Notes - Uncategorized

Squarespace

Kā jau iepriekš rakstīju, savu mājaslapu un blogu esmu pārvietojis uz Squarespace. Šis raksts ir domāts tiem, kas reāli interesējas par to, un mazāk tehniskiem cilvēkiem varētu nešķist interesants.

Creating your website with Squarespace is a simple, intuitive process. Just add and arrange your content and features anywhere you want with the click of a mouse.

— Squarespace

Kas tad īsti ir Squarespace? Tā patiesībā nav blogu platforma, tā vairāk ir hostēta sistēma maziem uzņēmējiem, fotogrāfiem, veikaliņem, un blogi ir tikai sekundāri. Tā ir ļoti skaista un eleganta sistēma, ar fantastisku interfeisu un smukām iOS aplikācijām (Androids nav atbalstīts). Iesaku noskatīties šo nelielo ievada video:

BET! 

Vai tev vispār ir nepieciešams Squarespace, ja šobrīd jau lieto WordPress. Atbilde visticamāk ir — “nē”, ar garāku pamatojumu.  Redzi, WordPress ir ļoti jaudīga un spējīga platforma. Tai ir tūkstošiem tēmu, papildinājumu un visādu iespēju. Squarespace turpretim ir visai slēgta sistēma, to pats nevari instalēt savā serverī, ir jāpaļaujas uz viņu hostingu un supportu, nav paplašinājumu, iespēju nav vairāk (lai gan protams WordPress standartā nenāk ar multi lietotāju atbalstu un shopping cart sistēmu). 

Šī izvēle starp WordPress un Squarespace ir ļoti līdzīga izvēlei starp Android un iPhone. Jo Squarespace ir skaists, vienkāršs, izbaudāms, un bez sarežģītas iedziļināšanās detaļās. Vai tev to vajag? Un vai tu esi gatavs maksāt 8$ mēnesī par to? Diez vai. 

Bet šādas izvēles mums ir visapkārt. Vienkārši, bet smuki, vai sarežģīti un jaudīgi? 

Protams, Squarespace nav tikai smuks un vienkāršs. Šeit ir arī daudz iespēju, kuras WordPress nav atrodamas. Jau minētais veikals, skaistu Portfolio lapu veidošana, drag’n’drop dizaina pielāgošana, integrēti Typekit fonti, visādas sistēmas priekš restorāniem (atjaunojams menu, galdiņu rezervācijas utt), lai arī daudz no šīm lietām blogerim nebūs nozīmīgas. 

Ir arī protams kaitinošas lietas — vienkopus nevar apskatīt visas visos rakstos izmantotās bildes, nav izdevies Edit pogu bloga skatā (t.i. sākumā jāieiet administrācijas intefeisā, un ar search tas raksts jāatrod), nesaprotu kā rediģēt komentāru (nācās dzēst un rakstīt par jaunu), nevar uzstādīt lai individuālas bildes vienmēr būtu ar “Lightbox” (t.i. ja man no WordPress ir importēts raksts ar 20 bildēm, tai katrai jāuzspiež virsū, un jāieslēdz “Lightbox”. Protams iespējams bildes izdzēst, ielādēt visas kopā kā galeriju, un galerijai uzlikt Lightbox, bet bildes no individuālām transformēt par galeriju arī nav iespējams). 

Kopumā es varu atkārtot, ka šīs visas ir pieraduma lietas un sīkumi. Esmu gatavs pierast pie nelielajiem ierobežojumiem, un izmainīt ieradumus, jo ieguvums priekš manis personīgi ir liels. Squarespace lietot ir bauda, vairs nav jādomā par atjauninājumiem, spraudņu saderību un ievainojamību utt. Rakstus noformēt skaisti un individuāli ir viegli un baudāmi. WordPress rakstu veidošanas process bija vienkārši ņirgāšanās salīdzinot ar SQSP. 

Importēt blogu no WordPress uz Squarespace ir viena klikšķa jautājums, bet sākumā iesaku izmēģināt Trial (demo versiju) bez maksas, tajā gan importēsies tikai 20 vecākie ieraksti, tā ka sākumā paskaties, vai tavi vecākie ieraksti būs piemēroti “testam” (smuki noformēti un tā). 

Kopumā, Squarespace ir dārgs nišas produkts, kurš 99% blogeru nebūs nepieciešams. Tāpat kā iPhone, Leica kamera, vai jebkāds cits emocionāli, nevis racionāli pamatots pirkums.

Ja jums ir kādi konkrēti jautājumi par migrēšanu uz Squarespace, labprāt atbildēšu komentāros. 

Tātad pārskats:

  • Cena ir $8 mēnesī
  • Iekļauts ir hostings, tehniskais atbalsts (5 minūtēs atbild) un domēna vārds
  • Ja domēna vārds tev jau ir, to var pielinkot SQSP kontam, taču tu neitaupi tā cenu
  • Squarespace nodrošina pilnīgi visu, un tu tikai radi saturu un nesatraucies par niekiem
  • Tēmu ir daudz, taču Blogiem piemērotas man patika kādas 4, bija ļoti grūti izvēlēties vienu
  • Katrai tēmai ir savas lietas, kuras var, un kuras nevar mainīt (vizuāli)

P.S.: Godīgi sakot, nav jau tā, ka Squarespace būtu vienīgā alternatīva WordPress. Ir daudz interesantu projektiņu maziem un vidējiem blogiem. Ja tu tikai sāc blogot, tad ir Ghost, Jekyll, Tumblr, Medium, SVBTLE, utt. taču neviens no variantiem nederēja 2000 bloga ierakstiem, un ir piemēroti retiem rakstītājiem vai iesācējiem.