Apple - Computers

Mac vs PC

Pēc svētdienas ālēšanās pa Podraide “studiju” vairākkārtīgi esmu dzirdējis pārmetumus, ka mēs tur esam pārāk daudz slavinājuši Mac. Dīvains apgalvojums – protams, ja tiek dots ētera laiks ar iespēju parunāt par sev tuvām lietām, kāpēc to neizmantot? Ja man būtu prasījuši kāds man saldējums garšo, vai pēc tam būtu komentāri ka es esot reklamējis šokolādes saldējumu? Nav jau tā, ka man kāds prasīja veikt objektīvu operētājsistēmu salīdzinājumu ar zinātniskām metodēm. Reklāma ir reklāma, un tas katram ir skaidrs, ka reklāma parasti ir subjektīva, un ar mērķi pārliecināt klausītāju, lai cik faktu tajā arī nebūtu noklusēti.
Vispirms jau jātiek skaidrībā ar to Mac vs. PC – Mac taču sastāv no divām daļām, MacOSX operētājsistēmas, un Mac dzelžiem. PC savukārt ir visai abstrakts jēdziens, un tas var būt Gentoo Linux uz Plikas mātesplates kas piemontēta pie koka dēlīša, webserveris mušā, dzeltenīga mini-tower kaste ar BeOS, vai spīdīgs HP mājas izklaides centrs ar Windows Media Center edition. Līdz ar to:

Nav tāda “Mac vs PC”.

Runājot par operētajsistēmām, šeit jau kara lauciņš nedaudz tiek ierobežots un var jau sākt veikt nelielus lietotāja darba dienas salīdzinājumus gan vienā, gan otrā sistēmā. Salīdzināt protams godīgi būtu tikai jaunākās paaudzes patērētāja OS versijas (MacOSX 10.5 un Windows Vista Home Premium). Home  premium tapēc ka Windowsam ir vairākas versijas, bet Mac tikai viena, un grūti saprast kura tad būtu tā standartīgākā. Bet tas vispār nav no svara, salīdzināt viņas es te netaisos.

Windows pirmo reizi ieraudzīju pie kāda no bērnības dienu draugiem – tas bija Windows 3, kurā spēlējām Wolfenstein. Pāris reizes viņu ir nācies palietot, bet ne īpaši intensīvi. Pirmais nopietnais Windows man bija 95A, kuru uzlika draudzīgais Saša – datoriķis, kas mūsu datoru apgādāja ar visādiem pirātiskiem softiem, un pirmo Tomb Raider.

MacOS es pirmo reizi ieraudzīju uzinstalējis OSX86 projekta ietvaros izlaisto pirmo Intelisko MacOS, pavisam drīz pēc Apple pārejas pie Intel procesoriem. Tiklīdz es vienu vakaru biju padarbojies ar jauno OS, es sapratu ka mans nākamais dators būs iMac, un pēc pāris mēnešiem trakā ceļojumā no Amerikas tāds arī tika sagādāts. Līdz ar to Apple operētājsistēmu lietoju jau vairāk kā divus gadus.

Darbā ikdienas lietoju Windows, mājās – MacOS. 50:50

Nebūt nav tā, ka Mac ir ideāls visos veidos, tam ir vairāki trūkumi – Finder failu pārvaldniekam varēja būt vairāk iespēju, navigācija tajā reizēm ir mulsinoša un nav viegli pārvaldīt lielus direktoriju kokus. Esmu piešāvies to atrisināt atverot vairākus Finder logus, un tad operējot ar failiem. Vēl esmu iemācijies lieliskās Mac drag-n-drop iespējas un visādus trikus failu pārvietošanā un navigācijā, bet tomēr – Windows Explorer reizēm liekas esam ērtāks.

Tāpat no Windows pietrūkst ilgstošās pieredzes rezultātā esošā sajūta ka visu kontrolēju. Šis protams ir tikai pieraduma un pieredzes jautājums. T.i. es nezinu neko īsti par visiem tiem .plist failiem, dīvainajiem Library folderiem un visām tam lietām kas stāv apakšā MacOS. Ir tā sajūta ka tur ir kas liels un varens, un es nedaudz jūtos bezspēcīgs. No otras puses – man ir visas iespējas visu šo apgūt, ja es to vēlētos. Es netieku spiests iemācīties operēt ar Regedit un pārzināt draiveru glabāšanās vietas, man tas ikdienā ir pilnīgi nevajadzīgi un es par to nedomāju. Vienkāršam lietotājam šis ir pluss.

