Review

Vektoru kartes uz iPhone

Kā zināms, Apple uz savām iOS ierīcēm standartā piedāvā paši savu risinājumu, Apple Maps. Šīs kartes daļēji balstītas uz TomTom kartēm, un datu ziņā ir visai švakas. Ar kartēm ir tā — programmas mēdz būt dažādas, taču karšu datu avotu nav tik daudz. Kādreiz jau biju par to rakstījis, taču varu atkārtot, ka pasaules karšu dati principā nāk no šiem avotiem: Navteq, Teleatlas, Google un Openstreetmap. Navteq un Tomtom nav īsti ieinteresēti ar savām kartēm dalīties bez maksas, un viņi tās tirgo pa lielu naudu (programmas Navigon un Tomtom). Protams, visi var ielādēt veco zināmo alternatīvu — Google Maps, taču pastāv arī citi risinājumi, kurus šodien apskatīsim.

Pēdējā laikā tautas zīmētais Openstreetmap ir kļuvis ļoti spēcīgs, un jo vairāk to lietos, jo vairāk kāds pamēģinās iezīmēt ko jaunu, un jo vairāk šī karte kļūs noderīga. Šobrīd viena no manām mīļākajām web kompānijām ir Mapbox, kuri Openstreetmap bīda uz priekšu ar pamatīgiem lēcieniem, un ceru, ka viņiem tas izdosies arvien labāk.

Telefonos parasti ir nepieciešams internets, lai lietotu kartes, izņemot, ja ir piedāvāta iespēja šīs kartes ielādēt vēlākai lietošanai. Šis var notikt divos veidos – rastra un vektora formātos. Rastra formāts vienkāršiem vārdiem sakot ir kaudze ar bildītēm. Katram kartes palielinājumam ir citas bildītes, tāpēc lai vairāku valstu kartes šajā formātā saglabātu vēlākai lietošanai, tas prasa vājprātīgi daudz vietas telefonā. Te noder vektoru formāts. Tās principā ir instrukcijas, kur jānovelk līnijas, un tad telefons piešķir konkrētajām līnijām atbilstošas krāsas un stilus. Realitātē tas nozīmē, ka kartes aizņem ļoti maz vietas, ir daudz ātrākas, un var saglabāt kaut visu pasauli savā telefonā, lai pēc tam neizmantotu internetu, karti lietojot.

Salīdzināsim, kādus Openstreetmap vektoru risinājumus iespējams iegūt priekš iOS (Apple) telefoniem. Man izdevās atrast sekojošas programmas, kuras ir kaut cik lietojamas:

  • Citymaps 2 Go
  • Forevermap
  • Galileo
  • Offmaps 2
  • Mapswithme

Katrai no tām ir savi plusi un mīnusi. Vizuāli to kartes ir visai atšķirīgas, lai arī attēlotie kartes dati ir gandrīz identiski (dažas kartes izvēlas parādīt krogus un aptiekas, citas dod priekšroku autobusu pieturām utt).

Citymaps 2 go (2.69EUR) Lai arī nosaukums liek domāt, ka iespējams ielādēt tikai pilsētas, tā nav – iespējams izvēlēties arī valstis. Programma piedāvā iespējas meklēt interešu punktus, un pat Booking.com viesnīcas, kā arī vietas, kurām atzīmēta atrašanās vieta iekš Wikipedia (pēdējām divām šķiet gan vajag internetu).

Forevermap (2.69EUR) ir minimalistisks dizains, tās kartes krāsas man šķiet pievilcīgākas, un tā piedāvā nedaudz atšķirīgas iespējas. Piemēram, ar šo karti ir iespējams veidot maršrutus. Tā nerunā, un nesaka, kur pagriezties, taču vienkārši uz kartes iekrāso maršrutu, pa kuru jums jābrauc uz izvēlēto mērķi. Daudz labāk, nekā bez šīs iespējas. Tāpat iespējams meklēt pēc koordinātēm. Arī šeit ir iespējams meklēt interešu punktus, taču nezkāpēc mani rezultāti neapmierina. Meklējot “coffee” tika piedāvāts miests amerikā, un arī piedāvātie ceļojumu palīgi nav pieejami tuvākajām valstīm.

