Computers

Filmas uz labāka lielā ekrāna

Kinoteātris sūkā. Neskaitīsim to ka tajā ir pilns ar smejošiem tīņiem kas traucē skatīties – filmas kvalitāte Forum Cinemas ir vienkārši nožēlojama. Sēžot pirmajās rindās brīžiem liekas ka skatos CAM relīsi uz liela ekrāna. Nezinu kas pie tā vainojams, bet ir alternatīva – būvēt savu mājas kinozāli. Centīšos padalīties ar dažām pamatlietām kas jāzina pirms kautko iegādāties.
Pirmkārt jau protams jānoskaidro budžets kas atvēlēts TV/Projektora iegādei. Par skaņu parunāsim citreiz. Vadoties pēc budžeta tālāk jāizvēlas vai nu ietilpt budžetā un iegādāties mazāku ekrānu, vai piekrāt un nopirkt lielāku. Es gan iesaku otro. Bet tālāk sākas sīkumi par kuriem daudziem nav īstas skaidrības. Mēģināsim tikt galā. Termini:

1080p un FullHD: tas norāda uz to ka ekrāns skaitot no augšas uz leju spēj paradīt 1080 rindiņas punktu. Patlaban lielākā reāli izmantotā izšķirtspēja, svētais grāls. p vai i beigās norāda uz “progressive” vai “interlaced”. P ir labāks. Šis ir nākotnes standarts, video ar šādu izšķirtspēju ir pieejams uz nupat jau aktuālajiem HD-DVD un Blu-Ray diskiem. Skat zemāk.

720p vai HDready: kā jau var noprast, vertikālē ir 2x mazāk rindiņu, līdz ar to mazāka izšķirtspēja, kas norāda uz to ka video būs mazāk detalizēts (ja vien protams pats video avots būs labāks)

24p – ņemot vērā, ka uz filmas filmēšana notiek 24 kadros sekundē, bet PAL un NTSC formāti bildi attēlo ar citu kadru skaitu sekundē, parādās iespēja filmas materiālu pārveidot atpakaļ 24 kadru formā un iegūt tādu kā “filmas” sajūtu (ne-digitālu). Daži TV un daži atskaņotāji piedāvā šādu iespēju. Trūkums ir tāds ka uz ātrām kustībām novērojama neliela raustīšanās (kas gan arī ir Filmas īpašība). Piemērs lai saprastu to – kā izskatās materiāls filmēts ar digitālo videokameru, un materiāls kinoteātrī?

LCD vai Plazma: es uzreiz teikšu ka LCD un īpaši nepamatošu. Atliek salīdzināt cenas un video kvalitāti lai viss būtu skaidrs. Ziedojot detalizāciju, plazma izceļas ar nedaudz labākām krāsām un to ka parastais TV uz tā izskatīsies nedaudz labāk. Ja prioritate ir Satelīts, DVD, Divx un PC – tad LCD ir labāka izvēle.

Video materiāls: es ceru tu pazīsti parastos veidus kā skatīties filmas, bet vēl taču atliek HD materiāls – tas kura dēļ mēs vispār apskatījām terminus 1080p un 720p un pērkam lielos TV. Šis materiāls var tikt iegūts četros veidos – nopērkot Blu-Ray disku, nopērkot HD-DVD disku, atrodot HD satelītkanālu vai nelegāli nokačājot kādas HD izšķirtspējas filmas kas iegūtas no viena no trim minētajiem avotiem un tad skatoties tās no PC uz DVI izejas. Minētajiem jauno formātu diskiem vajadzēs arī atskaņotāju.

Formātu karš: Dažādi ražotāji ir apvienojušies divās grupās – HD-DVD aizstāvji un Blu-Ray aizstāvji. Principā abi divi ir DVD diska attīstības turpinājums, jaunie diski ir ietilpīgāki un dod iespēju uzglabāt stipri lielākas izšķirtspējas attēlu un kvalitatīvāku skaņu. Lai arī tehnoloģiski labāks ir Blu-Ray disks, tomēr HD-DVD skaitās lētak un vieglāk ražojams. Uz patērētāju tas gan iespaidu neatstāj, jo cenas viņiem ir vienādas. Kuru izvēlēties? Es izvēlētos vai nu nogaidīt līdz viens nomirs, vai arī Blu-Ray. Gan disku skaits, gan atbalstošās firmas abiem ir tā uz pusēm.

