pīļu aknu. Jūs tiešām ticat, ka tam ir kāds sakars ar gripas ārstēšanu?

Te mazs izvilkums no Wikipēdijas. Tie, kuriem šis resurss nepatīk, variet palasīt paši uz iepakojuma kas tur rakstīts:

The preparation is derived from duck liver and heart, diluted to 200C—a ratio of one part duck offal to 100^200 parts water. This is such a high dilution that the final product contains not even one molecule of the original liver. Homeopaths claim that the molecules leave an imprint in the dilution that causes a healing effect on the body, although available evidence does not support efficacy beyond placebo

Tātad īsais tulkojums – šī “preparāta” vienīgā sastāvdaļa ir pīļu aknu un sirds daļa, kas ir tik maza, ka realitātē Oscillococcinum nesatur pat vienu molekulu no sākotnējās izejvielas. Rezultātā? Šajās tabletēs iekšā nekā nav.

Interesanti, ka sākotnēji kad šīs “zāles” tika izgudrotas, tās tika tirgotas kā zāles pret visu, tipiski gadsimta sākuma šarlatāniskā stilā. T.i. uz Oscillococcinum agrākā iepakojuma bija teikts, ka tas ārstē arī vēzi, migrēnu, mazasinību un impotenci. Kā, mīļais lasītāj, tu spēji vispār iztēloties, ka tas ir nopietns produkts?

Oscillococcinum

Nekas no manis uzrakstītā nav slēpts vai jaunatklāts, tā ir informācija, kas atrodama uz iepakojuma, un pierādīta t.s. clinical trial pārbaudēs uz pacientiem un ir bijusi zināma vienmēr. Bet tomēr cilvēki pērk.