Recipe

Tiramisu

Kādu laiciņu atpakaļ, šķiet tas bija kādā dārgā Argentīnas restorānā, es nolēmu, ka saldajā turpmāk pasūtīšu tikai Tiramisu. Kāpēc? Tas man garšo, un es gribēju salīdzināt šī saldā ēdiena garšas dažādās vietās. Pagaidām tikai vienā restorānā man ir ticis pasniegts kas tāds, ko es par Tiramisu nenosauktu. Tā liekas, ka tas bija Prāgā.
Vakar nolēmām paši uztaisīt īstu Tiramisu, taču atdūrāmies pret kārtējo problēmu – kurš ir īstais tiramisu? Lai arī itkā šis ir viens no ēdieniem, kura receptē variāciju būt nedrīkst, tomēr variantu ir simtiem.

Tas mani ievilka kārtējā maģiskajā aplī, un kādu pusstundu pavadīju interneta dzīlēs meklējot patiesību.

Uzgāju šo lielisko rakstu par Tiramisu izcelsmi, un reportiera ceļu līdz pirmavotam, kas ir Itāļu restorāns Le Beccherie, kur pirmo reizi tiramisu sāka pasniegt agrīnos astoņdesmitajos. Jā – šis nav nemaz tik sens saldais ēdiens.

Raksta autors intervē arī cilvēku, kas visu šo kārtīgi ir pētijis, un šī cilvēka sievai (Anna Maria Volpi) ir recepšu portāls, kurā tad beigu beigās ir uzrakstīta orģinālā un īstā Le Beccherie Tiramisu recepte (IL TIRAMISU’ LEGITTIMO). Es pēc pagatavošanas vēl sarakstījos ar Annu un precizēju dažas nianses. Kopumā vesels Tiramisu stāsts.

Sastāvdaļas:

  • 360ml ļoti stipras espresso kafijas, ieteicams gatavotas Moka krūzē
  • 4 olu dzeltenumi
  • 100 gr cukurs
  • 450 gr mascarpone siers (nopērkams Sky un Supernetto)
  • 30 savoiardi (ladyfingers cepumi, arī Sky un iespējams Rimi)
  • rūgtais kakao pulveris

Process:

  1. Olu dzeltenumus kārtīgi samikserē kopā ar cukuru, līdz cukurs izšķīst. Pievieno Mascarpone sieru, kārtīgi sajauc viendabīgā masā, piemēram ar blenderi.
  2. Savoiardi cepumus pa vienam ātri pamērcē atdzesētā espreso, un ieklāj kvadrātiskā traukā.
  3. Pāri cepumiem klāj iepriekš izveidoto masu, tad vēlreiz cepumus, tad atkal masu.
  4. Pārkaisa ar rūgto kakao un liek ledusskapī uz 24 stundām.

Padniedz aukstu.