Crazy Thoughts - Review

Tiekšanās pēc laimes

Shis dienas aukstums pagaidām ir rekords, un signalizē par ziemas pēdējo cīņu ar globālo sasilšanu. Paredzu lēnu pavasara parādīšanos divu nedēļu laikā. Par citu tēmu – vakar kārtējo reizi nosmējos ieraugot filmu plakātus. “Pursuit of happiness” ir pārtulkots kā “Tiesības uz Laimi”. Labi, cilvēki kas ir lasījuši amerikas neatkarības deklarāciju, tie varbūt saprot ka kontekstā šo frāzi Džefersons bija domājis kā “cilvēkam ir tiesības uz dzīvi, brīvību un tiekšanos pēc laimes”, bet filma tieši koncentrējas uz diviem pēdējiem vārdiem – par to ka cilvēks nekad dzīvē nesasniedz laimes stadiju, ka visa dzīve ir tiekšanās pēc tās. Turklāt, viens no iemesliem kāpēc deklarācijā ir viltīgi rakstīts ka cilvēkam ir tiesības uz tiekšanos – lai kāds neprotestētu ka, ja viņš nav laimīgs, tad tiek pārkāptas viņa tiesības. That’s the whole point, un tulks to palaiž garām, nosaukumā vienu vārdu nomainot pret pilnīgi nesaistītu, turklāt sabojājot visu nozīmi. Kāpēc latviešu tulki vienkārši nevar paņemt googli, vārdnīcu un nedaudz smadzeņu, un pārtulkot sakarīgi?

14 Comments on “Tiekšanās pēc laimes

  1. Tieshaam shkjiet, ka 2 nedeelju laikaa saaks paraadiities kaut kaadas pavasara ieziimes? Tas tachu ir februaaris tikai… Man jau shkjiet, ka 2 meeneshi ir tas terminjsh.

  2. es tieshaam ceru, ka Normim izraadiisies taisniiba. taa gribu ar riteni braukt! man taas sab.transporta biljeshu jaunaas cenas ir piegriezushaas. vienudien mani bez maz vai, papildus visam, arii noshtraapeeja, jo, kaa allazh 8.autinjaa vadiitaajs neiedeva biljeti (lai arii samaksaaju) un kontrole man centaas iestaastiit, ka es pie taa esmu vainiigs. Gribeeju pajautaat, vai es gadiijumaa neesmu atbildiigs arii par autobusa logu tiiriibu, riepu pumpeeshanu, varbuut arii pie izpluudes gaazu nelabveeliigaas ietekmes uz ozona caurumu?
    cilveeki juuk praataa. gribu prom kaut kur!

  3. Domaaju, ka laiki ir mainiijushies, vairs nevar paredzeet laika apstaakljus, tikpat labi martaa var turpinaaties miinusi vai var pienaakt iistais pavasaris, to nevar zinaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.