Design

Cik maksā vārds

Vakar veikalā “Čiekurs” atradām smuka dizaina bērnu krēsliņu, pēc koncepcijas ļoti līdzīgu STOKKE krēslam. Pedējais gan ir ļoti dārgs, maksā ap 150Ls. Čiekurā atrastais maksāja 22Ls, bet bija pat nedaudz smukāks. Paņēmām krēslu, un mājās atklājām, ka zem uzlīmes “Herkuless” slēpjas smuki iegravēts Leander nosaukums, kas nozīmē, ka šis krēsls patiesībā nav nemaz lētāks par STOKKE.
Leander, tāpat kā STOKKE, ir krēsls kurš transformējas, un ir piemērots bērnam no vecuma kad viņš sāk sēdēt, pat līdz tīņu vecumam.

leander

Kad aizbraucām paņemt otru (pēdējo) krēslu, uzzinājām, ka Čiekurs kādreiz ražojis šos krēslus “priekš eksporta” un nemaz neapjauš cik tie krēsli maksā ar Leander vārdu. Kontrakts ir beidzies, un Čiekuram palikuši daži krēsli pāri, ko nu viņi pārdod par pašu līdzīgā produkta cenu.

Lieki teikt, ka blakus stāvošais (un joprojām nopērkamais) Čiekura pašu dizainētais krēsls ir vienkārši padomju laiku parodija.

Droši vien Čiekuram nebija pa spēkam nodrošināt apjomus, jo diez vai problēmas bija cenā.

Smieklīgi cik viegli cena palielinās kādas sešas reizes pie vienkāršas uzlīmes noplēšanas. Protams maksāts jau netiek tikai par vārdu, konstrukcija un dizains ir intelektuālais īpašums, un Čiekuram nākas vien turpināt ražot parastus krēsliņus. Interesanti kur paliek Latvijas dizaineri, un kāpēc mūsu mēbeles ir tik neglītas, salīdzinot ar Skandināvu dizainu? Tie daži izņēmumi kas gadās, patiesībā nemaz nav Latvijas dizains, jo arī Priedeskoka Mēbelēs (pie Deglava tilta) pirktā guļamistabas sērija izrādijās patiesībā esam eskporta prece pazīstama kā IKEA LEKSVIK.

42 Comments on “Cik maksā vārds

  1. Problēma ir tajā, ka Latvijas ražotāji vēl nav sapratuši cik svarīgs ir dizains un tāpēc nemaksā dizaineriem atbilstošās naudas. Viņi grib tikai ražot, ražot, ražot, nevis domāt.
    Tipiskā padomiskā domāšana.

    Pilnīgi piekrīt, ka ja viens labs ražotājs noalgotu pāris labus dizainerus (maksājot viņiem tiešām labas algas) tad tas ātri vien atmaksātos, jo varētu saražot produktus ar daudz lielāku pievienoto vērtību.

  2. Patiesībā jau Latvijā ir daudz labu dizaineru, bet viņi strādā paši un veido lietas ar rokām, neko patiesībā nepelnot. Visādi “alternatīvie” cilvēki utt. Nevienam no pusēm (nesmuku mantu ražotājs + nepelnošs alternatīvais dizaineris) nav ienācis prātā, ka visiem būtu izdevīgi ja viņi sadarbotos.

  3. Un man neizprotams ir tas, kāpēc nesmukās lietas dažkārt tiek pārdotas (vai vismaz mēģināts pārdot) par lielu naudu.Protams, man ir tiesības izvēlēties…

  4. Nezinu, kas ar Helsinku Ikea bija noticis aizpagājušajā svētdienā, bet jūsu Leksvikus jaunus, kastēs tirgoja par 15 eiro/gab ieskaitot skapi, un arī dažām citām mēbeļu sērijām bija līdzīgas cenas. Gribēju jau zvanīt vai Oliveram nevajag Leksvik mantu lādi par 5 eiro 🙂

    1. Tieši līdzīgs balts Karlstad mums ir iegādāts, bet neiesaku nevienam, kam ir bērni, baltos IKEA dīvainus, ja vien ne ādas. Gali jau pēc 2 mēnešiem ir netīri 😀 Vienīgi labi, ka audumu var noņemt un ielikt veļasmašīnā…

  5. Nebija laika zvanīt, visi somi ķēra un grāba… Mēs arī vienkārši bez domāšanas sakrāvām veselu kaudzi ar mēbelēm tieši ar domu, ja nenoderēs pašiem, noderēs citiem, bet diemžēl bijām ar autobusu un nepaspējām izstāvēt rindu pie kases… Pirmo reizi dzīvē pietrūka sava auto 🙁

  6. Nu tās tiešām ir šausmas, bet praktiskie cilvēki varētu novērtēt, ka tur ir vairāk spilvenu un vairāk vietas, kur sēdēt 😀 Un, kas zina, varbūt pat izvelkams un kaste gultas veļai 😉

  7. Nav viņos ērti! Mēs bijām pāris veikalos, tante mums saka – bet jāsēž tak ir ar taisnu muguru! Mans arguments, ka es filmas pāris stundas skatoties gribētu izlaisties, viņai nebija saprotams. Viņas uztverē dīvānā jāsēž kā skolas solā. Turklāt tas dīvāns bija ciets. Laikam Rīgas mēbeļu fab. tas bija.

