Notes

Daylight Savings Time ?

Nu nekādi nesaprotu kāds elektrības ietaupījums no laika zonas maiņas. Piektdien, vēl vasarīgajā GMT+3 laikā (sauktā par Vasaras Laiku, jebšu DST), no rīta bija gaišs, un mājās braucot bija gaišs. Pagriezām pulksteņus, jebšu precīzāk sakot – pārmainījām laika zonas atpakaļ uz GMT+2 lai jāceļas vēlāk, un no rīta tagad ir tāds pats gaišs, bet vakarā mājās atbraucot jau tumsa. Manā dzīvē tas ir tikai gaišo stundu zaudējums. Tāpat pēc pāris mēnešiem gan no rīta gan vakaros būtu tumšs jebkurā laika zonā.
Es personīgi uzskatu, ka nav jāmuļķojas un jāčakarē cilvēkiem bioloģiskie pulkseņi, un jāpaliek visu gadu tieši GMT+3 zonā, lai rudens vakaros ilgāk gaišs.

18 Comments on “Daylight Savings Time ?

  1. Šogad, 28. decembrī saule ausīs 9.02 AM. Pa lielam jau tev taisnība, bet tomēr būtu diezgan depresīvi, ja tas notiktu 10.02, jo tad es dienas gaismu neredzētu vispār, jo strādāju telpā bez logiem 🙂

  2. Jep, es arī piekrītu – DST ir lieks čakars. Kad liela daļa cilveku bija zemnieki, tad tas esot bijusi kaut kāda jēga lai darba laikā mazāk elektrības lietotu, bet mūsdienās tas jau ir bezjēdzīgi.

  3. Pēteri, bet ja tu darbā ierodies pirms deviņiem (kā vairums), un logu tev tāpat nav – tad jau nav atšķirības cikos aust saule.

  4. Es kā reiz darbā ierodos ap desmitiem 🙂
    Aigar, nevis zemnieki, bet fabriku strādnieki un tml. Zemniekiem elektrība bijusi nebijusi un tie tā pat ceļas sešos no rīta visu gadu.

    Un kurš vispār teica, ka DST ir energotaupības vārdā izdomāts?

  5. Njā, izlasīju to tur. Laikam visa būtība izteikta sekojošajā teikumā:[While the amounts of electricity saved per household are small…added up they can be very large]
    Tāpēc mēs arī “nejūtam nekādu jēgu”. Man personīgi tā pulksteņgriešana nekādas neērtības nesagādā, jo tā pat vienmēr piecelties grūti 🙂 Un ja tas dod kādu labumu kādam (piemēram, videi), tad lai jau tā ir.
    Rakstā gan ir muļķīgi minēts “lighting and appliances”, par apgaismojumu skaidrs, bet tosteris un čaiņiks jau nu gan nepaliek dīkā, tāpēc, ka ārā gaišs. Pieļauju, ka kopš Eiropa pāriet uz ekonomiskajām spuldzēm (kopš tās vairs nav brīnums un ir kļuvušas relatīvi lētas, arī es pārgāju), iepriekš aprēķinātais, no DST gūtais ietaupījums, būtu jāaprēķina pa jaunu. Un tad jau redz…

  6. Nu jā, bet Pēteri, es jau rakstīju ka manā gadījumā ietaupījums reāli ir zaudējums, jo es no rīta gaismu redzēju vienmēr, bet tagad vakarā man jāieslēdz gaisma pēc darba 🙂 Tas noteikti ir individuāli, un vispār noīsinot sanāk ka čušs vien ir.
    Man arī mājās jau 3 gadus ir tikai ekonomiskās spuldzes, nesen samazināju dažām jaudu uz 5W (lasāmās gaismiņas, mazās lampiņas).

  7. Es piekristu, ka vajadzētu palikt vasaras laikā, bet problēma ir tajā, ka, ja nolems nemainīt uz ziemas, vasaras laiku, tad Latvija dzīvos pēc GMT+2 (ziemas laika). Nezinu kāpēc, bet tā vismaz bija tajā gadā, kad laiku nemainīja. Līdz ar to vasarā pārāk agri tumš palika – jau ap plkst 21:00 jau bija krēsla. Bet kuram ta vasarā gribēsies istabā sēdēt???!!! Tādēļ štrunts par ziemas laiku, bet lielākais ietaupījums ir tieši vasarā. Es pat teiktu, ka tas ietaupījums nav pats svarīgākais, bet gan svarīgāk ir tas, ka tautieši vairāk pavada laiku ārā svaigā vai ne tik svaigā gaisā, bet ārā!

Comments are closed.