Tad vēl ir tā lieta ar draiveriem – no vienas puses, prakstiski jebkuru iekārtu pieslēdzot pie Mac, man tā sāk strādāt uzreiz, bez jebkādiem jautājumiem. Bet ja šī iekārta ir tajā mazākumā kuru MacOS nepazīst, tad ir tādas pašas problēmas kā citur. Pastāv liela iespēja viņu nekad nepiedabūt pie strādāšanas, tapēc jāseko līdzi vai plānotais printeris strādā iekš Mac vai nē. Ja tas ir jauns produkts, tad visticamāk jaunais update viņu padarīs ejošu, bet uz to nevienmēr var paļauties. Protams tādas situācijas nav biežas, un draiverus meklēt man nācies nav nekad. Pat Microsoft pele (kā minēts podcast) man strādāja bez jautājumiem, tajā pat laikā Windows pieprasija tās draiveri. Nesaprotu kapēc parastai USB pelei būtu vajadzīgs draiveris.

Lielākais pluss manās acīs ir tas, ka ar tikko iegādātu Mac, ir momentā iespējams kautko darīt. Tikko uzlikts Windows savukārt – ir diezgan bezspēcīgs. Uz Mac man jau pirmajā brīdī ir iespēja rediģēt bildes ar visai plašām iespējām, atvērt gan MS Office, gan Openoffice dokumentus, veidot stilīgas web lapas, filmēt podkāstus un darīt praktiski jebko, ko vienkāršam lietotājam varbūt varētu vajadzēt.

Protams, Windows Vista arī komplektā ir ļoti daudz noderīgu programmu, atšķirībā no XP te ir daudz attīstības. Vista ir stilīgs, ātrs un ērti lietojams (ja vien neienāk prātā mainīt IP adresi).

No manām mīļākajām MacOS iespējām droši vien jāpiemin momentānā hibernēšanās/pamošanās iespēja (Windows Standby reāli neizslēdz datoru); vienkāršā drag-drop instalācija 99% programmu; tas, ka Apple design guidelines rezultātā lielākā daļa Mac programmu ir ļoti skaistas un askētiski dizainētas; lielā ļoti noderīgu Freeware programmu koncentrācija (uz Windows ar to ir daudz grūtāk, pārsvarā jāvēršas pie pirātisma); ātrais un patiesi noderīgais Spotlight meklētājs (Lai Vista Search padarītu līdzīgi noderīgu, ir tas pamatīgi jāpārkonfigurē); pārsvarā esošā stila unifikācija sistēmā un lietotāja programmās (nevis kā šis te zvērs).

Bet – es nedomāju ka kādā no šīm abām operētajsistēmām ir lietas, kuras nevar izdarīt otrā.

Beigās visa šī kaušanās ap OS ir reducējama uz gaumi. Ieej kādā tur iDeal un paskaties kā tie Mac strādā, paskaties vai patīk vai ne. Ja nepatīk – lieto Windows, kādu no Linux variantiem, vai kaut vai BeOS. Bet nākt un lamāties rakstu komentāros, vai apsaukāt vienas vai otras sistēmas piekritējus – tas ir bērnišķīgi un bezjēdzīgi.

Šis raksts ir uzrakstīts tikai lai piesaistītu agresīvos klikšķinātājus, kuri jau sagatavojušies ielamāties man komentāros, bet lūdzu atturieties – esiet konstruktīvi, un rakstiet tikai pēc smadzeņu palietošanas 🙂 man no jums vajag tikai trafiku, ne agresiju 😀

22 Comments on “Mac vs PC

  1. Brīnos ka cilvēkiem vēl nav apnicis visu laiku salīdzināt. Pēc būtibas abi ir pietiekami līdzīgi, izvēle vairāk ir uz emocijām balstīta ne kādiem papildus labumiem.

  2. ithink.lv – protams, linux arī ir līdzīgs win:) (tu runā kā cilvēks, kas nopietni lietojis tikai vienu no šīm sistēmām)
    Vista ir ātra? OMG, to noteikti ir secinājis kāds ar A) superīgi nokonfigurētu Vistu B) ar superīgi ātru datoru.

    Vista ir jebkas, tikai ne ātra.

    Ex Vistas lietotājs.

  3. Vai nu tev ir piecu gadu vecs celeron dators, vai arī tu par Vistu zini tikai no nostāstiem. Man te darbā ir visai sūdīgs kompis dotajā brīdī, bet Vista lido, un viss ir uz Max sagriezts.
    Cits jautājums – a vispār ir kāds cilvēks kam par kādu sistēmu būtu kas pozitīvs sakāms? Citādi pagaidām ir iespaids ka viss ir slikti, neko nevar lietot, bet lieto tāpat, un visu tik kritizē.

