Travel

Eiropa ar vilcienu

 
Pa vakariem lasu tādu fascinējošu jaunu grāmatu kā ‘The Historian‘, kas  aizraujoši vēsta par jaunas meitenes ceļojumiem pa īstā Vlad Tepes III (filmās un grāmatās pazīstams kā Dracula) pēdām. Grāmata ir pārbagāta ar reāliem vēsturiskiem faktiem, un ļoti aizraujoši tos pasniedz.

Kas man šajā grāmatā bez sižeta ļoti iepatikās, ir vilcienu ceļojumu apraksti. Mums ar Noru ļoti patīk braukt ar vilcieniem – tie ir līgani, negrab un nešūpojas, klusi un plaši, un tajos ir ļoti patīkami braukt salīdzinoši ar autobusiem, automašīnām vai pat lidmašīnām. Ja godīgi, pret visiem trim minētajiem man ir neliela alerģija pēc mūsu trika ar salto apmešanu džipā.

Tāpēc sāku interesēties par vilcieniem ārpus Latvijas robežām, un – prieks un laime – Eiropa ne tikai ir totāli vilcienizēta, bet kā izrādās, no Rīgas ir iespējams aizbraukt pat līdz Turcijai, līdz slavenajai Konstantinopolei, kādreizējai Romiešu, Bizantiešu un Osmaņu galvaspilsētai. Tur protams iespējams braukt tālāk, ja vien laiks atļauj.

Tāpēc man ir radies jauns superceļojuma plāns – Rīga-Stambula ar vilcienu, pa ceļam apmeklējot Bukaresti, Budapeštu, Sofiju un daudz dažādas citas pasakainas Eiropas pilsētas.

Interneta vietnē www.seat61.com ir iespējams iepazīties ar visiem Eiropas apceļošanas variantiem vilcienā – patiesībā tieši tur es noskaidroju ka Daugavpilī iespējams no LDZ vilciena pārkāpt vilcienā uz Viļņu, tur pārsēsties uz Varšavas vilcienu, un no Varšavas doties tālāk uz Rumāniju, Ungāriju vai vienalga kur sirds kāro.

Protams salīdzinājumā ar citiem ceļošanas veidiem šis ir daudz lēnāks, bet arī daudz romantiskāks. Kā gan vēl klasiskāk ierasties Stambulā ja ne caur senseno dzelzceļa staciju?

Turklāt brauciens jau nenotiek vienā posmā, katrā no valstīm iespējams izkāpt un pirkt biļetes tik posmos cik vien vēlies, viss ir atkarīgs no pieejamā laika. Ātrākajā variantā līdz Turcijai būtu iespējams tikt 3-4 dienās (no Varšavas it kā pat iespējams pa taisno braukt līdz Stambulai), un tas maksātu aptuveni 200-300 Latus vienā virzienā – vismaz tas ir mans aptuvenais uzmetiens neiegrimstot detalizētos aprēķinos.

Ja šādam ceļojumam veltītu 2-3 nedēļas, tas varētu būt viens no skaistākajiem veidiem kā apceļot Eiropu – cik esmu pamanījis, vilcienu tuvumā daba un apkārtne ir daudz izskatīgāka nekā pie šosejām.

Šo plānu realizēsim ja ne šogad, tad vismaz nākamgad. Šī gada otrs plāns ir ar īrētu dzīvojamo auto (camper) aizbraukt uz Alpiem, parādīt tos maniem vecākiem.

untitled-1

Eiropas dzelzceļu līniju kartes: 
http://www.bueker.net/trainspotting/maps.php

Ceļošana ar vilcieniem:
http://www.seat61.com


20 Comments on “Eiropa ar vilcienu

  1. par laimi man taada alergjija pret autobraukshanu nav radusies – varbuut tur pie vainas pati seedeeshana pie stuures (t.s. “autovadiitaaja sindroms”), jo nemaz dizhi pasazhiera kaartaa ar auto neesmu braucis, mosh taapeec.Bet par vilcieniem pilniigi piekriitu – manupraat, ljoti pat romantisks transportliidzeklis! 🙂 taapat kaa man no sab.transportiem tuvaakais ir tramvajs, taa arii vilciens patiik daudz labaak par jebko citu. Nu, ar lidoshanu, tur cita miilestiiba. Atceros, reiz fantazeejaam, kaa buutu, ja uz Daugavpili buutu iespeeja aizbraukt ar tramvaju…
    bet shogad, patiesiibu sakot, mosh arii mees vareetu pievienoties taadaa vilcienu paarbraucienaa! Bez autoseedekljiem, nervus kutinoshaam lidmashiinu pacelshanaas reizeem utt. Taa, leeni un bez stresa. Kaa jau arii buutu jaaceljo!

  2. O, šis pasākums izklausās aizraujošs. Man pirms laika bija doma par R-Eiropas apceļošanu ar Eurorail Pass, bet tā pagaidām nav materializējusies. Par kemperiem runājot, iesaku ripomāju 🙂

  3. Paldies “artursp” par linku, bet tas kas būtu vajadzīgs maksā 629Eur. Itkā pa posmiem pērkot vajadzētu būt lētāk. Protams arī čakarīgāk. Jādomā vēl
    paldies arī par ripomaja.lv, bet liekas ka kemperi.lv ir nedaudz lētāk un ~tas pats

  4. Ziemassveetkos biju uz vaaciju aizbraucis. Pirmo reizi celjojos ar vilcienu. Patika. Veel jo forshaak ja mauc ar vieteejiem vilcieniem. Tad var kaapt aaraa pieturaas un biljete ir deriiga visu dienu.

  5. Ja runa ir par kemperiem, tad iesaku kts.lv- baigi solīds un atsaucīgs džeks bija. Un arī kemperis bija diezgan svaigs (mēs paņēmām 7 vietīgo), bija patīkami izbraukāt Sāmsalu.

  6. Par cik esmu totāls vilcienu fanāts, tad man arī šī ideja liekas ļoti laba un tā iespējams tiks nozagta. 🙂 Bet vai tiešām ir 200-300Ls vienā virzienā? Padārgi patiesībā.

  7. vēl viens plus vilcieniem ir – nakts vilcieni. var ietaupīt uz viesnīcu rēķina. piemēram vilciens no milānas uz parīzi maksā ~100eur turp atpakaļ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.