  8. Ar taisnu muguru :DTādā ziņā Ikea Karlstad ir mīksts un ērts. Tikai mīnuss, ka divi cilvēki nevar izlaisties, mums tas pats, kad filmas skatamies… Laikam gan viņiem ir arī lielāki- stūra varianti…
    Es jau novirzījos no temata. Stokkei ir arī nenormāli dārgi, jocīgi, neērti rati kā arī astronomiski dārga gultas veļa un krēsliņos ieliekami polsterīši (laikam tik pat dārgi kā jūs samaksājāt par krēsliņu pašu :D). Man liekas, ka viņi ir radījuši vienu labu produktu- krēsliņu. Iemantojuši pirecēju uzticību un tagad ar savu vārdu mēģina pārdot arī visādus s…. Vēl viens neveiksmīgs pirkums ir Ecco ziemas zābaki bērniem, cik esmu dzirdējusi, visiem salst kājas, bet Ecco apavi kā tādi parasti ir ļoti ērti un konfortabli.

  9. Man nepatīk šis Aigarius teiciens: “tad tas ātri vien atmaksātos, jo varētu saražot produktus ar daudz lielāku pievienoto vērtību.”
    Vai tad JEBKAM nav jābūt pieejamam VISIEM cilvēkiem?

    Nesaprotu tendenci pārdot citiem līdzcilvēkiem pēc iespējas dārgāk, bet pirkt, protams, lētāk.

    Vai tas ir tas “LV uzņēmējiņa sindroms”, kurš pie zobārsta liek cirst kāju pie zemes un spiegt: “nē, nemaksāšu 18 latus par pusstundu darba, maksāšu 2,8 latus, jo es saviem darbiniekiem maksāju tāpat!!!”

    1. Nezinu kā viņš to bija domājis, bet es personīgi teiktu, ka tas atmaksātos nevis tāpēc ka varētu prasīt 5x lielāku cenu, bet tāpēc ka cilvēki kā es vēlētos iegādāties normāla paskata preces.

    2. Man arī nepatīk attiecīgais Aigarius teiciens. Tieši tāpat man nepatīk Normja vēlme iegādāties normālas preces.
      Abiem šiem tipāžiem nav nekādas sapratnees par vienkāršu lietu ražošanu.

      Vienkāršo lietu ražotāji visā pasaulē ražo pēc pasūtījuma – dizaineris atnāk ar projectu, ražotājs tam uzražo. Un tikai tā.

      Ja ražotājs pats nodarbojas ar izteiktu dizaina izstrādī, tas viņa produktu nenormāli sadārdzina (baigais bars ar dārgi apmaksātiem cilvēkiem – jo tiem vēl jāsaprot ražošanas specifiku, un jābūt LABIEM dizanieriem, pasaules līmeņa, kā mēs šeit lasām), attiecīgi tas konkrētais ražotājs uzreiz ir dārgāks par līdzīgiem ražotājiem, attiecīgi IKEA u.c. pasūta preci citur un viņš pats savu superīgo bērnu krēslu izplata pasaulē. Pats būvē supermārketus, pats algo mārketingu, pats piedalās izstādēs, pats.

      Lūk tamdēļ latvijas mazie ražotāji ražo detaļas IKEA, Volvo, Mersedesam un pārējiem, nevis paši izgudro velosipēdu. Dažreiz gribās arī ar velosipēda izgudrošanu padarboties, parasti jau nekas nesanāk (kā jau ar visām lietām pa lēto), bet dažreiz sanāk. Tieši tāpat kā dārgs un dizaina štrunts ne vienmēr būs labs.

      1. Man liekas tu pats nesaproti kā tās lietas strādā. Pirmkārt IKEA ir slavens ar dizaina studentiņu izmantošanu par supermazām samaksām. Otrkārt, “vienkāršas lietas” tās būtu kuras? Runa ir par dārgākām Latvijā pārdotām precēm. Es nerunāju par kaut kādām mistiskām kaktu kantoru precēm, bet lielo mēbeļu ražotāju gara darbiem.

  10. Pie tam Čiekurs pats neražo bērnu barošanas krēsliņus -iepērkam no Latvijas ražotājiem.Un vēl… paldies par pirkumu:)!

    1. Nu tad jau pārdevējs kaut ko būs pārpratis. Bet doma jau saglabājas, pie mums kaut ko ražoja, tad vairs neražoja, un pārpalikumu pārdeva par cenu līdzīgu vietējām, ar citu vārdu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.