TV Izmērs: tiek apgalvots ka no laba video materiāla nav nekādas jēgas ja ekrāns ir tālu vai maziņš. Līdz ar to vari droši skatīties arī DivX filmas ja ekrāns ir zem 32 collām un vairāk kā 2 metrus prom. Uz gigantiskas projektora sienas vai 40+” ekrāna gan atšķirība kļūst manāma.

HDMI: Tas ir vads/pieslēgvieta. Ja tu zini kas ir DVI – tas ir tas pats, tikai HDMI ietver arī skaņu un atbalsta dažādas video aizsargāšanas sistēmas. Daži diski var nevēlēties spēlēt ja vien nav HDMI vada un to atbalstoša TV. TV jāsaprot arī HDCP kas ir šīs aizsargsistēmas nosaukums.

Brends: Ilgi meklējot esmu nonācis pie secinājuma ka cenas un kvalitātes attiecība vislabākā ir tieši Samsung televizoriem. Un ne tikai tas – kvalitāte pārsvarā pārsniedz konkurentus pie lētākas cenas.

Baismīgi murgaini sanāca, un raksts mētājās vairak kā nedēļu nepublicēts, bet nu es izdomāju ka labāk nopublicēt nekā izdzēst 🙂

Papildināts: Pirms iegādāties kādu lietu, vienmēr iesaku izlasīt vismaz 5 dažādus apskatus un recenzijas. Ļoti labi ir arī forumi, piemēram AVforums, AVS Forum vai vāciski lasošajiem – HIFI forum.

Par terminiem un citām tehniskām deaļām un video formātiem vairāk uzzināsi Videohelp.com

26 Comments on “Filmas uz labāka lielā ekrāna

  1. Paldies par rakstu, linkus ar kādā brīvākā brīdī pašķirstīšu.Man visu laiku domas virzās uz Lumenlab taisītajiem prožektoriem- ir gan laba cena (500$), gan kvalitāte, gan laba lampa (lēta un ilgdzīvojoša (30$ un 6000h)). Tikai tālāk par domām neesmu ticis 🙁

  2. Arī pievienojos. Lai arī +/- šito zināju, tomēr raksts viesa lielāku skaidrību. Patīkami, ka raksts nav “sauss” faktu izklāsts, bet ar autora subjektīvo viedokli. Varbūt šo ir vērts ielikt wikipēdijā (atbalstot LV wikipēdijas attīstību)?

  3. Nu, lai šito visu sakomplektētu Pēc Tavām prasībām rēķinies uz 10K latiem.
    1. skaņa ir ka minimums 3K – 5K lati ieskaitot Tevis pieminētos DHDVD un BluRay, nemaz nerunājot par normālu 5.1 skaņu.
    2. Bilde – 1080 plazma vai lcd pats par sevi maksā ne mazāk par 3K – 6K latiem. Projektors būs “nedaudz” dārgāk, ja gribēsi 1080 ;D
    3. Atkarībā no tā, ko Tu izvēlies, sūkne filmas, cept viņas vai bliezt pa taisno no datora – tās izmaksas iekļauj.

    Man pašam pietiek ar:
    1. X-Line + Yamaha RXv-650 (http://www.avland.co.uk/yamaha/rxv650/rxv650blklrg.jpg + http://www.rrr.lv/pic/hifi.jpg)
    2. Datoriņš ar Samsung 245B un mazajām filmām – Paštaisīts DIY LCD Projektoers 720p saprotošs (izmantojot secondary display pieslēgvietu):)
    3. Filmu arhīvam Yamaha S-550 (http://www.mpeg4-players.info/players/yamaha%20dvd-s550/dvd-s550_front_black.jpg)

  4. PlayStation 3 kā lētākais 1080p source + vēl spēles arī.
    Ja skatās uz projektora pusi, tad nevajadzetu pažēlot 100-150 Ls uz labu ekrānu ar līdzenu un neitrālu krāsu un lielu atstarošanas koeficientu.

  5. ekrānam ir fīča – tu to sarullē un tā vairs nav, un tas netraucē interjerā – pelēks interjers, kur kāda plakne ir mizlīga un pelēka – pilnīgs sakss, kaut kas līdzvērtīgs dzīvoju teltit toties man ir prjektors.
    1080p un 720p vertikāle pēdējam nav 2x mazāka par pirmo, laukums (pikseļu skaits gan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.