Galileo (3.59EUR) ir stipri atšķirīga vizuāli, taču pozitīvā ziņā. Šai kartei iespējams ir atšķirīga mērķauditorija, jo te nepiedāvā tūrisma gidus un interešu punktus, toties piedāvā iespēju no datora ielādēt savu GPX failu ar punktiem, ierakstīt t.s. maršruta pēdas, kas noder staigājot pa takām un mežos, turklāt parāda noieto attālumu un šībrīža ātrumu. Konkrēti manām vajadzībām Latvijā šī karte piedāvā piemērotākas iespējas (jo ja es meklēju kafiju, es lietoju Foursquare). Programma arī piedāvā operācijas ar koordinātēm, un datus sūtīt GPX formātā. Vienīgie trūkumi — nav nekādas navigācijas, kā arī nav iespējams iegūt savas pozīcijas precīzas koordinātes (ir iespējams ar pirkstu atlikt punktu uz kartes, taču tas parasti nav uzticami). Protams meklēt arī Openstreetmap piedāvātos interešu punktus (POI) būtu jauki.

Mapswithme (1.79EUR) iespēju ziņā ir pati vājākā, jo nepiedāvā gandrīz nekādas iespējas, un pat meklēšana ir tikai maksas versijā. Tās uzticamību nevarēju pārbaudīt.

Offmaps 2 (0.99EUR) ir kaitinoša ar to, ka piedāvā ielādēt tikai konkrētas pilsētas, nevis valstis, vai reģionus. Citādi, šeit vismaz normāli strādā punktu meklēšana pēc vārda (Coffee atrod to ko vajag) un ir iespēja meklēt apskates objektus ar visiem aprakstiem. Nekādu citu iespēju gan šeit nav.

Savelkot kopā, katrai ir savi plusi un mīnusi. Man visvairāk patīk lietot Galileo, jo tā māk ierakstīt maršrutu, taču tajā pietrūkst navigācijas (kura ir Forevermap) un POI meklēšanas (kura lieliski darbojas CityMaps2Go).

Nobeigumā vizuālās atšķirības starp kartēm, papildinātas arī ar Apple Maps, Google Maps, Openstreetmap rastra kartes variantu, un abiem Balticmaps variantiem (nejēdzīgi dārgo abonenta variantu, un bezmaksas variantu) — ievērojiet, ka Openstreetmap nemaz nav tik slikts, uz iOS un Google datu ir vismazāk no visām, un pat uz Jāņa Sētas kartes datu namaz nav tik daudz vairāk.

36 Comments on “Vektoru kartes uz iPhone

  1. Un kā ir ar veco, labo bezmaksas OsmAnd ? Es viņu jau gadiem lietoju dažādos ceļojumos un esmu ļoti apmierināts. Tik ļoti, ka savulaik nopirku plus versiju, kas ir tāda pati, tik par maksu – autora atbalstam.

    1. Osmand ir super! Reāli Izstaigāju Nepālu ar to softu 🙂 Gļuki bija tikai pāris reizes… pirmais bija atnākt pie upes kur bija jābūt tiltam, bet tilta nebija 😀 Pārbrist pāris nebija iespējams, nācās iet atpakaļ, tad uz priekšu pa ceļu tālāk kādus pāris km līdz atradu citu tiltu.

  2. Hehe. Tas jau netraucē iekomentēt par Android [pārākumu], lai mazliet pakaitinātu autoru. 🙂 Laimīgu Jauno gadu, draugs!

    1. Manuprāt tam nav nekāda sakara ar rakstā minētajām programmām sekojošu iemeslu dēļ:
      -99$
      -tā nav vektoru karšu programma
      -tikai austrālijai

  3. Paldies par labo kopsavilkumu. Tā kā pats esmu ļoti aktīvs OSM zīmētājs, tad man patiess prieks, ka iOS softi gājuši uz priekšu un tagad sniedz kvalitatīvu karšu baudījumu. Uzliku Galileo.

