Bulgurs vai Kviešu putraimi?

Reklamēja mums te bloga lasītāji tādu Bulguru, kad rakstīju par Kuskusu. Esot līdzīgs, tikai vērtīgāks. Saņēmāmies un nopirkām Stokmanā, dārgs gan – virs divi lati par puskilo.
Kas ir Bulgurs? Būtībā tie ir malti kviešu graudi, tvaicēti un žāvēti. Latviešu valodā “kviešu putraimi” ar vienu atšķirību – putraimi nav tvaicēti. Kāda ir atšķirība garšā? Lasi tālāk.

Izlasīju dažādas receptes, beigās izvēlējos vieglāko. Vāram bulgura putraimus kamēr pēc garšas tie liekas pieņemama mīkstuma, nokāšam sietā. Pannā cepam sīpolus sīkos gabaliņos, pievienojam divas karotes krējuma (tas ir uz glāzi bulgura). Garšvielas, kādu mazu ķiploka gabaliņu, to visu maisam uz pannas kamēr ir viss uzkarsis. Iejaucam bulguru un samaisam, piejaucam klāt sapluinītas pētersīļa lapiņas zaļumam.

Pasniedz pārkaisītu ar parmezānu.

Nu ļoti garšīgs, taču ar Kuskusu kopīgs viņam ir tikai līdzīgais nosaukums.

Bulgurs kilogramā sanāk pāri četriem latiem, bet veikalos ir nopērkams patiesi lēts produkts – kviešu putraimi. Maksā ap sešdesmit santīmiem kilogramā. Kā atšķiras bulgurs no šī te? Nopirkām un pārbaudijām.

Kviešu putraimi izskatās ļoti līdzīgi, bet tie nav tik tīri, iekšā ir arī tāds kā kviešu miltu maisījums, iespējams varētu to izsijāt pirms vārīšanas. Vēl, dēļ citas ražošanas metodes, kviešu putraimi iznāk nedaudz vairāk putrai līdzīgi, nav tik drupeni kā bulgurs. Izmantojām to pašu recepti. Arīdzan ļoti garšīgi, un ļoti sātīgi, bet bulguram es dotu par vienu balli vairāk. Jāmēģina atrast lētāks bulgurs.

bulgur

Abiem šiem ēdieniem ir ļoti augsta uzturvērtība un tie ir ļoti veselīgi, galu galā praktiski tīri kviešu graudi. Amerikāņi žēlojas ka tīrus kviešu putraimus pie viņiem dabūt nemaz nevarot.

14 thoughts on “Bulgurs vai Kviešu putraimi?

  1. Lētāk nekā rīsi? Vai nu jums ir lēts kuskuss un bulgurs, vai nenormāli dārgi rīsi 🙂
    Kilograms rīsu te maksā vidēji 1.30ls, kuskuss maksā vidēji 2ls un bulgurs vidēji 5ls kilogramā.

  2. rimi veikalos ir kiteks fasētais gaišais un brūnais bulgurs – 1,7 lvl par puskilo. laba cena.
    un jāskalo ir pirms vārīšanas, manuprāt, bet nezinu, kas tur tai receptē bij rakstīts – lieku vienā kategorijā ar kvinoju un amarantu – ar ļoti labi graudi.

  3. mēs arī lietojam kviesu putraimus, tikai griezam klat un maisam kopa ar tomatiem, petersiliem, svaigo gurki, sipoliem vai kiplokiem un citronu. Sanak lebaniesu nac. ediens. Loti garsigi. Iesaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *