Books

Pāri Kongo tikai ar pāris tūkstošiem dolāru zābakos

Kādu laiciņu atpakaļ es rakstīju, ka jūsmoju par Lato Lapsas ceļojumu grāmatām. Jūsmoju gan nevis par rakstīšanas stilu, jo tas man liekas ļoti haotisks un saraustīts, bet par Lato pašu, viņa uzdrošināšanos, un neiespējamajām idejām. Tiesa, pēdējā viņa “Brīvības Grāmata” lasās daudz vieglāk, un iespējams viņš stilu ar laiku izkops, un viņa grāmatās sižets iegūs kādu hronoloģiju, jo patlaban viņs lēkā pa man nesaprotami sadalītām tēmām. Vairāk gribētos lasīt ceļojuma gaitu hronoloģiski, ar vēsturiskajiem faktiem iestarpinātiem atbilstošās vietās.
Ļoti gribēju atrast līdzīgu ceļojumu grāmatu, bet tādu kur ne tikai ir aprakstītas interesantas vietas un netradicionāli ceļošanas veidi, bet arī tādu, kas būtu viegli lasāma, aizraujoša un visādi citādi perfekta.

Es šādu grāmatu esmu atradis. Pavisam nejauši, rakājoties Jāņa Rozes grāmatnīcā pirms braukšanas uz Dallasu, es to pamanīju, un pats īsti nesaprotu kapēc – nopirku.

Šī grāmata ir ģeniāla visos aspektos.

Autors strādā The Daily Telegraph un ir izdomājis sekot kāda sava “kolēģa” vēsturiskajām gaitām – Henry Stanley, kas arī strādāja šajā avīzē, 1870. gadā atrada Kongo upes izteku, un sekoja tai, cauri milzīgajai Kongo valstij, kas izmēra ziņā ir tuva visai rietumeiropai. Kongo pārsvarā klāj necaurejami džungļi, kuros nu jau mīt vairs tikai iezemiešu ciltis un dažādi ekstrēmistu grupējumi, kas brīvajā laikā nodarbojas ar slepkavošanu (vairāk kā 1000 cilvēku tur mirst katru dienu no nedabiskiem cēloņiem). Lai arī grāmatas autors iepriekš bija strādājis Irākā un Afganistānā, visi ar ko viņš konsultējās, teica ka vientuļa ceļošana vienkārši nav iespējama.

Tim Butcher pirms sava ceļojuma ir iepazinies šķiet ar visu pasaulē nodrukāto literatūru kurā pieminēta Kongo, un ar visiem interesantākajiem vēstures faktiem informē lasītāju papildus sava ceļojuma atstāstam, kas ir ne mazāk aizraujošs kā labākie Žila Verna ceļojumu romāni.

Apbruņojies tikai ar pāris tūkstošiem dolāru savos zābakos, un mugursomu, kurā sabāztas pāris vārīta ūdens pudeles, Tims trīcošām kājām dodas iekšā nezināmajā valstī, kur nav ceļu, nav civilizācijas, un kur vienīgie baltie cilvēki dzīvo ar helikopteriem pieejamās spēcīgi nodrošinātās Apvienoto Nāciju mītnēs.

Grāmata ne tikai pastāsta par ceļojumu pa traģēdiju plosīto valsti, bet arī saprotamā veidā izskaidro kāpēc Āfrika ir tieši tāda kāda viņa ir (galvenokārt pateicoties kolonizatoriem).

Fantastisks must-read.
blood river

4 Comments on “Pāri Kongo tikai ar pāris tūkstošiem dolāru zābakos

  1. No latviešu rakstītajām ceļojumu grāmatām interesanta šķita Artūra Skrodera “Iespaidu kolekcionārs”. Sarakstīta gan nedaudz haotiski, bet hronoloģiski un aizraujoši. Grāmatā aprakstīts autora ceļojums apkārt pasaulei.

  2. jā, Skroderim bij interesanti arī tāpēc, ka latvietis, tik pie tā haotisma vēl iekļautu sliktu latviešu valodu. Literārā konsultante varēja vairāk pacensties. Redaktora grāmatai nav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.