    1. Uz iPhone 5c, kurš atbalsta Glonass, tas Galileo zīmētais treks bija stpri precīzāks par Garmin GPSMAP 62s ar ārējo antenu 🙂 Palīdz zīmēšanā

  4. Visam varu piekrist, izņemot vienu – vektorkartes nav ātrākas, tieši rastra ir ātrākas, jo kas gan tur neielādēt atbilstošajam zoomam atbilstošo bildīti. Savukārt vektorkarte ir jāuzzīmē, tāpēc lēnāki telefoni bieži vien šīs vektorkaršu programmas pavelk ļoti slikti. Normālas vektorkaršu aplikācijas neesamība uz iPhone bija viens no galvenajiem iemesliem kāpēc pārgāju atpakaļ uz Android, kur ir Locus – viss, kas vien nepieciešams, izņemot navigāciju.

    1. Tu mani šokē! Padomā kā rastrs var būt ātrs, ja jālādē desmitiem kilobaitu bildes, turklāt lielā skaitā, skrollējot apkārt? Vektori aizņem dažus megabaitus kopā. Vismaz man visādas Openstreetmap un Balticmaps braukalējot pa karti bremzē stipri vairāk nekā jebkāda vektoru karte (Apple maps, Google maps, Galileo iOS). Tas ko tu raksti, robežojas ar absurdu, jo esmu to pārbaudījis gan androidā gan iOS 🙂
      Pat uz mana aizvēsturiskā 3″ Xperia Active “Locus Vector” kartes rullēja milzīgā ātrumā.

      Locus ir forša programma, taču pārbāzta ar funkcijām. Ja Galileo pieliktu navigāciju uz punktu (līniju, vai bultu, neajag maršrutu obligāti) ar to jau būtu gana lai pildītu 90% no tā kam vajadzīgs Locus.

  5. Es šajā gadījumā runāju par offline kartēm. Ja jālādē caur internetu, tad, protams, vektorkartes aizņem mazāk vietas un varbūt arī ielādējas ātrāk, bet, ja karte ir offline režīmā un katra “tile” ir jāuzzīmē atsevišķi (no vektorinformācijas) vai arī vienkārši jāparāda jau gatavs attēls, tad, protams, ka uzmest gatavu attēlu uz ekrāna būs vienkāršāk un ātrāk nekā to uzzīmēt ikreiz pēc pieprasījuma. Un nemaz tik daudz tās bildes nav jālādē, jo katram zoom līmenim ir cits attēlu komplekts. Lai nosegtu ekrānu, pietiek ar ļoti nelielu attēlu skaitu.
    Es arī runāju no pieredzes. Locus ielādēta offline rastra karte tiek parādīta momentā, gan zoomojot, gan skrollējot, kamēr zīmējot vektorkarti vienmēr ir aizture, īpaši mainot mērogu. Varbūt tavs Xperia Active arī rullēja milzīgā ātrumā (ar 1 Ghz procesoru), bet mans ZTE Blade bremzēja pamatīgi (ar 600 Mhz procesoru), līdz ar ko vektorkartes bija praktiski nelietojamas, kamēr saglabātās google kartes (attēli) gāja perfekti.

      1. Esmu mēģinājis vairākkārtīgi, bet runāju tikai par Locus aplikāciju. Arī manam jaunajam telefonam vektorkartes tāpat ir, varbūt par sekundes daļām, bet tomēr lēnākas. Runāju par rastra un vektorkartēm vienā un tajā pašā softā, lai ātrumu var objektīvi salīdzināt. Ja lieto vektorkartes, tad mainot zoomu var redzēt kā uz flīzēm parādās teksts “Loading..” un tikai tad tās atverās, ja lieto iekešoto google karti, tad karte atveras momentā. Jo sarežģītāks attēls, jo ilgāk viņš jāzīmē, tāpec piezūmota karte varbūt iet ļoti ātri, jo tur nav daudz detaļu. Bet ja atzūmo tā, ka ietilpst paliela teritorija, tai skaitā kāda liela pilsēta, tad tā bilde paliek arvien sarežģītāka un bremzēšana izpaužas īpaši uzskatāmi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.