Notes - Uncategorized

Teltī ar bērnu

Ja nekad neesat bijuši ar bērnu teltī, tad noteikti to vajag izdarīt un pēc iespējas ātrāk. Bērnam tas būs lielisks piedzīvojums un neaizmirstamas atmiņas. Nav svarīgi, cik viņam gadu, – teltī ir silti, ērti un droši. Tagad Jāņu brīvdienās to ir lieliska iespēja izdarīt, nevajag atlikt.

 Ja jums vēl nav telts un gribat atrast labu un kvalitatīvu, iesaku izlasīt iepriekš publicēto rakstu “Kā izvēlēties telti“, taču, godīgi sakot, dažām reizēm pietiks arī ar pavisam nedārgu telti (pat teltī par 15Eur nav īpaši jābaidās no neliela lietus). 

Daži ieteikumi — laicīgi izdomājiet, kur paliksiet pa nakti. Piemēram, ja dodaties pārgājienā pa kādu no Dodies.lv iezīmētajām dabas takām, pa ceļam jau novērtējiet dažādas vietas, kur varētu būvēt telti. Pie takām bieži atrodas tam paredzēti laukumiņi ar ugunskura vietām, taču, ja tuvumā ir upe, jāatceras, ka pie tām ir laivinieku naktsmītņu vietas, un atliek tikai atrast veidu, kā tām piebraukt. Galvenais, telts vietas meklēšanu neatlikt līdz tumsai vai līdz brīdim, kad sāk līt. Jāņem vērā arī tas, ka dabas takas bieži atrodas aizsargājamās dabas teritorijās, kurās, iespējams, nav atļauts celt telti, tāpēc apskatiet, kas rakstīts informācijas stendā.

Papildus pašai teltij vajadzēs arī guļammaisus un paklājiņus. Iesaku pašpiepūšamos paklājiņus, jo t.s. jogas paklājiņi parasti nav nedz īpaši silti, nedz mīksti. Labākajiem paklājiņiem ir norādīts siltuma vērtējums, kuru apzīmē ar “R”. Tādus var iegādāties specializētajos tūrisma preču veikalos. Iesakām padomāt arī par guļamajām drēbēm. Nav problēmu, ja ir karsta vasara un nakts ir silta, bet dienās, kad naktī temperatūra tomēr nokrītas zemāka, tad ērtas, garas bikses, krekls ar garām rokām un zeķes var noderēt. Labāk, ka ir vairāk uzģērbts, un, ja ir karsti, var ko novilkt, nevis, ja ir vēsi. Teltī nav patīkami gulēt, ja salsti.

Bērnam parasti teltī ir silti, jo viņš guļ starp vecākiem. Mūsu četrgadīgais Olivers praktiski nekad nepaliek guļammaisā, vienmēr izkārpās ārā. Ja telts iekšējās sienas noklājas ar kondensātu, tas nozīmē, ka teltij jāatver vēdlodziņi vai durvis. Reizēm labāk dziļāk ielīst guļammaisā, nekā pamosties ar slapju telti un dullu galvu. 

Pie līdzi ņemamajām lietām noteikti neaizmirstiet lukturīti. Tas noteikti palīdzēs tumsā orientēties, kā arī bērniem ir liels prieks vienkārši pirms gulētiešanas paspīdināties. Tāpat ieteicams līdzi paņemt pretodu līdzekli, lai nav no ugunskura pa taisno jābēg iekšā teltī. 

Kad telts ir uzslieta, der ieturēt pikniku, un šeit noder prīmuss, kas darbojas ar gāzes balonu. Ar prīmusa palīdzību katliņā var uzvārīt makaronus vai uz pannas uzcept siera pankūkas. Gāzes deglis (prīmuss) maksā ap 15Eur un pats balons labi ja 5Eur. Godīgi sakot, uz prīmusa var pagatavot pilnīgi visu, kas pagatavojams uz plīts, – viss atkarīgs, cik izejvielu (atcerieties par ūdeni!) esat gatavi vest līdzi. Protams, var kurt arī ugunskuru, kas pats par sevi arī ir piedzīvojums. Bērniem patīk piedalīties ugunskura sagatavošanā – salasīt žagariņus, čiekurus, tad skatīties, kā ugunskuru aizdedzina, – bet tas prasīs laiku! Mēs parasti apvienojam abus – kamēr kuras ugunskurs, uz prīmusa jau gatavojas ēdiens. Uz prīmusa vecāki no rīta var uzvārīt arī garšīgu kafiju. Lai nav jādzer uz biezumiem, ir izgudrota Mokas kanniņa, par kuru arī ir tapis raksts.

Pēc telts savākšanas pārliecinieties, ka neko neesat atstājuši — telts vieta vienmēr jāatstāj tīrāka, nekā to atradāt. Iesaku neizmantot mežā novietotās miskastes, tās reti tiek izvestas, un tajās patīk rakāties meža zvēriem un putniem. Visu salieciet maisos un aizvediet uz pilsētas konteineriem.

Nekas nav skaistāks kā telts priekšā sēdēt pie ugunskura, vērot saulrietu virs ezera un teltī bērnam lasīt vakara pasaku!

One comment on “Teltī ar bērnu

  1. Vecaakaa meita pirmo reizi teltii guleeja 8nos meeneshos un arii tagad peec 10mit gadiem katreiz ir sajuusmaa. Jaunaakaa meita uzstaadiija savdabiigu rekordu, 1meen un 2vas nedeelas un nekaadas probleemas 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.