Movie - Review

Par filmu vērtēšanu

Kad pēdējo reizi skatījāmies filmu (visai viduvēju, bet jautru Rock’n’Rolla, noteikti ne labākais no Guy Ritchie), skatītāju, kas liela daļa ir Movielens.org lietotāji, vidū izcēlās neliela nesaprašanās par vērtējumiem, kādus katrs dod dažāda tipa filmām (protams, nekas jau nav jādod, bet nu tomēr).
Pirmā reakcija protams bija nepareizā – ka mēs vienkārši dažādu gaumju dēļ, dažādām filmām piešķiram augstākus vai zemākus vērtējumus. Bet iedziļinoties argumentos, es sapratu ka problēma ir gluži cita – 3* manā uztverē ir cits līmenis, nekā piemēram Kažes vai Andreja izpratnē. Ņemot vērā kā kaže reaģēja uz manām 3* filmai Australia, es saprotu ka viņš uztver to kā visai labu vērtējumu.

Es savukārt tādu vērtējumu lieku filmām kas manī neatstāj īpaši nekādas emocijas, un kuru sižetu es vairs neatcerēšos jau pēc mēneša. Tas trijnieks manās acīs ir tas trijnieks, par kuru dabūju pa galvu no vecākiem, ja tādu izpelnījos matemātikā, pamatskolā. Īsi sakot praktiski nesekmīgs, bet ne gluži idiots. 

Kā es redzu šīs zvaigznītes: 

1 – es tādu mēslu neskatītos pat ja man maksātu
2 – nesaprotu kā es pieļāvu šo kļūdu, šis man sabojāja dienu
3 – viduvējība, skatīties līdz galam varēja, bija daži pozitīvi elementi, bet vispār  so-so
4 – visai laba filma, pozitīvas emocijas. nebūtu nekas pret noskatīšanos vēlreiz ja būs tas jādara
5 – ļoti laba filma, izcilība, lika padomāt, iespaidoja, noteikti noskatīšos vēlreiz nākotnē.  

Es personīgi izvēlos skatīties filmas ar 4.5*, bet 4* es ņemu tikai tad ja man tēma liekas interesanta. Pret 3.5* man nav īpašu iebildumu, ja ir jāskatās, bet nu zemāk gan ne. 

Galvenais uz ko es vēlos likt uzsvaru – nav svarīgi kā tu vērtē Movielens sistēmā, jo … viņš ieteiks pēc tās pašas sistēmas kā tu vērtē. Ja tev liekas ka šreks ir laba multene, bet tu (tomēr) liec viņam 2.5*, viņš visām līdzīgajām filmām liks līdzīgus 2.5* vērtējumus, un rezultātā sistēma strādā. 

Es varu uzstādīt savu augstāko standartu kā 3* un neko labāku nevienai filmai nelikt, bet tāpat tas strādās, jo neko labāku arī sistēma man neprognozēs. 

Vēl protams svarīgs aspekts ir kā es redzu filmas. Daudzi paļaujas tikai uz emocijām, bet es noteikti prātā piešķiru bonusa punktus filmās kurām ir labs vizuālais noformējums, laba mūzika, interesantas pieejas sižetam un pat operatora darbam. Minētā filma Australia, vismaz noteikti ir pelnījusi atzinību par vizuālo noformējumu. Tāpat filma 300 kurai nav īpaši nekādu citu pluspunktu, ir ļoti liela vizuālajā un atmosfēras ziņā. Tā ir filma, kas strādā kā mākslasdarbs, bez jēgas iedziļināties. 

Beigās vēlējos tikai pateikt, ka es esmu ļoti apmierināts ar movielens.org ieteikumiem un prognozēm, un pēdējos ~50 pareģojumus man nav nācies koriģēt, ar ļoti retiem izņēmumiem kad gribējās likt par 0.5* mazāk nekā paredzēts. Pat tad, ja šķiet ka ieteiktā dokumentālā filma man nekādi nevarētu patikt, beigās izrādas ka tā nav, un bija vērts mēģināt. Un tas, ka uz mani šī sistēma strādā, ir tikai pierādijums tam, ka to ir iespējams pielāgot tā, lai viņa ir reāli noderīga.

