Movie - Review

Ķīnas filmas

Tāpat kā citur, arī Ķīna veido gan lielbudžeta kases gabalus, gan arī salīdzinoši vienkāršas lokālās filmas. No otrajām nesenākā ko esmu redzējis bija lieliskā Xizao, kas ar savu nieka $350’000 budžetu salasīja krietnu kaudzi festivālu atzinumu. No pirmajām vakar un aizvakar skatījāmies salīdzinoši dārgās Confucius ($22M) un Curse of the golden flower ($45M, līdz nesenam laikam dārgākā Ķīnas filma).

2r7v71gConfucius (2010) stāsta par slaveno ķīniešu filozofu un politiķi Kǒng Qiū kurš dzīvoja no 551. līdz 479. gadam pirms mūsu ēras.  Filma ir krāšņa un iespaidīga, ar masīviem specefektiem un fantastiskiem dabas skatiem, taču sižets liek  domāt, ka ir vienkārši paņemta viņa biogrāfijas uzskaite pa punktiem, un nozīmīgākie punkti burtiski arī nofilmēti. Reizēm šīs ainas pārlec bez jebkāda paskaidrojuma vai saistības, uz ekrāna vienkārši parādas teksts “Šajā gadā Kong Qiu pameta Lū apgabalu un devās apceļot valsti” un tad seko tā teikuma attēlojums. Lai saprastu kontekstu un notikumu saistību, nācās Oliveram palūgt grāmatu plauktā esošo “Lùn Yǔ” (Konfūcija aforismu krājums. Oliveram šo lielo grāmatu ļoti patīk vilkt ārā no plaukta) un lasīt ievadā esošo biogrāfijas izklāstu. Kopumā smuka bet grūti izsekojama un haotiska filma ar patosainiem “mums ir jābūt labiem vienam pret otru” vēstijumiem. Skati un mūzika iespaidīgi.

420px-curse_of_the_golden_flower_posterCurse of the Golden Flower (2006) man par lielu izbrīnu bija pat krāšņāka un iespaidīgāka par Confucius. Šī filma vizuāli atgādināja ne mazāk iespaidīgās un lieliskās filmas Hero (šis pats režisors) un Crouching Tiger, Hidden Dragon.

Sižets ir pilnībā izdomāts, un risinās aptuveni 900. mūsu ēras gadā, aizliegtajā pilsētā, t.i. imperatora pilī. Stāsts ir par imperatora un viņa sievas attiecībām ar viņu ģimeni, un dažādām intrigām kas tajās risinās. Ir gan inde, gan aizliegta mīlestība, gan nogalināšanas mēģinājumi, gan beigās arī iespaidīgas masu cīņas. Sīžets saistošs, filma mazāk “action” nekā varētu domāt, tērpi vienkārši neticami iespaidīgi, nav brīnums, ka par tiem filma arī tika nominēta Oskaram. Kopumā filma man patika, grandiozs gabals.

4 Comments on “Ķīnas filmas

  1. Curse of the Golden Flower (man liekas, ka latviskajā tulkojumā pat skaistāk skan – Zelta zieda lāsts)- noskatījos kādas 5 reizes, tāpat kā Lidojošo duncu nams vienkārši ievilka un nelaida vaļā, tava reklāma par Konfūciju nemudina skatīties so filmu.Lust, Caution laikam neskaitās īsti ķīniešu gabals, bet man nu ļļļļoti patika, vienīgi tas seksa ainas varbūt bija biku par brutālu, kaut gan dažiem no kompanijas tieši tās patika.

  2. Man par Curse of the Golden Flower ir līdzīgas emocijas, kā Siljvai, arī ļoti patika un skatījos 2x. Lidojošo dunču namu, šķiet, pat 3x skatījos.Tagad pēc Tava raksta noskatīšos Confucius 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.