..

Saloki man kādus proteīnus

img_7615wm-thumb.JPGMājās stāv ieslēgts dators, kautko savā nodabā dara. Vai nebūtu jauki ja viņš tur ieslēgts sēžot varētu darīt arī ko nozīmīgāku par Torrent vilkšanu?
Stenfordas Universitātes projekts Folding@Home strādā apmēram šādi – projektā iesaistītajiem datoriem (tātad arī tavējam) tiek izsūtītas informācijas daļiņas. Šo informāciju nepieciešams apstrādāt un tad aizsūtīt atpakaļ. Tā kā pasaulē ir ļoti daudz dīkā stāvošu datoru, šo var izmantot lieliem mērķiem – piemēram šajā gadījumā Alcheimera slimības ārstēšanai. Datus kurus tev atsūtīs vēlāk publicēs Stenfordas universitātes publikācijās, un tie noderēs lai atrastu zāles pret šo slimību.

Datoram pat nav jāstāv dīkā, man piemēram šī programmiņa strādā fonā kamēr daru ko citu, tā netraucē. Pietiekami daudz datus apstrādājot, tiek veidoti Topi. Piemēram Latvijas lietotāju tops kurā esmu arī es un daži citi.

Kā pieteikties? Vienkārši. Ielādējam programmu no F@H mājas lapas, ierakstam komandas numuru 41587, kādu brīvi izvēlētu lietotājvārdu, un viss. Programma ielādēs datu fragmentu, un sāks eksperimentus ar proteīniem. Pēc pirmā darba nodošanas vari aiziet uz minēto statistikas lapu un apskatīties cik labi tu kotējies starp citiem.

Agrāk bija tāds Seti@home kas meklēja dzīvību kosmosā. Dzīvība varbūt mūs atradīs pati, bet zāles pret slimībām diez vai. Varbūt ir vērts pamēģināt?

Paranoiskos nomierināšu ka gan dati, gan programmas izejas kods ir pieejami lai būtu drošs ka tava datora resursus neizmanto atomsprādzienu simulēšanai 😉