0.1%
Pavērojiet uz iepakojumiem. Nesen nopirku majonēzi ar baravikām. “Mmmm”, es pie sevis padomāju, “baravikas!” Izrādijās, ka uz dotajiem 220 gramiem majonēzes tur ir 1% baraviku. Cik tas ir? Divi grami.
Tas vēl ir daudz. Kādu brīdi kokakolas vietā domāju padzeršu mazāk sūdīgu dzērienu – ledus tēju. Jā, uzminējāt! – tā nav nekāda tēja. “ĪSTA TĒJA” rakstīts virsū, bet sastāvā paskatos satur 0.01% tējas ekstraktu. Hmm cik tas ir? Necik. Būtībā cukurūdens ar krāsu un citronskābi.
Vakar twitterī kāds sūdzējās ka Statoil cāļburgerī nav salātu pretēji tam kas bildē. Pārdevēja atbildējusi – “paskatieties bildē, burgeris ir UZ salāta, nevis ar salātu”.
Un tamlīdzīgi. Pavērojiet sastāvu. Tas ka tur rakstīts kausētais siers ar krabjiem, nenozīmē ka tur ir krabji. Drīzāk 1% sintētisko krabju nūjiņu (par šo mums bija diskusija un rezultātā tika noskaidrots ka krabju nūjiņas var sastāvēt vai nu no sintētiska proteīna, vai no zivju atlikumiem vai no abiem reizē – “krabju” nūjiņas ir tāpēc, ka tās izskatās pēc krabju kājām, jo ir sarkanas).
Kādus tik sūdus mēs neēdam. Bet nu īstenībā tas viss ir vairāk apziņas jautājums. Man personīgi ēdiens labāk garšo ja zinu no kā tas sastāv, un ja tas ir dabīgs un veselīgs. Citiem iespējams tas neko nenozīmē.