Notes

Dzeltenais zelts

Kā gadījies kā ne, bet dažādu sakritību rezultātā pirms dažām dienām kļuvām par gandrīz divsimt National Geographic žurnālu īpašniekiem. Kādus divus gadus esmu bijis NG biedrības biedrs un abonējis šo žurnālu dēļ tā fantastiskajām fotogrāfijām un vienmēr aktuālajām numura tēmām. Galu galā, kā man pat mamma vakar teica, numeroloģiski esot noteikts ka man ceļojumi ir lielākā prioritāte pār citām lietām.
Plauktā jau tā atradās savi divdesmit četri NGM numuri, bet tie ir no 2006 un 2008 gadiem, taču tagad tos papildina kolekcija ar trīsdesmito, piecdesmito, septiņdesmito un astoņdesmito gadu numuriem, vairāki no kuriem ir pilns gada komplekts.

Ir tik fascinējoši lasīt piemēram 1937.g. numuru ar raksta tēmu A Changing Berlin, kur amerikāņu žurnālists raksta par pārmaiņām Berlīnē zem Hitlera varas. Interesanti vērot kā viņš izvairās no varas sistēmas komentēšanas, un raksta par arhitektūru, cilvēkiem, pilsētas vēsturi. Atradām arī septiņdesmito gadu numuru ar rakstu par Baltijas valstīm un 1971.g rakstu par Laosu, kur nesen bijām – toreiz Vjetnamas kara ēnā.

Tik fantastisks maģiskais spogulis uz pagātni, pārpilns ar tā laika aktualitātēm, valodas īpatnībām un pat antīkām kokakolas reklāmām. Interesanti redzēt kā tiek reklamēts piecdesmito gadu Nikon fotoaparāts vai Astoņdesmito gadu sākuma BMW.

Noteikti vēlos eBay iegādāties arī dažus no diemžēl iztrūkstošajiem numuriem, piemēram slaveno Afgāņu meitenes numuru, vai 1924.g gada speciālo izlaidumu par Latviju. Ņemot vērā to lielo tirāžu, materiālas vērtības šie žurnāli nav, tapēc vecos numurus vietām pārdod pat par diviem latiem.

i0535

4 Comments on “Dzeltenais zelts

  1. Izklausās tiešām interesanti. Domāju, ka nebūtu ar mieru turēt tādu kaudzi mājās, bet ja būtu kāda krātuvīte ar to .pdf’iem tad noteikti brīvbrīžos skatītos. Jo pati informācija liekas vērtīgāka par pašiem žurnāliem kā priekšmetiem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.