Diary

Jo bija bailes no zobārsta

Grūti izteikt vārdos prieku un atvieglojumu, kādu es vakardien sajutu pēc stundām ilgā satraukuma, gaidot vizīti pie zobārsta.
Pēdējā gada centīgā zobu higiēnas ievērošana ir atmaksājusies, un laikam pirmo reizi manā mūžā es izgāju ārā no zobārsta kabineta ar kvīti par pieciem latiem – konsultācija, un rentgens lai būtu drošs. Mani zobi ir veseli!

Šis arī bija tas brīdis, kad es ar prieku atcerējos, ka apdrošināšanas vietā izvēlējos tās izmaksu naudā.

Pie zobārsta būtībā devos ne tikai ikgadējās apkopes dēļ – patiesībā pēc dažām nedēļām ar Noru dodamies tālā ceļojumā uz Taizemi un Laosu, līdz ar to vēlējos pārliecināties ka man nebūs jācīnās ar pēkšņām zobu sāpēm, kas pavisam var sabojāt visu ceļojuma prieku.

Šoreiz izvēlējos Rīgas Stradiņa Universitātes Stomatoloģijas Institūtu. Man ir stāstijuši, ka šī ir ļoti dārga iestāde, bet no otras puses – es biju dzirdējis ļoti pozitīvas atsauksmes. Sēžot uzgaidāmajā telpā es pamanīju vairākus ārzemniekus, kuri bija atbaukuši šeit labot zobus no vācijas, un komunicēja ar nolīgtu tulku palīdzību – kas ir labs rādītājs klīnikas prestižam. ARSā ārzemniekus nekad neesmu redzējis.

Galu galā bailes par lielo rēķinu neattaisnojās, turklāt daktere bija pozitīvākais un jaukākais zobārsts kādu jebkad biju apmeklējis. Pirmo reizi es tiku pilnībā uzklausīts un konsultēts bez rutīnas automatizācijas, kā tas mēdz būt citur. Ar dakteri Krajevu varēja parunāties kā ar cilvēku, un arī izmeklēšanas process kā tāds bija ļoti patīkams – citur atceros, ka viens no nepatīkamākajiem elementiem ir zobārsta bakstīšanās un urķēšanās ar savu aso metālisko instrumentu. Ne šoreiz.

Labi, pietiks reklāmas, tas jau sāk izklausīties aizdomīgi. Bet kopumā – dārgie draugi – higiēnists reizi gadā, zobu diegs, mutes skalojamais, un vismaz reizi dienā zobu pucēšana – ne reizes neizlaižot (!) – ir tas kas jūs atbrīvos no fantastiskiem rēķiniem, par kādiem man ir nācies dzirdēt no paziņām (700Ls!)

12 Comments on “Jo bija bailes no zobārsta

  1. Jā, taisnība. Vēl lieti noder salabot zobus (caurumus) vēl tad, kad tie mazi – tas izmaksās 3x lētāk kā tad, ja pagaidīsi sāpes un beigās būs jātīra kanāli utt. Diemžēl šī lieta ir pārbaudīta praksē 🙁 šogad savā mutē esmu ielicis virs 200Ls, par 3 zobiem (no kuriem viena vairs nav).
    Tiesa, iebildīšu par regulāro zobu pucēšanu – tas nav vienīgais faktors, kas aizsargās no zobu problēmām. Zinu cilvēkus, kas to dara teju vai 2-3 reizes dienā, bet tā pat zobi bojājas. Tā pat Mārim (nombre.lv) zobi nebojājoties vispār un arī kārtīgs tīrītājs viņš neesot. Tas atkarīgs noteikti no kādas kopējās imunitātes..

  2. Piekrītu, jo agrāk biju tāds pats – skat, es pat pieminēju ka agrāk ne reizes neaizgāju no zobārsta bez svaigām plombēm. Bet pēdējo gadu ļoti centos darīt minētās lietas, un skat kā viss mainījies.

  3. Ar caurumiem man pēdējos gados viss tfu. tfu. ir normāli – proti, jaunu caurumu nav (tās četras plombas, kas mutē ir, tur ir jau vismaz gadus desmit), līdz ar to zobārstu apmeklēju reizi gadā – tieši higienista veidā. Vēl pie būtiskiem faktoriem zobu bojāšanās ziņā (manuprāt) var pieskaitīt saldo gāzēto dzērienu patēriņu un smēķēšanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.