Design - Home

IKEA madness

Nu redz, es arī beidzot biju pavisam īstā taustāmā IKEA veikalā. Pat divos – Vācijā un Polijā. Līdz šim mans priekštats bija veidojies no Fight Club, IKEA katalogiem un pāris mēbelēm ko pasūtijām ar kādas Latvijas firmas starpniecību (Irideja).

“Like everyone else, I had become a slave to the IKEA nesting instinct. If I saw something like a clever coffee table in the shape of a yin and yang, I had to have it. I would flip through catalogs and wonder, “What kind of dining set defines me as a person?” We used to read pornography. Now it was the Horchow Collection” — Edward Norton’s unnamed charactef from Fight Club

Kopumā es varu teikt ka IKEA ir fantastiska vieta. Man kā dizaina fanam tur bija teju vai paradīze, jo visi IKEA produkti tik tiešām ir tik pat stilīgi kā katalogos, un tādas cenas kā tur laikam nav iespējamas nekur citur pasaulē. Guļamkrēsls 6Ls, kafijas galdiņš 4Ls, un tas viss vienkārši saliekams, praktisks, ērts, un Zviedriski askētiski noformēts. Un pusdienas par Latu! Kopā par pirkumiem gan iztērējām teju 350Ls, kas gan, paskatoties uz preču daudzumu ko atvedām, ir smieklīga summa, jo Latvijā pat vienu dīvānu šādā cenā ir grūti nopirkt.

Protams es varu saprast ka ne visi ir Zviedru askētisma fani, bet par gaumi jau nestrīdas.

ikea pello chair

Starp citu, par atšķirībām. Vācijas IKEA ir daudz tīrākas tualetes, un uz katra stūra ir kaudzīte ar IKEA katalogiem, turpretī Polijā tualetes ir piegānītas, un vienīgie atrodamie katalogi ir pieķēdēti pie galdiem. Nav jau brīnums – Polija. Taču veikala izkārtojums un preces ir aptuveni identiskas, vienīgi Polijā preces ir par saviem 20% lētākas. Runā ka arī Somija ir labs variants, bet nedomāju ka tur cenas atšķiras no Vācijas.

Vēl viens interesants fakts – vairākas preces ražo tepat Latvijā. Starp citu iepriekš pirktais guļamistabas kompletks no mūsu pašu Priedeskoka mēbelēm izrādās arī ir ražots priekš IKEA. Tas pat bija rakstīts uz iepakojuma. Taču! pie mums tās mēbeles maksāja vairāk. Kad gribējām vēl vienu lietu no komplekta, priedeskoka mēbelēs mums pateica ka to vairs neražo, bet IKEA tas joprojām ir atrodams (LEKSVIK sērija) taču acīmredzot to tagad ražo kāds cits, jo cenas joprojām ir zemākas un klāsts lielāks. Laikam jau pie mums šiem bija par dārgu 🙂

Un beigās – esmu dzirdējis IKEA salīdzināšanu ar Jysk. Tad jau var salīdzinār Hamburgeru ar Velosipēdu, jo viņiem nav nekā kopīga. Pirms izteikt šādu apgalvojumu, aizbrauciet uz IKEA.

8 Comments on “IKEA madness

  1. Ir ok preces. Viens mēbeļnieks teica, ka vajag tikai pārskrūvēt visus stiprinājumus un tad mēbeles kalpo labi. Oriģinālo stiprinājumu kvalitāte mēdzot klibot.

  2. Es ceru ka tas mēbeļnieks nebija no latvijas, jo latvijas mēbeļu kvalitāte šķiet varētu kādreiz kļūt bēdīgi slavena visā pasaulē. tik neglītas un nepārdomātas konstrukcijas mēbeles kā pie mums laikam neražo pat ziemeļkorejā 🙂

  3. Savāci zīmulīšus priekš geocaching slēpņiem? 🙂
    Tādu Pohang krēslu es arī skatījos, bet beigās nepasūtīju. Ir vēl viena firma, kas ved mums Polijas IKEA mēbeles.

    Ikea veikalā esmu bijis … Novosibirskā. Tur bija labāk kā Polijas aprakstā.

  4. jā, zīmulīši pilna krūzīte uz plaukta stāv 🙂 nebija jau tik traki Polijā, patiesībā praktiski identiski. Man tik nācās izcelt tās atšķirības nedaudz pārspīlējot

  5. Šitais bildē nav Poang krēsls, šis ir lētāks variants, saucas Pello. Manuprāt, pirmais ir ievērojami ērtāks, bet arī dārgāks. Otrajam arī ir tikai viens krāsas/auduma variants. Īsāk sakot, kvalitatīvais gals arī Ikea nav lēts, bet, tiesa, joprojām cenā daudz pivilcīgāks nekā pie mums.Par katalogiem – brīnums gan, jo iepriekš Polijā katalogi vienmēr kaudzēm stāvēja visur kur. Pēdējoreiz gan laikam uz kataloga bija uzraksts, lai atstājot veikalā, bet poliski – kas to var saprast 🙂

  6. Heh, tad jau bezmaz sanāk, ka izdevīgāk braukt uz Poliju pirkt mēbeles, nekā lokāli. Nu benzīns jāielej tikai. Cik x lētāk sanāk tās mēbeles IKEA? Nu labi, ne tikai cena atšķiras, bet nu aptuveni vienādas preces cena šeit un IKEA?

  7. “… preču sortiments un cenas ņemot vērā poļu katalogu http://www.ikea.pl. Mūsu cena latos ir PLN (poļu zloti) dalīts ar 4. Piemērs: 100 PLN/4=25 Ls (Cenā ir iekļauta piegāde līdz mūsu veikalam. Cena par piegādi Rīgā ir atkarīga no apjoma no 15 Ls.) ”
    Tā man rakstija irideja.lv pārstāvji.

    Katalogus var dabūt internetā PDF formātā.

  8. jā tas ir zināms, bet protams lētāk sanāk aizbraukt pašam, ja var izturēt astoņas stundas ceļā caur garlaicīgo lietuvu un poliju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.