Movie - Review

Avatar

Šai filmai treileri biju redzējis jau visai sen, un tas uz mani neatstāja nekādu iespaidu. Godīgi sakot uzreiz likās, ka tā ir kārtējā tīņu action filma, un man tādas nepatīk. Ignorēju un izmetu no galvas. Taču kad sākās lielā runāšana par Avatar 3D, un teju vai katrs no pazīstamajiem skeptiķiem no kino zāles izgāja kā jauns cilvēks, nolēmu arī pamēģināt.
Īsi sakot – filma ir fucking awesome!

Sižets protams ir pazīstams, taču viegli uztverams un interesants. Filmas ar līdzīgu domu ir uz kilogramiem, uzreiz vairākas filmas ienāk prātā, jau daudzreiz minētās Pokahontas un Paparžu ieleja, kā arī paša Kamerona “Abyss”. Cilvēks kas nonāk svešā vietā ar kādu konkrētu uzdevumu, taču iepazīst vidi, maina attieksmi, un nostājas pret savējiem. Te nu ir – sižets vienā teikumā. Taču filma ir daudz vairāk kā tas, lai arī holivudiska un dīvainā kārtā patriotiska (taču ne no amerikas skatpunkta), tā ir arī vizuāla bauda. Fantastiski dabas skati, neiedomājami labi 3D modeļi, motion-capture un lip-sync vēl neredzētā līmenī. Un protams 3D kino.

Nekad nebiju bijis uz 3D kino, taču tas pārspēja visus manus pareģojumus, un bija vienkārši elpu aizraujošs. Nedomāju ka vairāk būšu spējīgs maksāt naudu par 2D (parasto) kino. Nemaz nav tā, ka 3D efekti tiek bāzti sejā tikai dēļ iespējām, filma vienkārši paliek telpiska, realistiskāka, izjūtamāka. Protams, dokumentālās filmas un drāmas 3D skatīties arī varbūt dižas jēgas nav, taču tas noteikti netraucētu.

Es kļūdijos, domājot ka par esošo filmu tehnoloģijām mums vairāk nav nepieciešams. Es patiesi sajutos kā tie cilvēki 1896 gadā, kas skatījās uz vilciena ierašanos La Ciotat. Es sajutu lielas pārmaiņas kino industrijā.

Interesanti, ka filmā tiek dotas vairākas norādes uz amerikas iniciētajiem kariem pēdējos gados. Runas par to, ka ja “mēs” kaut ko gribam, mēs pārvēršam kādas teritorijas iemītniekus par ienaidniekiem, radot iemeslu ar viņiem karot. zilie Na’Vi šajā filmā patiesībā varētu būt arī Irākas iedzīvotāji, un es nesaprotu kā amerikāņi to neredz.

Vēl smieklīgi likās amerikāņu meklētā dārgakmeņa nosaukums “unobtanium”. Tas ir visai populārs žargonisms un apzīmē visu, kas ir pārāk dārgs lai tu to atļautos.

Filma patiesībā liek sajusties kā klasiskās action filmās. Sajūta ir ļoti pazīstama. Brīžiem kādas skaņas no Terminator, brīžiem no Predator, no Aliens. Sigurnija Vīvere skraid apkārt. Protams šeit nav to šausmu kas minētajās filmās, taču Džeimsa Kamerona klātbūtne virmo gaisā, un es to domāju kā pozitīvu lietu. Filma tiešām liek sajust klasisko action filmu stilu.

Kā jau pēc manas jūsmošanas var nojaust, es iesaku visiem aiziet uz 3D kino lai šo filmu noskatītos. Tas patiesi ir tā vērts, un pat ja tev nepatīk zili cilvēki, bauda ir gandrīz garantēta.

Daudz zvaigznīšu. Savā žanrā noteikti klasika.

2 Comments on “Avatar

Comments are closed.