Maisam gals vaļā
Burtiski. Kafijas maisam gals vaļā. Ja lasījāt iepriekšējos rakstus, gan jau kādam no jums radās aizdomas, ka pēc tik daudz rakšanās un pētīšanas man sagribēsies pašam pamēģināt kafijas grauzdēšanu. Jā, man arī tā sāka likties, tāpēc sāku savu pētījumu otro fāzi.
Vai mājās var grauzdēt kafiju?
Jā, izrādās var, daudz un dažādos veidos, taču lielākā problēma ir dabūt kvalitatīvu negrauzdētu kafiju. Manā kafiju testā minētie grauzdētāji jau nepērk pa puskilogramam, viņi vēršas pie lielajiem kafijas importētājiem un pērk konkrētu izcelsmju kafiju vairumā. Izgāju cauri kādiem 10 šādiem uzņēmumiem un, lai arī daži piedāvā nopirkt pa kilogramam, secināju, ka manām “varētu pamēģināt” vajadzībām sanāks lielas sūtīšanas izmaksas. Diezgan daudz kur ir bezmaksas sūtīšana, ja pasūtījuma summa pārsniedz 100Eur, kas man nav gluži izdevīgi.
Visbeidzot atradu vienu firmu Slovēnijā, kuras sūtīšanas izmaksas bija 7.5EUR. Paraleli sazinājos arī ar visiem importētājiem un mēģināju noskaidrot, vai no viņiem nevar dabūt kādus paraudziņus (ko viņi paši piedāvā), bet līdz šim atbildi neesmu sagaidījis. Ja nu vienīgi man pēc nedēļas pastā kaut kas neatnāks, kas to lai zin.
Tad uzrunāju arī pāris vietējos grauzdētājus. Kalve teica, ka nekādos daudzumos zaļo kafiju nepiedāvā nopirkt, bet Kafijas Namiņš e-pastu atbildēja ar ļoti lakonisku “Jā.” Tad nu kamēr gaidu paku no Slovēnijas, devos turp. Pārdevēja ļoti izbrīnīta teica, ka nē, nekādu negrauzdētu kafiju nopirkt nevar. Es saku, bet es jums e-pastā rakstīju un tur man teica, ka “Jā.” Pārdevēja saka, nu labi, varbūt priekšniece kaut ko zin. No fona pēkšņi sadzirdu “Jā, jūs man rakstījāt”. Izrādās esot bijis jāpiesaka daudzums un viņa atvestu. Nu, es saku, bet man taču ļoti maz vajag, es mājās gribu pamēģināt vienu reizi, nekas nopietns. Varbūt jums ir 100 grami? Nu labi, viņa saka, mums ir paraugi. Iedeva 100 gramus, taču, diemžēl, šeit negrauzdēta kafija maksā tik pat cik grauzdēta. Tam tā īsti nav jābūt, jo citur parasti ir lētāk, taču nu - manai vienai reizei nekas traks.
Iebēra man Meksikas “Chiapas, Motozintla” kafiju.
Kā grauzdēt?
Varbūt daži bērnībā atcerās, kā vecāki (vai paši) ir grauzdējuši kafiju, aktīvi maisot to čuguna pannā. Es gan lasīju, ka šis veids ir ārkārtīgi neprecīzs un ir grūti konstanti maisīt vienā ātrumā un nodrošināt, ka visas pupiņas siltumu dabūs vienmērīgi un vienlīdz daudz. Tad ir variants pirkt kaut kādu mazo “grozītāju”, kuru uzliek virs gāzes plīts virsmas, vai pannas, vai vēl ir tādi, kur pašam panna iebūvēta un viņš tās pupiņas pa to stumda aplī - tie maksā ap kādiem 30EUR. Bet pats labākais, esot grauzdēt ar siltu gaisu. Un esot ļoti labs veids, kurš mājas grauzdētājam esot labākais no veidiem - popkorna aparāts. Un skaties kā ne, man tāds ir mājās. Pirkām par 20EUR kaut kādā Depo stila veikalā.
Aiziet
Aparātu uzkarsējam, kādu laiku padarbinot tukšu, tad beram iekšā precīzi nosvērtu daudzumu zaļo kafijas pupiņu. Sākam uzskaiti.
Aparāts konstanti pūš karstu gaisu (diemžēl nezināmā un nekontrolējamā temperatūrā) un man tikai jāskatās, kur lido “čabas”.
Lai tās noķertu, noderīgi aparāta gaisa izplūdes atverei priekšā nolikt bļodu ar ūdeni. Aptuveni pēc 2:30m atskan pirmie krakšķi, vairāk tā sāk krakšķēt ap 3:30m. Pēc 4:30m kafija jau ir smuki brūna. Tad kad izskatās, ka sasniegts vēlamais tonis, beram ārā sietā un aktīvi dzesējam, lai apturētu brūnēšanu.
Un tas arī viss!
Esmu šokā, cik labi sanāca jau pirmajā reizē. Nosverot pupiņas un apskatot grauzdēšanas pakāpju tabulu, secinu, ka pirmajā reizē svara zudums ir 14.9%, kas ir padaudz un jau uz tumša grauzdējuma pusi. Tāpēc otru partiju grauzdēju nedaudz mazāk - rezultāts ir jau labāks, 12.7%, kas ir tuvāk vidējam grauzdējumam.
Diemžēl vienā reizē varu grauzdēt tikai 50gramus un man kopā iedeva tikai 100g, tāpēc eksperimentam pienākušas beigas.
Tagad būs pats grūtākais. Kafijai jāatpūšas un jāizdod CO2 gāzes, pirmo reizi malt un pagaršot ieteicams pēc kādas nedēļas.
P.S: ha ha un izskatās, ka popkorna aparāts otro grauzdēšanu nav izturējis un tā augšas plastmasa jau nedaudz deformējusies. Lietot var, bet vāciņš šķībs.