Notes - Uncategorized

Dvietes apkārtne

Dvietes paliene ir regulāri applūstošu palieņu pļavu aizsardzības teritorija pie Dvietes un Ilūkstes upes ietekas Daugavā. Tā ir viena no daudzveidīgākajām un bagātākajām putnu vietām Latvijā. Regulāra un izcili nozīmīga caurceļojošo ūdensputnu pulcēšanās vieta pavasarī – ik sezonu šeit uzturas vairāki tūkstoši zosu un pīļu. 

Trijstūrī starp Dvieti, Bebreni un Ilūksti ir vairāki dabas objekti, taču kad braucām tos apskatīt, izrādijās, ka no mūsu kartes dažus nāksies ņemt ārā. Visi Dvietes Skuķu ezera putnu torņi ir pieejami tikai gida pavadībā ar iepriekšēju pieteikšanos, jo atrodas aizsargājamās teritorijās uz kurām neved ceļi. Protams putnu migrācijas laikā tāpat ir vērts pieteikt gidu un turp doties, taču Dodies.lv publiskajā kartē šos torņus neiekļausim, lai nenāktu vilties meklējot torņus pašam. 

Kartē esam atzīmējuši informācijas centra atrašanās vietu, tur arī skatu platforma, piknika vieta. Informācijas centrā pastāstīs kā apskatīt palieni un palīdzēs sarunāt gidu. 

Akmeņupes dabas taka

Bebrenē, vietā kur pienāk ceļš no Dvietes, sākas Akmeņupes dabas taka. Lai arī takas sākumā ir tās shēma, man izdevās apmaldīties un pilnu apli tā arī neizgāju. Shēma ir zīmēta vairāk ilustratīvam mērķim, jo īsti neatbilst situācijai dabā. Pati taka ir diezgan nolietota, jo vedota sen. Daudz trepīšu ir zudušas, margas saplīsušas. Vietām ir uzstādīti pavisam svaigi soliņi un galdiņi, cerams, ka tā ir zīme, ka taku uzkops pilnībā. 

Taka nav marķēta, taču tā kā tā ir aprīkota ar margām un tiltiņiem, nav grūti tai izsekot, taču kad tā nonāca pie atpūtas vietas ceļa malā, man neizdevās atrast tās turpinājumu. Nācās vien nākt atpakaļ. Kopumā neradās īpaši labs iespaids, taku derētu atjaunot un marķēt ar saprotamām norādēm. 

Pilskalnes Siguldiņa

Virzoties no Dvietes tālāk uz Daugavpils pusi nonāksiet Ilūkstē. Turpat netālu ir apmeklēšanas vērtā Pilskalnes Siguldiņa, kas sastāv no vairākām, dažāda garuma dabas takām. Teritorija tiek kopta un tajā ir daudz objektu, tāpēc ieeja ir par maksu. Bez kājāmgājēju takām ir arī neliels velo maršruts, kurš sākas turpat. Ir iespējams braukt arī garu velo maršrutu pa Dvietes palienes apkārtnes ceļiem, kurš gan nekādi nav marķēts, būs jāvadās pēc bukleta, kuru arī var saņemt Pilskalnes Siguldiņas kasē. 

Pilskalnes Siguldiņas takas tur eksistē jau ļoti sen, iespējams šī bija mūsu pirmā dabas taka, jo to apmeklējām jau šķiet 2003. gadā. Apkārtne ir ļoti skaista un takas ir apmeklēšanas vērtas. 

Egļukalns

Šī vieta gan ir ārpus aprakstītās Dvietes Palienes, taču atsevišķu aprakstu te nav vērts veidot. No Egļukalna milzīgā koka skatu torņa paveras lielisks skats uz Sventes ezeru. Lejā ir jauni galdiņi, nojume, tualete. Kopš torņa atjaunošanas, dabas takas šeit vairs nav. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.