32 Comments on “Par filmu vērtēšanu

  1. es līdz tam pašam N.R. secinājumam (ka katram sava sistēma un ka līdz ar to KATRAM Movielens strādā), nonācu mazliet citādāk:
    Filmas ir jāskatās, mūzika ir jāklausās un grāmatas jālasa, neko no tām NEgaidot. Esmu praksē pārbaudījis – daudz ļaunāk par to, ka reizi pa reizei izlasīsi/noskatīsies kādu mēslu ir salolot pārāk lielas cerības – lielāko daļu filmas tu pavadi nevis skatoties, bet gaidot – “nu, būs tik labi, kā esmu dzirdējis/kā gribētos/kā Movielens man prognozēja?” Gala beigās filma ir cauri, albums izskanējis, bet tu joprojām domā par cipariem. Vērtēt vari sākt nākamajā rītā pēc filmas noskatīšanās.

    Ir viens disks, kuru recenzēju pirms vairākiem gadiem un joprojām nespēju beigt “škroboties”, ka pirmo reizi, kad to dzirdēju, sagandēju tieši šādā veidā.

    Movielens, imo, ir paredzēts, lai tu nonāktu līdz filmām, kuras citkārt, iespējams, palaistu garām. Matemātika man neinteresē.

  2. Nu tieši tā, es jau to vienmēr esmu teicis, ka katrai filma ir jādod iespēja, un apskatus, imdb un vētējumus pirms tam nevajag skatīties. Tapēc arī esmu pargājis uz movielens, lai kreizī IMDB vērtējumi un komentāri nejauktu gaisu. Kažes recenzijas arī (atzīstos) nelasu līdz esmu noskatījies filmu, jo viņš tur iekļauj pārāk daudz sižeta. Man patīk ja es pilnīgi nezinu par ko ir filma, izņemot žanru.

  3. tiesa, manuprāt filmas “pārbaudīšana” Movielens pirms seansa arī ir traucējošs elements. katram mums ir savi info kanāli, tiesa, bet ja reiz vispār ir parādījusies doma par kādas filmas skatīšanos, tad maz ticams, ka tas būs totāls mēsls. Neesam jau nekāda “zelta jaunatne”, popkorna grauzēji 🙂

  4. movielens kā skatāmo filmu uzziņas avots ir ļoti forši, bet droši vien ir vērtīgi, ja dažādībai ir vēl citi tādi avoti. Jo, pirmkārt, movielens sistēmā gan jau nav visas filmas un, otrkārt, skatoties filmas, kas garantēti patiks, var paslīdēt garām tādas, par kurām sistēma nevar droši pateikt, bet kas tomēr liktos vērtīgas. Nuja, vārdu sakot, vajag dažādību.

  5. Tīri interes pēc man ir jautājums, kas notiks pēc gadiem pieciem? Piemēram, šodien es ielieku filmai vērtējumu 4. Laika gaitā cilvēkam gaume mainās (vismaz man noteikti). Esmu pamanījis, ka dažas filmas, par kurām sajūsminājos pirms gadiem 5iem, mani tagad absolūti neinteresē. Tad nu pēc pieciem gadiem filmai, kurai šodien ieliku 4, es liktu 2.5. Jautājums – ko man ieteiks Movielens pēc pieciem gadiem zinot, ka man patika filma NR1, bet nezinot, ka vairs man viņa nepatīk?

  6. kas notiks? liela traģēdija un visi mirs 😉 šie vērtējumi nevienu citu, kā vien tevi pašu, neinteresē. ja tev būs krasi mainījusies gaume, tu vēsi vari iet un pārvērtēt tās filmas, kuras pēkšņi ienīsti. Nezinu gan vai tik krasi tā gaume mainīsies.

  7. Nē, nu to ka tas ietekmēs tikai mani pašu, es zinu. Vienkārši sanāk, ka pēc kādiem gadiem 5ciem tā lapa man sāks ieteikt filmas, kas man nepatiks (ja mainās filmu gaume). Diez vai gribēsies iet un pārvērtēt visas tās filmas, kas tur būs savadītas 🙂 Man jau liekas, ka tai lapai lielāks svars būtu jāliek uz pēdējā gadā skatītajām filmām.

  8. man prasaas kaut kur augshaa “home” poga vai kaut kaads ekvivalents. ja esi ierakstiijis komentaaru un gribi tikt atpakalj uz pirmo lapu… nu var jau “back” spiest, bet nez vai taa ir labi – radiisies sajuuta, ka komentaars pazuud. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.