Notes - Uncategorized

Kurp doties pie dabas

Doma izveidot karti ar dabas takām Latvijā bija radusies jau sen. Bieži vien braukājot pa Latviju sastapāmies ar jaunām un iepriekš neredzētām dabas taku norādēm, tajā pat laikā, kad pat mūsu paziņas reti bija dzirdējuši par ko citu kā Ķemeru laipa (kura pat tajā laikā jau desmit gadus bija slēgta). Nav jau tā, ka internetā trūkst portālu, kur būtu atzīmēti šādi objekti. Gluži pretēji, un tā arī ir problēma. Eksistē divu veidu interneta resursi šajā jautājumā:

  • Oficiālie izvietotāju portāli (DAP, LVM, pašvaldības, utt.), taču tie publicē tikai savus objektus
  • Neoficiālie agregatori, piemēram Viss.lv, Vietas.lv, Celotajs.lv utt. taču šajos informācijas ir pārāk daudz, viesu nami, akmeņi, baznīcas, un tik daudz informācijas, ka grūti orientēties

Es negribēju rakāties cauri neskaitāmām muižām un hoteļiem, lai saprastu kur doties pastaigāties ar ģimeni. Tāpēc esmu izveidojis savu nelielo projektu, kurā ir apkopotas vietas, kur ar ģimeni un bērniem doties pastaigāties pie dabas. Pārsvarā šeit ir dabas takas, torņi, purvu laipas un parki. Tikai ar retiem izņēmumiem esmu iekļāvis maksas objektus, jo atpūtas kompleksus negribēju iekļaut.

Projekts atrodas šeit: http://dodies.lv

Runājot par kategorijām – kategorijā “Torņi” nav iekļauti tie torņi, kas atrodas pie dabas takām, bet tikai tādi, kas ir atsevišķi no kādiem citiem objektiem. Ar kategoriju “Parki” tiek saprastas jebkādas teritorijas, kur var pastaigāties pa nekonkrētu maršrutu, vai tādas, kurā ir dažāda veida aktivitātes. Piemēram Tērvete, Pokaiņi, un arī bērnu laukumiņi Ventspilī un citur. Kategorijā “Piknika vietas” ir atrodamas interesantas vietas kur aizbraukt un apsēsties smukā vietā, un paēst līdzpaņemtās maizītes. Tie ir speciāli izvietoti galdiņi interesantās vietās, reizēm pie ezeriem, reizēm kādā citā skaistā vietā. Visus galdiņus protams nevar iekļaut, esmu izvēlējies tikai pašam zināmos interesantākos.

Punkti pelēkajā krāsā nav manis pārbaudīti, vai arī neatceros kā tur tieši bija. Tos ar laiku plānoju “pārkrāsot” zaļus, kā pārbaudītos. Atverot aprakstus, bieži būs redzama kāda manis uzņemta fotogrāfija, un reizēm links uz sīkāku aprakstu šeit blogā. Tāpat reizēm būs redzama Eiro ikona, kas apzīmē, ka objekts ir maksas. Kartes labajā apakšējā stūrī, ir iespējams ielādēt visu objektu koordinātes GPX formātā.

Saraksts konstanti tiks papildināts, un ja ir kāda interesanta dabas taka, kuras nav manā sarakstā, dodiet ziņu šī bloga kontaktu sadaļā, vai Twitter. Tāpat dodiet ziņu, ja kaut kas nestrādā kā nākas.

Kopā šobrīd (v0.3) iespējas ir šādas:

  • Filtrs pēc kategorijām
  • Apraksts ar: Nosaukums, apraksts, bilde, koordinātes ar linku
  • Mobilo telefonu atbalsts (iOS, Android)
  • Ģeolokācijas poga, kas parāda kur tu atrodies
  • Dažādi kartes slāņi, ar iespēju parādīt aizsargājamās teritorijas
  • Iespēja ielādēt punktu sarakstu GPX formātā priekš GPS ierīcēm
screenshot
screenshot

24 Comments on “Kurp doties pie dabas

  1. Lielisks projekts :DIr ļoti daudzi cilvēki, kam patīk aktīvi doties pastaigās un viņiem noteikti būs noderīga šāda vienkāršota karte. Paldies!

  2. Jā, iesaku pievienot Aigara pieminēto vietu – nesen piedalījos triatlonā, kas notika Jēkabpils Meža parkā – ļoti forši vieta, labi iekārtota – var apiet/apbraukt apkārt visam karjeram (ap 6km), laba peldvieta.

    1. Es viņas ar nodomu neatzīmēju, jo ir ļoti garas priekš “pastaiga ar ģimeni”. T.i tādā sastāvā kā mēs bijām uz Līgatnes upes maršrutu brīvdienās, pa šiem diviem būtu grūti. Lai gan, es vēl padomāšu, man stratēģija vēl nav līdz galam noformulēta. Varētu ieviest grūtibas pakāpes reitingu piemēram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.