Notes - Uncategorized

Eco Bio Green Organic

“Zaļie” slogani un marķējumi pēdējā gada laikā arvien biežāk redzami uz visdažādākajiem produktiem, taču vairumam nav skaidrs ko tie īsti nozīmē, un ražotāji šos vārdus izmanto arī ļaunpratīgi. Labs piemērs ir divdomīgais saīsinājums “Eko” kad nozīmē gan Ekoloģisks, gan Ekonomisks (t.i. taupīgs). Esmu redzējis minētos vārdus arī uz precēm, kas nekādi nevarētu nosaukt par tuvām bioloģiskajai lauksaimniecībai, un vienīgā saistība ar “Organic” ir tā, ka piemēram produktā ir organiskās vielas, t.i. 1 grams zaļumu.

Tāpēc pircējam jābūt vērīgam, un lai izvairītos no krāpniecības, jāseko lai produktam vismaz ir kāds izcelsmes sertifikāts. Taču vispirms – kas ir bioloģisks, un kāpēc šadi produkti ir savādāki?

Runājot par pārtiku, bioloģiskās lauksaimniecības ir vietas, kur ražo pārtiku, sekojot eiropas savienībā standartizētiem bioloģisko lauksaimniecību principiem – netiek lietots ķīmiskais mēslojums, pesticīdi, pastāv strikti ierobežojumi par dzīvnieku uzturu un dažādām potēm, dzīvnieki tiek turēti brīvi un tiem ir iespēja atrasties ārpus telpām, netiek lietoti ģenētiski modificēti produkti, un būtībā viss process notiek pēc iespējas dabiskāk (t.i. ja sēklu iesēj, tad tā izaug pati). Šo ņemot vērā, netiek uzsvērts ka citi pārtikas iegūšanas veidi būtu kaitīgi, vienkārši šis ir atšķirīgs pārtikas ražošanas veids un viss. Vairāk par principiem var izlasīt īpašā ES portālā.

Noteikti būsiet ievērojuši, ka nereti šādi produkti ir dārgāki. Tas tāpēc, ka nelietojot mēslojumu kartupelis izaugs mazāks, un to pārdot varēs mazākā skaitā. Zemnieks principā cieš konkurencē ar to, kas mēslojumu pārdozē, lai tirgū pārdotu 4x vairāk. Papildus tam, ja zemnieks vēlas savu produktu atšķirīgo izcelsmi/kvalitāti pierādīt, viņš var to sertificēt, taču lai konstanti sekotu vai viņš ievēro visus principus, ir jāmaksā, un tas sadārdzina produktu.

Protams, Liene jau rakstīja, ne viss kas ir audzēts sekojot bioloģiskās lauksaumniecības principiem (un veselīgs) ir papildus arī ekoloģisks attiecībā pret pasauli. Ja šo produktu ar lidmašīnu transportē apkārt pasaulei, izmeši vien kompensē to ka produkts nav radījis piesārņojumu pats par sevi. Bet šo produktu ideja jau nav tikai ietekme uz vidi, daudzi tos pērk lai gūtu iekšēju drošības sajūtu par veselīgu uzturu (protams, daudzi gribēs strīdēties cik tas ir pamatoti, jo vesela cilvēka ķermenis ļoti labi māk tikt galā ar visādu drazu), un ja konkrētā papaija Latvijā neaug, tad jebkurš no papaijas variantiem būs jātransportē ar lidmašīnu, kāpec tad neizvēlēties tādu, ka ir audzēta dabiskā veidā bez mēslojuma un pesticīdiem?

Es protams priecājos, ka mums ir dota iespēja izvēlēties arī šādus produktus, piemēram RIMI tirgo veselu sēriju no savas mātes kompānijas ICA ražotajiem I-love-Eco produktiem, kuri turklāt ir sertificēti pēc īpaši stingrajiem KRAV apvienības standartiem (kas ir spēcīgāki par plikajiem ES standartiem). Lielajās Maxima arī parādijušies gigantiski Eco stendi, ar lētiem, sertificētiem, eko pārtikas produktiem. Tas nozīmē, ka kvalitatīvus, videi draudzīgus, un veselīgus produktus var nopirkt ne tikai Biotēka un citos specializētajos veikalos, bet ka pieprasījums ir gana liels, lai arī lielveikali tos sāktu plaši tirgot.

Galu galā, bioloģiskās lauksaumniecības principi  nekādi nevar nākt par sliktu, un ir lieliski, ka varam izvēlēties arī šāda veida produktus.

Vēro un meklē sertifikātus, šeit daži piemēri:

EU_Organic_Logo_Colour_rgb1e00f2bbd920b87f9cf2c23e4cb9ca93

180px-Bio-Siegel_Biologische_Landwirtschaft.svg_03ecocert-usda

6 Comments on “Eco Bio Green Organic

  1. EKO divas nozīmes, protams, tiek un tiks izmantotas kā mārketinga triks, bet kronis visam ir uzraksts uz fasētu svaigu burkānu paciņas LOW FAT PRODUCT! lieliem, labi redzamiem burtiem un 2x lielāku sarkanu ! galānu nevar jau itkā piesieties, samelots tak nav…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.