Notes

Nedienas ar TV antenām

Šodien sadomāju televizoram nopirkt jaunu antenu, jo vakaros un sliktos laika apstākļos daži no kanāliem nedaudz raustījās, tāpēc devos veikalu tūrē.
Sāksim ar to, ka patlaban man ir tā saucamā ruber-ducky antena, kas izskatās šādi:

Kā jau teicu, šī primitīvā antena, kas nāca komplektā datora USB DVB-T digitālajam uztvērējam, strādā visai labi, izņemot kad ir kādi īpaši atmosfēriskie apstākļi, pilnmēness, vai dīvainas zvaigžņu novietojumu kombinācijas.

Tātad, pirmajā veikalā noskaidrojās, ka sortimentā ir tikai divas antenas, ārtelpu antena ar pastiprinātāju, un ļoti maza iekštelpu antena ar pastiprinātāju.

Devos uz lielo elektronikas veikalu Spicē, un tur saskāros ar līdzīgu sortimentu, tikai katru no antenu pārstāvjiem piedāvāja iegādāties izmēra un pastiprināšanas līmeņa variācijās (kopumā antenu tur ir ļoti daudz, bet starp viņām atšķirības ir minimālas).

Šeit neliela atkāpe. Kas ir aktīvā un pasīvā antena, un kas ir tie pastiprinātāji?

Pasīvā antena ir vienkārši īpašas uzbūves metālisks objekts, ko pievieno antenas kontaktam, un kas uztver signālu. Aktīvā antena ir tieši tas pats, tikai tajā ir iebūvēts pastiprinātājs, kas uztverto signālu – uzminējāt – pastiprina.

Šeit arī problēma – ja antena ir ļoti maza, un signālu uztver vāji un ar lieliem traucējumiem, tad pastiprinātājs gluži vienkārši pastiprina šos pašus traucējumus un trokšņus. Pastiprinātājs signālu pastiprinu tādu, kāds tāds ir (nācis no antenas). Līdz ar to, loģiski, ka prātīgāk ir nopirkt lielu un kvalitatīvu antenu bez pastiprinātāja, nekā mazu un nekvalitatīvu antenu ar pastiprinātāju.

Problēma ir tajā, ka nevienā no manis apmeklētajiem veikaliem, pasīvo antenu bez pastiprinātāja nopirkt nevarēja. Vēl sliktāk, aktīvajām antenām visām kā vienai parametros bija minēts tikai pastiprinātāja jaudas lielums, un nevis pašas antenas jauda dBi (antenna gain).

Nekas – padomāju. Galu galā, antenas pastiprinātājiem ir regulators, kas ļauj to izslēgt, un atliek tikai nopirkt pēc paskata lielāku un kvalitatīvāku iekštelpu antenu. Maziņu pērkot es nonāktu pie tā paša kas man jau ir.

Nopirku Thompson antenu, kas izskatījās gana pieklājīga, un cenu ziņā ietilpa tā pa vidu (22Ls). Tai ir milzīgi izvelkami ragi, kas pilnībā izstiepti tāpat rēgojas no televizora aizmugures, un televizors tagad izskatās gluži kā multenēs.

Atnācu mājās, apskatījos ko televozors rādija signāla ziņā ar veco mazo anteniņu – “Signal 75” (šķiet procentos, interesanti gan kas ir maksimums, jo signāla ziņā tāda īsti nav).

Iespraudu jauno antenu – signāls “50” un parādijās arī “error levels”.

Te tev nu bija lielā antena par 22Ls ar pastiprinātāju. Kā parasti – situation normal, all fucked up.

Protams, paregulēšu, panēsāšu apkārt, bet kopumā – nekādas jēgas.

22 Comments on “Nedienas ar TV antenām

  1. iesaku labāk tādas lietas pirkt argus.lv 🙂 tur vismaz cilvēki zina par šāda tipa lietām + cenas labākas.btw, nav vajadzības pēc pastiprinātāja, tas neko nedod, tik lieki naudu iztērēsi.

  2. Nu, Arti – es jau uzrakstīju ka nav vajadzības pēc pastiprinātāja 🙂 Bet tā kā šodien ir hokejs, man antenu vajadzēja “uz sitiena”, jo bija domāts ka attēls raustīsies.

  3. Ragi nav paredzēti DVB-T diapazonam un lielākā daļa pastiprinātāju arī pastiprina nepareizo diapazonu. Mums bija maza istabas antena un atklājās, ka ieslēdzot pastiprinātāju DVB-T signāls ar to antenu vienkārši pazūd.
    DVB-T vislabāk ir maziņu passīvu Yagi antenu. Es vienu tādu PRIMA veikalā Dominā nopirku par padsmit latiem nopirku. pati antena maziņa, bet uztver ļoti labi.

    Jāņem vērā, ka Rīgā signāls ir ļoti spēcīgs. Līdz ar to nopērkot spēcīgāku antenu labāku signālu vairs dabūt nevarēs (viņš tomēr digitālais), bet toties varēs dabūt skaļākus trokšņus, kas savukārt pasliktina signal/noise ratio, ko televīzors arī parāda kā signāla stiprumu.

    P.S. Nopirku nesen Samsung P2370HD monitoru/TV. 1080p par aptuveni 160-170 Ls ar visu DVB-T iebūvētu. Very nice 😉

  4. Nu man arī ir līdzīgs TV, tik biš lielāks. Jā, ragus noņēmu un nekas nemainījās. Toties atradu vietu istabā, kur signāls beidzot ir labāks par veco antenu. Laikam atkal slikta konstelācija pie debesīm bija.
    Par antenu nepiekrītu, jo lielāka antena, jo labāks signāls. Labāks signāls pārstāj būt tad kad tev izstarotājs atrodas vienā telpā 🙂 Trokšņus pastiprina tikai pastiprinātāji, tikai uz lielākas antenas rēķina trokšņu vairāk nevar būt.

  5. Es tā saprotu, ka par trokšņiem varam runāt analogā signāla gadījumā. Cipariem jau ir vienalga.Savos laukos [analogam] iztieku ar “Latgalītē” pirktu poļu ārējo antenu _ar_ pastiprinātāju-tie 25km un apkārt esošie koki tomēr ir traucēklis. Ar to pašu antenu redzu arī ciparu signālu. Labi un lēti.
    Jā, starp citu pastiprinātāju kastītes arī ir dažādas. Atceros, ka tirgonis man prasīja attālumu no TV torņa un ieteica, kuru ņemt. Cenu pastiprinātāja izvēle gan neietekmēja, bet tika dota iespēja pamēģināt un apmainīt, ja neder.

  6. Pastiprinātāji televīzorā nogriež pārāk stiprus signālus, līdz ar to sanāk, ka tev ir pakāpienveidīgs signāls ar nogrieztu galotni un ap to baltais troksnis. Ja priekšpastiprinājums ir lielāks, tad no signāla galotni nogriezīs vairāk un signāla un trokšņa attiecība palielināsies.

Comments are closed.