  4. normis zinās ar ko es nodarbojos, un ko es parasti saku cilvēkiem kad man tiek jautāts – kādu OS izvēlēties, bet atbildēšu vienkārši, diemzēl angliski – It is all down to a user.
    Tu vari čakarēties ar windows, likt dažādas programmas, kas to vien dara kā aizņem laiku un citādi no tām nav nekādas jegas (pārvērst OS par spēli). Čakārēties ar regedit utt. To visu var arī nedarīt – uzlikt windows, uzlikt vajadzīgās programmas un aizmirst par kaut kādām instalācijām, aizmirst visādas “o, šī progziņa dod kūļo fīču” un windows strādās gadiem. Ja izmatos dažus tips&trics, tad sistēma vienmēr būs ātri un efektīvi atjaunojama un galva par to nekad nesāpēs.

    Tāpat – MacOS X var mainīt visu (praktiski) var dabūt kaut kādus brīnumus, līdzigi kā windows čakarēties ar kaut kādiem marazmiem. Bet ja lietot to kā rīku – tad tas strādās, ne sliktāk par pieminēto windows.

    Tad, protams, jāpiemin dažādās Linux distribūcijas, kas visas, ar dažiem izņēmumiem, nu jau pēc uzinstalēšanas ir lietojamas, un instalācija principā ir next -> next -> finish.

    Visām OS ir sava ideja apakšā, norādijumi, kā labāk lietot. Ko un kā labāk darīt, ja tiem sekot līdzi, nekad nebūs nekādu problēmu.

    Un otrs – ja tev ir vecs kompis, tad kāda velna pēc likt kaut kādu draņķibu virsū un tad gausties par to, ka kaut kas lēni strādā? Teiksiet XP ir labāks? Nav, XP tika izlaists 2001. gadā un PC industrijā – tas ir muzeja eksponāts, Tāpat kā tagd izvilkt un lietot MaxOS 9 vai RedHat 4.

  5. Nelielas precizējumi:
    > Vispirms jau jātiek skaidrībā ar to Mac vs. PC – Mac taču sastāv no divām daļām, MacOSX operētājsistēmas, un Mac dzelžiem.

    Principā jau nu kopš MacOSX iet uz PC, par Macu var laikam saukt tikai softisko daļu, vai ne?

    >Es netieku spiests iemācīties operēt ar Regedit un pārzināt draiveru glabāšanās vietas, man tas ikdienā ir pilnīgi nevajadzīgi un es par to nedomāju. Vienkāršam lietotājam šis ir pluss.

    Lietoju Windowsus dažādās inkarnācijās arī kopš 3.0 laikiem. Ikdienā arī man nav jāzina ne draiveru glabāšanās vietas, nedz regedit.

    >(Windows Standby reāli neizslēdz datoru);

    Tas tāpēc, ka ir arī Windows Hibernate, tās ir 2 dažādas iespējas.

    un, komentārs pēdējam komentētājam:

    > XP tika izlaists 2001. gadā un PC industrijā – tas ir muzeja eksponāts, Tāpat kā tagd izvilkt un lietot MaxOS 9 vai RedHat 4.

    XP dara savu darbu un dara to pietiekami labi un ātri. Tas ir daudz būtiskāk par to, kurā gadā tas tika izlaists.

  6. * MacOS oficiāli uz PC neiet, tas ir lauzts variants 😉
    * Hibernate nesalīdzinās, jo nav momentāns, bet prasa līdz pat vairakām minūtēm (atkarīgs no RAM daduzuma un palaistajām programmām)

    * Arī DOS noteikti kādam lietotājam ļoti labi der, tas nav nekāds arguments. Ja salīdzina, tad salīdzina vienas klases lietas

  7. Pardon, neesmu speciāli interesējies, ziņās tikai lasīju: vai tad MacOSX nestrādā uz Intel x86 tagad?
    Hibernate – salīdzinās taču pēc funkcijas, bet acīmredzot pēc izpildījuma Macam krutāks 🙂

    Pēdējā piezīme, kā jau norādīju, nebija vairs par salīdzinājumu, bet par pēdējo komentāru. 😉

  8. * MacOS nāk komplektā ar Apple datoriem, un tikai tā tas ir legāli. Kautkādi hakeri ir izdomājuši kā MacOS palaist uz parastiem PC, bet Apple to neatļauj, un tas skaitās pirātisms. Protams, paši Apple datori pēc dzelžiem ir parasti X86 PC, bet tas nenozīmē ka viņu tā vienkārši sev kompī uzinstalēsi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.